ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «βαθμολογούν» το υπουργικό συμβούλιο

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2017, 20:25 / Ανανεώθηκε 20 Σεπτεμβρίου 2017, 08:31
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «βαθμολογούν» το υπουργικό συμβούλιο
Facebook Twitter Whatsapp

«Αναδόμηση» και όχι ανασχηματισμό σκέφτεται ο Αλ. Τσίπρας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχείς είναι οι διεργασίες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της νέας Συνόδου που ξεκινά στις 2 Οκτωβρίου προκειμένου να αποφευχθούν αρρυθμίες, να υπάρχει αξιοποίηση του ικανότερου δυναμικού, αλλά και να βελτιωθούν οι σχέσεις με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Το συνεχές έλλειμμα επικοινωνίας που έχει καταγραφεί με τους επικεφαλής των χαρτοφυλακίων, ήταν η αφορμή, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει μια συζήτηση για αξιολόγηση των υπουργών από τους βουλευτές. Από τη στιγμή που ο σχεδιασμός θα προχωρήσει η  «βαθμολογία» θα βασιστεί - πέρα από το έργο που γίνεται σε κάθε υπουργείο - και στην «γραμμή επικοινωνίας» που διατηρούν οι υπουργοί με τους βουλευτές.

Στα παράπονα των βουλευτών συγκαταλέγονται τα «επικοινωνιακά λάθη» που γίνονται σε πολλές περιπτώσεις από συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, αλλά και η ελλιπής ενημέρωση που υπάρχει γύρω από το νομοθετικό έργο με τους ίδιους να καλούνται να υποστηρίξουν νομοσχέδια κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr οι πρώτοι «βαθμοί» έχουν δοθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία φαίνεται ότι οι νεότεροι στα χαρτοφυλάκια είναι πιο κοντά στους βουλευτές και «σηκώνουν περισσότερο το τηλέφωνο». Ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Σωκράτης Φάμμελος, ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Κώστας Γαβρόγλου φαίνεται να έχουν πάρει ήδη «πράσινη κάρτα» από την ανταπόκριση που δείχνουν στο να ακούν  τα αιτήματα των  βουλευτών.

Μπορεί αρμόδιες πηγές να ξεκαθάριζαν πως αυτή η εσωτερική διαδικασία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «πρόκριμα ανασχηματισμού», καθώς ο πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο, ωστόσο εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μείνει αδιάφορος  για τη γνώμη που έχουν οι βουλευτές για τους υπουργούς του.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει της αναδόμηση του υπουργικού σχήματος και με βάση αυτές τις πληροφορίες που λαμβάνει από τους βουλευτές, θα αξιολογήσει τους υπουργούς του και θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του.

Η διαδικασία της αξιολόγησης, ωστόσο φαίνεται πως θα αφορά και τους ίδιους τους βουλευτές. Ένα «φύλλο αγώνα» αναμένεται να καταρτιστεί από το προεδρείο της ΚΟ το επόμενο διάστημα, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος στο newpost.gr. Οι επιδόσεις των βουλευτών (επίκαιρες ερωτήσεις, εισηγήσεις για νομοθετήματα, παρουσίες, παρεμβάσεις, ομιλίες κλπ) θα συνθέσουν το παζλ που θα κρίνει την πορεία του κάθε βουλευτή, με τις ίδιες πηγές να διευκρινίζουν πως υπόψιν θα ληφθούν και οι «υπερβολές στις συμπεριφορές» κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού έργου.

«Δεν αποκλείεται ελλειμματικοί βουλευτές να αντικατασταθούν σε επιτροπές, ενώ οι δραστήριοι να αναβαθμιστούν ή να τοποθετηθούν εκεί που επιθυμούν», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας έχει ήδη δρομολογηθεί, χωρίς να έχει καθοριστεί τελική ημερομηνία, η οποία θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα του πρωθυπουργού.