ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «κηλίδες» που προβληματίζουν την κυβέρνηση - Ανησυχία και για την αύξηση των προσφύγων

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2017, 07:14 / Ανανεώθηκε 20 Σεπτεμβρίου 2017, 11:03
Οι «κηλίδες» που προβληματίζουν την κυβέρνηση - Ανησυχία και για την αύξηση των προσφύγων
Facebook Twitter Whatsapp

Αλλαγή ατζέντας από την Κρήτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα δύσκολα δεν τελείωσαν για την κυβέρνηση και ειδικότερα για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς σήμερα το πρωί καλείται να περάσει από ένα διπλό crash test.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου του κόμματος  αναμένεται να ζητήσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας για τη διαχείριση της κρίσης με τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, την οικολογική καταστροφή που συνεχίζεται, αλλά και την επικοινωνιακή πολιτική που ακολούθησε ο υπουργός.

Είναι αρκετοί οι βουλευτές που συμμερίζονται το προχθεσινό  «μούδιασμα» του υπουργικού συμβουλίου και θεωρούν πως και οι ίδιοι βρίσκονται γι’  αυτό το θέμα απολογούμενοι τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στην πρωινή συνεδρίαση η πρόσκληση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτή και αναμένεται το ενδιαφέρον να είναι πολύ μεγάλο.
Θα ακολουθήσει η ενημέρωση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στις 10.30, ενώ η δύσκολη μέρα για τον κ. Κουρουμπλή θα ολοκληρωθεί στις  2  το μεσημέρι. Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοσιογράφοι έχουν κληθεί από τον ίδιο να επισκεφθούν την περιοχή του ναυαγίου του Δ/Ξ “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II”, καθώς και το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου αυτό που διευκρίνιζαν από την πρώτη στιγμή, σε σχέση με τη χθεσινή φημολογία, είναι πως δεν τέθηκε ποτέ θέμα μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα προβλήματα για το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν σταματούν εδώ, καθώς η κινητικότητα που έχει παρατηρηθεί στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες με την αύξηση των προσφυγικών ροών αναμένεται να οδηγήσει πολύ σύντομα τον Γιάννη Μουζάλα στο να συγκαλέσει  μια ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να μελετηθούν οι επόμενες ενέργειες της Ελλάδας.  Πάνω από 2.000 είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που πέρασαν στα ελληνικά νησιά από την 1η Σεπτεμβρίου και προστέθηκαν στους ήδη διαμένοντες σε αυτά.

Το άλλο ζήτημα που έχει κληθεί να λύσει η κυβέρνηση και πραγματοποιούνται μια σειρά από συσκέψεις  γι’  αυτό, είναι οι χαμηλές συντάξεις χηρείας που έφερε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στη Βουλή.

Όπως δεσμεύτηκε η Έφη Αχτσιόγλου, θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα νομοθετική ρύθμιση που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Μέσα σε όλα αυτά οι  διαβουλεύσεις για τη γ΄ αξιολόγηση είναι συνεχείς μετά το υπουργικό συμβούλιο και το στίγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός για τη γρήγορη ολοκλήρωσή της. Στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αυτή την Κυριακή.

Στην Κρήτη ο πρωθυπουργός

Μια χρυσή ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει την ατζέντα και να επαναφέρει στο προσκήνιο το κοινωνικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεξαγωγή του περιφερειακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη αυτό το διήμερο. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί από σήμερα στο Ηράκλειο και θα πραγματοποιήσει την κεντρική του ομιλία αύριο το βράδυ.

Μαζί του θα ταξιδέψουν 16 υπουργοί με τον Γιάννη Δραγασάκη να ανοίγει το μεσημέρι τις εργασίες του συμβουλίου.
Όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, σκοπός του συνεδρίου είναι η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.