ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πολιτικό κουβάρι του «Αγία Ζώνη ΙΙ» επιχειρεί να ξετυλίξει η ΝΔ

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2017, 07:11 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2017, 07:36
Το πολιτικό κουβάρι του «Αγία Ζώνη ΙΙ» επιχειρεί να ξετυλίξει η ΝΔ
Facebook Twitter Whatsapp

Η χθεσινή... εφόρμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη​ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, όπου και ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ναυαγίου που ρύπανε τις ακτές της Αττικής, είναι μόνον η αρχή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η χθεσινή... εφόρμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, όπου και ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ναυαγίου που ρύπανε τις ακτές της Αττικής, είναι μόνον η αρχή.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, άλλωστε, θεωρούν τη διαχείριση του ναυαγίου του "Αγία Ζώνη ΙΙ" και νωρίτερα τις πυρκαγιές στην Αττική ως αποδείξεις της κυβερνητικής ανικανότητας. Επιπλέον, με τον Παν. Κουρουμπλή σε πρώτο πλάνο ως προς την πετρελαιοκηλίδα, είναι προφανές πως η ΝΔ θα εντείνει την πίεση καθώς εκτιμά ότι οι συνεχείς πολιτικές και επικοινωνιακές αστοχίες του υπουργού επιδεινώνουν τη θέση της κυβέρνησης.

Πληροφορίες από την Πειραιώς δεν απέκλειαν ο κ. Μητσοτάκης να αναζητήσει έναν ακόμη γύρο αντιπαράθεσης για το ζήτημα της πετρελαιοκηλίδας, αύριο στη Βουλή όταν και συζητείται η επερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ για το θέμα και τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ειδικά μετά το μπαράζ αποκαλύψεων για την κυβερνητική – κρατική ολιγωρία εις ότι αφορά το αίτημα αρωγής από το ΕΜSΑ αλλά και τις εκτιμήσεις ειδικών ότι η περιοχή δεν θα καθαριστεί στους χρόνους που η κυβέρνηση δηλώνει, δηλαδή 30-40 ημέρες, η πίεση προς την πλευρά Κουρουμπλή θα ενταθεί.

Στη ΝΔ, πάντως, κρατούν και όσα είπε χθες ο κ. Κουρουμπλής. Όχι τόσο ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί αλλά για το πως απάντησε στο επιτακτικό ερώτημα Μητσοτάκη για το ταξίδι του στο Λονδίνο και την αδυναμία επιστροφής του εγκαίρως στην Αθήνα: «Δεν πρέπει να μιλήσω για το ταξίδι μου στο Λονδίνο γιατί είναι υπόθεση που αγγίζει όρια πολύ ψηλά για τη χώρα». Φράση που, προφανώς, η ΝΔ δεν θα αφήσει χωρίς διερεύνηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η χθεσινή έφοδος του προέδρου της ΝΔ είναι ενδεικτική και των όσων θα ακολουθήσουν. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να εντείνει τις παρεμβάσεις του, είτε στο χώρο του κοινοβουλίου είτε στην κοινωνία (σήμερα επισκέπτεται το Κερατσίνι), σε μία προσπάθεια αφενός να οικοδομήσει πάνω στο μήνυμα της ΔΕΘ, αφετέρου δε να αναδείξει, κατά περίπτωση, κυβερνητικές αστοχίες και προβλήματα, σε πλήρη αντίστιξη με το κυβερνητικό αφήγημα περί επιτυχίας και εξόδου από την κρίση.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, επιδίωξη είναι σε αυτή τη γραμμή να ευθυγραμμιστεί το σύνολο των στελεχών της ΝΔ κάτι ότι, απαραιτήτως, αυτονόητο για κόμματα όπως η ΝΔ. Η πρωτοφανής ανικανότητα της κυβέρνησης σε πολλούς τομείς, η καθαρή δημοσκοπική διαφορά της ΝΔ και η προοπτική εκλογών και νίκης για την κεντροδεξιά παράταξη λειτουργούν συνεκτικά, ωστόσο στο παρασκήνιο οι ψίθυροι δεν απουσιάζουν, δοκιμάζοντας το ενίοτε καχύποπτο επιτελείο της Πειραιώς.