ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «σάρωμα» των αποθεματικών των Δήμων, οι συντάξεις και οι γερμανικές εκλογές

του Πάνου Ρασσιά - Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2017, 11:59 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2017, 16:12
Το «σάρωμα» των αποθεματικών των Δήμων, οι συντάξεις και οι γερμανικές εκλογές
Facebook Twitter Whatsapp

Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν πως η «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο που ευαγγελίζεται το Μέγαρο Μαξίμου είναι μόνο στα χαρτιά, καθώς οι δανειστές μαζί με την κυβέρνηση Τσίπρα, δέσμευσαν την Ελλάδα σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η κυβέρνηση διαφημίζει επενδύσεις και ανάπτυξη και δεν έχει ξανά να πληρώσει συντάξεις» σχολίαζε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο newpost.gr, σχετικά με την νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να «σαρώσει» τα αποθεματικά των Δήμων, ελλείψει ρευστότητας. Στην οδό Πειραιώς, που βλέπουν τους δημάρχους ανά την Ελλάδα να αντιδρούν έντονα, λένε πως η κεντρική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων είναι, καταρχήν, επιθυμητή, όμως πρέπει να γίνεται λελογισμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των φορέων και την καταθετική βάση των τραπεζών.

«Δυστυχώς, για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτή η πρακτική έχει γίνει ο κανόνας. Με αποτέλεσμα να στερείται, άμεσα και έμμεσα, πολύτιμης ρευστότητας η πραγματική οικονομία» συμπλήρωναν τα στελέχη του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου. Την ίδια ώρα οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν πως η «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο που ευαγγελίζεται το Μέγαρο Μαξίμου είναι μόνο στα χαρτιά, καθώς οι δανειστές μαζί με την κυβέρνηση Τσίπρα, δέσμευσαν την Ελλάδα σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και σε πρόσθετα μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου ύψους 5,1 δις ευρώ από το 2019, ενώ το 3ο Μνημόνιο λήγει τον Αύγουστο του 2018.

Δηλαδή, πρακτικά, δέσμευσαν τη χώρα σε ένα 4ο Μνημόνιο μέχρι το 2022, χωρίς λεφτά, όπως τονίζουν από τη ΝΔ, προσθέτοντας ότι ο πολιτικός χρόνος μέχρι το καλοκαίρι είναι τεράστιος. Στην οδό Πειραιώς προς το παρόν έχουν το βλέμμα στραμμένο στις Γερμανικές εκλογές. Το μόνο που υπάρχει ως δεδομένο αυτή τη στιγμή, είναι πως η Άνγκελα Μέρκελ προχωρά αυτή την Κυριακή προς έναν νέο εκλογικό θρίαμβο και μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.

Ωστόσο το ενδιαφέρον των γαλάζιων στελεχών δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του εκλογικού θριάμβου της κας Μέρκελ, αλλά με την επόμενη μέρα και το ποιον θα συγκυβερνήσει αυτή τη φορά. Η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται να καθορίσει όχι μόνο την οικονομική πολιτική απέναντι στη χώρα μας, αλλά και τον ανασχεδιασμό της δομής με την οποία λειτουργεί η Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό η προσοχή όλων επικεντρώνεται στην καρέκλα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Το μίγμα πολιτικής που εφαρμόζει η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει έως τη λήξη του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, όμως αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για μια νέα συμφωνία με τους δανειστές που θα επιτρέψει την μείωση των υψηλών πλεονασμάτων που έχουν υπογράψει οι Τσίπρας-Καμμένος, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση της φορολογίας. Μια πρώτη εικόνα του τι θα συμβεί (και) στην Ελλάδα στους επόμενους μήνες, θα υπάρχει μόλις κλείσουν οι γερμανικές κάλπες. «Κυριακή κοντή γιορτή».