ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος από την Κ. Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2017, 23:32 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2017, 09:02
Τι ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος από την Κ. Λαγκάρντ για την Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και ενημερώθηκε για τον ελληνισμό της Αμερικής και τη δράση της Αρχιεπισκοπής, αλλά και τη συνάντηση με την Κρ. Λαγκάρντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και ενημερώθηκε για τον ελληνισμό της Αμερικής και τη δράση της Αρχιεπισκοπής, αλλά και τη συνάντηση με την Κρ. Λαγκάρντ.

«Είχα τη χαρά και την τιμή να έχω μία μεγάλης διάρκειας συζήτηση με τον Σεβασμιότατο, να κουβεντιάσουμε για το πού βρίσκεται ο Ελληνισμός της Αμερικής, τα ζητήματα της συμμετοχής του στα κοινά καθώς και στην εκπαίδευση. Συζητήσαμε ακόμα για τα ελληνόφωνα σχολεία της Αμερικής, για την ανάγκη να ενισχύσουμε την παρουσία μας στα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια και εξέφρασα ασφαλώς τον σεβασμό μου προς έναν μεγάλο πνευματικό άνθρωπο, τον Σεβασμιότατο», ανέφερε αρχικά ο υπ. Εξωτερικών.
 
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά, λέγοντας: «Εγώ ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά τον όντως εκλεκτό Εξοχότατο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος. Είχαμε μία εξαιρετική συζήτηση. Θα χρησιμοποιήσω την έκφραση του Αποστόλου Παύλου «Αληθεύοντες  εν αγάπη», δηλαδή λέμε την αλήθεια με αγάπη αλλά και αγαπούμε με αλήθεια. Αυτό το «αληθεύοντες» τα έχει όλα μέσα. Είμαστε αληθινοί και λέμε την αλήθεια. Και πρέπει να πω ότι εντυπωσιάστηκα. Τον Υπουργό τον ήξερα και υπό άλλες περιστάσεις, αλλά εντυπωσιάστηκα από το αληθινό ενδιαφέρον του για την Παιδεία και την ιδιαίτερη σχέση του με ένα βασικό εργαλείο της Παιδείας που είναι το βιβλίο. Του δείξαμε τα βιβλία και ο Υπουργός όχι απλώς τα φυλλομέτρησε, αλλά τα μύρισε κιόλας , όπως βγήκαν από το τυπογραφείο, και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Θα μου μείνει αυτή η εικόνα διότι δείχνει τη σχέση του με την Παιδεία. Δεν μιλάτε γενικά και αόριστα, ψηλαφίζετε, διαβάζετε, μυρίζετε το κείμενο.

Επίσης, εκτιμώ την μακρά διάρκεια της συνομιλίας μας. Οι Υπουργοί είναι πρόσωπα πάρα πολύ απασχολημένα, κατά την τυπική αμερικανική έκφραση “very busy”, αλλά εμείς εδώ εφαρμόσαμε αυτό που λένε «οι μεν δυτικοί έχουν τα ρολόγια, εμείς έχουμε τον χρόνο».

Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισήμανε: «Επίσης πρέπει να επισημάνω το ενδιαφέρον του Υπουργού και της ελληνικής Πολιτείας και Κυβερνήσεως για τα εκπαιδευτικά θέματα, για την ομογένεια, για την ανάγκη να συμβεί αυτό το οποίο εμείς, κύριε Υπουργέ, το διακηρύττουμε urbi et orbi. Ο ελληνισμός έχει ζήσει 6.000 χρόνια επειδή υπηρετεί την ανθρωπότητα, όχι τον εαυτό του. Αυτό για μας είναι πολύ βασικό. Είμαστε για να υπηρετούμε την ανθρωπότητα. Και ο Υπουργός το τόνισε αυτό σήμερα. Το έβγαλε με τη ψυχή του. Και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό και για τις ερωτήσεις και τα σχόλιά του. Και πάλι καλώς ήρθατε. Καλή επιστροφή στην πατρίδα και σας ευχαριστούμε και για όλα όσα κάνετε και για την ομογένεια».

Μεταξύ άλλων έγινε και η αναφορά για την συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος με την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πιέζοντας για να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την Ελλάδα, κάτι για το οποίο τον διαβεβαίωσε και η ίδια.