ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κοτζιάς: Οι βαρβαρότητες κατά των δικαιωμάτων των Κυπρίων δεν θα περάσουν

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2017, 10:15 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2017, 11:36
Ν. Κοτζιάς: Οι βαρβαρότητες κατά των δικαιωμάτων των Κυπρίων δεν θα περάσουν
Facebook Twitter Whatsapp

«Νιώθω να έχω δύο πατρίδες: τη μητέρα μου Ελλάδα και την αδερφή μου Κύπρο» δήλωσε συγκινημένος ο υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης στο πρόσωπό του που οργάνωσε η Παναμερικανική Ένωση Κυπρίων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για το Κυπριακό έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, από τη Νέα Υόρκη.

«Οι βαρβαρότητες σε βάρος του Διεθνούς Δικαίου, των αρχών του ΟΗΕ και των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων δεν θα περάσουν» τόνισε, το βράδυ της Πέμπτης, στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης στο πρόσωπό του που οργάνωσε η  Παναμερικανική Ένωση Κυπρίων.

Στην εκδήλωση, απονεμήθηκε στον Νίκο Κοτζιά το «Βραβείο Ελευθερίας» της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, «για τον πατριωτισμό και το κύρος του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αλλά πάνω απ' όλα, για την αταλάντευτη στάση που έχει επιδείξει στο κυπριακό όλο αυτό το διάστημα που είναι υπουργός Εξωτερικών και ιδίως στις συνομιλίες του τελευταίου χρόνου».

«Νιώθω να έχω δύο πατρίδες: τη μητέρα μου Ελλάδα και την αδερφή μου Κύπρο» δήλωσε συγκινημένος ο υπουργός Εξωτερικών  στον χαιρετισμό που απηύθυνε παραλαμβάνοντας το βραβείο. Βραβείο με ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα, που απονέμεται ετησίως σε άτομα με «παραδειγματική προσφορά στα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Κύπρου», αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στους αποδέκτες του  συμπεριλαμβάνονται, ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τσαρλς Σούμερ κ.α. ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την τιμητική προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, οι οποίοι βεβαίως ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Όπως, επίσης, παρόντες ήταν στην τιμητική βραδιά, και o Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά και οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας και της Κύπρου σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.

Τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, στον χαιρετισμό που απηύθυναν στην εκδήλωση, εξήραν τη στάση και τις θέσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και συνεχάρησαν την Ομοσπονδία των Κυπρίων αποδήμων για την απόφασή τους να τιμήσουν επάξια με το σύμβολο της Ελευθερίας τον Νίκο Κοτζιά. «Έναν καταξιωμένο πολιτικό της Ελλάδας» όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, «έναν άνθρωπο με τον οποίο δώσαμε μαζί τις μάχες στο Κραν Μοντανά και ξεπεράσαμε τα προβλήματα που δημιούργησαν όχι μόνο η τουρκική αδιαλλαξία αλλά και κάποιοι άλλοι "φίλοι" που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία».

«Οι απόψεις που επανειλημμένα εκφράζει, ότι ο Ελληνισμός θα πρέπει να σταθεί, σταθερά και με αποφασιστικότητα, στο πλευρό της Κύπρου, τον καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση και στήριγμα του αγώνα μας» τόνισε στην προσφώνησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυριάκος Παπαστυλιανού, επισημαίνοντας ότι οι Κύπριοι της Αμερικής τιμούν τον Ν. Κοτζιά επίσης «για τη στάση που κράτησε στις τελευταίες συνομιλίες στην Ελβετία, επιμένοντας πως δεν υπάρχει λύση με εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εστιάζοντας στις πρόσφατες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να συνεχίσουν να υπάρχουν εγγυήσεις στην Κύπρο, ούτε και να παραμείνει η ίδια εγγυήτρια δύναμη στη Μεγαλόνησο.
«Η Δημοκρατία σε όλη την Κύπρο- και ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους- θα λειτουργήσει μόνον όταν καταργηθεί η στρατοκρατία των Τούρκων» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σε κάθε ευκαιρία, υπογράμμιζα ότι η Κύπρος έχει ανάγκη μία πραγματική λύση. Μία λύση που θα την κάνει κανονικό κράτος του 21ου αιώνα με κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία». 

Παράλληλα, ανέλυσε τις ελληνικές προτάσεις για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά και την αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεων από ένα Σύμφωνο Φιλίας ανάμεσα σε Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα. Επιπλέον, υπογράμμισε την υιοθέτησή τους από τον γγ του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τις χρησιμοποίησε ως βάση της πρότασής του το τελευταίο βράδυ των συνομιλιών στην Ελβετία. Τόνισε δε, ότι η άρνηση της Τουρκίας να παραιτηθεί από τα όποια εγγυητικά και παρεμβατικά της «δικαιώματα», είχε σαν αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση της διεθνούς διάσκεψης. «Ήταν όμως μία διάσκεψη, στην οποία καθιερώθηκε ως κομβικό το θέμα της ασφαλείας και των εγγυήσεων» αποσαφήνισε  ο κ. Κοτζιάς.

Επικριτικός ήταν και απέναντι σε όσους του προσάπτουν «εθνικισμό» στο Κυπριακό, αποσαφηνίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στον εθνικισμό και τον πατριωτισμό. «Ο εθνικισμός» είπε «δεν σέβεται το διαφορετικό και θεωρεί τη δική του ταυτότητα ολοκληρωτικά ανώτερη κάθε άλλης. Αντίθετα, ο πατριωτισμός συνδέεται μεν με ένα αίσθημα αγάπης προς τον πάτριο χώρο, τα δημοκρατικά δικαιώματα, τον πάτριο πολιτισμό, συνδυάζεται όμως και με έναν βαθύ διεθνισμό, καθώς αναγνωρίζει την αξία και των άλλων “πατρίδων”».