ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύρεση λύσης του ζητήματος της ονομασίας στη συνάντηση Ν. Κοτζια – Ν. Ντιμιτρόφ

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2017, 22:45 / Ανανεώθηκε 23 Σεπτεμβρίου 2017, 00:46
 Εύρεση λύσης του ζητήματος της ονομασίας στη συνάντηση Ν. Κοτζια – Ν. Ντιμιτρόφ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί λύση είναι ένα πακέτο διαπραγμάτευσης

Tην ικανοποίησή του για την ελληνική παρουσία στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους.

«Είδαμε πολύ κόσμο» και «χαρακτηριστικό όλων των συναντήσεών μας ήταν ότι δεν ζητήσαμε κανένα ραντεβού εμείς φέτος, αλλά όλα τα ραντεβού μας έγιναν από παράκληση τρίτων», γεγονός που αποδεικνύει ότι "η εικόνα της χώρας μας δεν είναι όπως ήταν πριν μερικά χρόνια, είναι αναβαθμισμένη και έχει τη σημασία της" σχολίασε ο κ. Κοτζιάς. Επισήμανε δε ότι ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες- τον οποίο θεωρεί, όπως είπε, σοφό άνθρωπο- που αφορούσε τη διαδικασία ως προς τα ζητήματα της ονομασίας της πΓΔΜ και του Κυπριακού. Ιδιαίτερη σημασία, υπογράμμισε, είχε και η αρκετά μεγάλη σε έκταση συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ "με τον οποίο έχουμε μία καλή συνεργασία", όπως και η συζήτηση που είχε με την Φιόνα Χιλ, Ανώτερη Σύμβουλο του Τραμπ και υπεύθυνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα ζητήματα Ευρώπης και Ρωσίας, δύο σημαντικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, μετά το πέρας της δεξίωσης που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και είχαν βασικό θέμα το εν δυνάμει ταξίδι στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς και το δικό του επικείμενο ταξίδι για σειρά διαλέξεων σε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια όπως και τη συνάντησή του με τον κ. Μακ Μάστερ.


Με τον κ. Μπουσάτι έγινε μία εκτεταμένη τετ α τετ συζήτηση για τα ανοιχτά θέματα που εκκρεμούν από το παρελθόν με την Αλβανία και πως θα μεθοδευτεί η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να κλείσουν αυτά ζητήματα. Ιδιαίτερα φιλική χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς τη συζήτηση με τον κ. Ντιμιτρόφ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τρόποι μεθόδευσης της λύσης του ζητήματος της ονομασίας, η λήψη κάποιων μέτρων για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού και της εκατέρωθεν δυσπιστίας, με τη διοργάνωση συναντήσεων ειδικών σε θέματα νομικής φύσης, Ιστορίας και σχολικών βιβλίων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι το ζήτημα της ονομασίας έχει ουσιαστικά τέσσερα μέρη: το ονοματολογικό και τη χρήση του ονόματος- τα δύο θέματα που έχει χρεωθεί ο κ. Νίμιτς να διαπραγματεύεται- καθώς και τα παράγωγα-προϊόντα, γλώσσα, ιθαγένεια, για τα οποία ετοιμάζεται από ελληνικής πλευράς με πανεπιστημιακούς μία λίστα καταγραφής τους, και τέλος οι συντμήσεις. Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί λύση είναι ένα πακέτο διαπραγμάτευσης και είπε ότι ο ίδιος διέβλεψε μία διάθεση να άρουν τα Σκόπια ορισμένα σύμβολα αλυτρωτισμού εκφράζοντας την ελπίδα να υλοποιηθεί αυτό.

Τέλος ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών και για τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών κατά την οποία μεταξύ άλλων εξετάστηκαν και πέντε νέες υποψηφιότητες ενώ αποφασίστηκε επί του παρόντος να μη γίνουν δεκτά νέα μέλη, μέχρι να σταθεροποιηθεί το οικοδόμημα, αλλά μόνο 1-2 παρατηρητές. Παράλληλα αποφασίστηκε ότι το Φόρουμ θα φιλοξενηθεί το 2018 από τη Βολιβία και στη συνέχεια, ανά έτος, από την Αίγυπτο, το Περού, το Ιράκ και ενδεχομένως την Κίνα το 2022.