ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Γ. Ντάισελμπλουμ: «Δουλεύουμε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής» - «Καλά τα νέα για την Ελλάδα»

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2017, 21:58 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2017, 15:14
Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Γ. Ντάισελμπλουμ: «Δουλεύουμε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής» - «Καλά τα νέα για την Ελλάδα»
Facebook Twitter Whatsapp

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γ. Ντάισελμπλουμ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τα «τελευταία» μέτρα της διαδρομής μίλησε στον Γ. Ντάισελμπλουμ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον δεύτερο να τονίζει ότι «τα νέα είναι καλά για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό: «Είναι μια δύσκολη κατάσταση, νομίζω ότι αυτή η επίσκεψη σας λαμβάνει χώρα υπό καλύτερες συνθήκες από την προηγούμενη, πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά νομίζω ότι βαδίζουμε προς το τέλος αυτής της δύσκολης περιπέτειας και θα είναι αποφασιστικό να διανύσουμε το τελευταίο κομμάτι αυτής της δύσκολης διαδρομής, και στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε επιτυχημένα και εμπρόθεσμα την Τρίτη αξιολόγηση, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας. Νομίζω ότι αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται η επίσκεψη σας και ελπίζω στην συνάντηση μας, καθώς υπάρχουν θετικά νέα για την ελληνική οικονομία, τώρα είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον».

Την ίδια στιγμή ο Γ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «βαδίζει προς την έξοδο από το πρόγραμμα». 
«Σας ευχαριστώ που με δέχεστε είναι πολύ θετικό ότι επέστρεψα στην Ελλάδα, ατυχώς οι επισκέψεις μου είναι πολύ σύντομες για να απολαύσω πραγματικά την όμορφη χώρα σας, είναι μια καλή στιγμή που γύρισα στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, υπάρχει προοπτική, η οικονομία ανακάμπτει, η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει, και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα και της δική σας εργασίας, και θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε. Περάσαμε μια περίοδο δύσκολη με έντονες συνομιλίες , έγιναν όμως πολλά και η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, και αυτά είναι καλά νέα για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη. 

Σας ευχαριστώ γι αυτό, τα δύο βασικά θέματα σήμερα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έχουμε κοινό συμφέρον και ξέρω ότι έχετε πλήρως δεσμευθεί να το πετύχετε το συντομότερο δυνατόν και έχετε γι αυτό την υποστήριξη μου. Βαδίζουμε προς την έξοδο από το πρόγραμμα και συμφωνούμε ότι πρέπει να είναι μια καθαρή έξοδος που θα κάνει την Ελλάδα και πάλι οικονομικά ανεξάρτητη. Αυτοί είναι οι κοινοί μας στόχοι πάνω στους οποίους πρέπει και θα δουλέψουμε μαζί» κατέληξε. 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter φωτογραφία από την συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup.

Όπως επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έθεσε δύο στόχους προς τον κ. Ντάισελμπλουμ: το έγκαιρο κλείσιμο της τρίτης Αξιολόγησης, χωρίς νέες απαιτήσεις και νέα προαπαιτούμενα και να συνεχιστεί η παράλληλη συζήτηση σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν συγκλίνουν εκτιμήσεις ότι πρέπει εγκαίρως να ολοκληρωθεί η Αξιολόγηση και να μην υπάρξουν νέα προαπαιτούμενα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν εξέφρασε παράπονα, ενώ ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνεργασία, στον οποίο είπε ότι έχει επιτύχει κάτι σημαντικό για την οικονομία και την οδήγησε από την αποσταθεροποίηση στους ρυθμούς ανάπτυξης. «Είναι σημαντικό πολιτικό κατόρθωμα και αναγνωρίζεται από όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του Eurogroup στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπάρχουν τρεις μηχανισμοί. Ο πρώτος για χώρες μετά από πρόγραμμα και δύο του ESM για πιστωτικές γραμμές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα δεν φαίνεται να πηγαίνει σε αυτές τις δύο γραμμές.