ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΝΔ «πάει Συνέδριο», με συμμετοχές - έκπληξη

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2017, 07:52 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2017, 07:42
Η ΝΔ «πάει Συνέδριο», με συμμετοχές - έκπληξη
Facebook Twitter Whatsapp

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να προσδώσει την πλήρη ιδεολογική του σφραγίδα στη Νέα Δημοκρατία και τον πολιτικό της λόγο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ως αφετηρία για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς το κρίσιμο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων του Δεκεμβρίου αντιμετωπίζει η γαλάζια ηγεσία το θετικό πρόσημο της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Είναι ενδεικτικό ότι η εντολή του προέδρου του κόμματος προς τον κομματικό μηχανισμό είναι να μην επαναπαυθεί αλλά, αντιθέτως, να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς μέχρι και το διήμερο, 16 – 17 Δεκεμβρίου, όταν και, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων του κόμματος.

Πρόκειται για ένα Συνέδριο που δεν θα εκλέξει ηγεσία, όργανα του κόμματος και, πάντως, δεν θα οδηγήσει σε κάποια καταμέτρηση δυνάμεων και τάσεων στο εσωτερικό. Ούτως ή άλλως, μία τέτοια επιδίωξη, οποιασδήποτε πλευράς, θα ήταν αναντίστοιχη με την δημοσκοπική πορεία του κόμματος, τις προοπτικές πρωθυπουργίας Μητσοτάκη και το ορατό ενδεχόμενο εκλογών εντός του 2018.

Ωστόσο, αντιμετωπίζεται ως εξαιρετικής σημασίας, κυρίως διότι σε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να προσδώσει την πλήρη ιδεολογική του σφραγίδα στη Νέα Δημοκρατία και τον πολιτικό της λόγο.

Το Φεβρουάριο του 1986, στη Θεσσαλονίκη, ο πατέρας του Προέδρου της Ν.Δ. είχε συγκαλέσει το δεύτερο συνέδριο του κόμματος προκειμένου να εμπλουτιστεί η ιδεολογική παρακαταθήκη Καραμανλή (από το Α’ Συνέδριο του κόμματος στη Χαλκιδική στις 5-7 Απριλίου 1979). Η Νέα Δημοκρατία αποκτά περισσότερο «φιλελεύθερο» στίγμα και κατεβαίνει στις εκλογές ως «Φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία».

Κάποια χρόνια αργότερα, το 1994, και ενώ τα συνέδρια δεν εκλέγουν αρχηγούς, συγκαλείται το Γ' Συνέδριο του κόμματος, προκειμένου ο νέος πρόεδρος Μιλτ. Έβερτ να επαναβεβαιώσει την προσήλωση στο «ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό» (του 1979) και να ρίξει το σύνθημα για «Ειρηνική Επανάσταση».

Το 1997, πλέον, με τον Κώστα Καραμανλή να διανύει τον πρώτο μήνα ως αρχηγός, συγκαλείται το 4ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας ενώ ένα ακόμα, μετά τις οριακές εκλογές του 2000, διεξήχθη τον Ιούνιο του 2000.

Συμπέρασμα, η Νέα Δημοκρατία παρά τα χρόνια που άσκησε την εξουσία (2004-2009 και 2012-2014) σπάνια συζήτησε για ιδεολογία και πρόγραμμα. Και, υπό την έννοια αυτή, η επικείμενη συνεδριακή διαδικασία θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, προκειμένου να αποτυπωθούν τα πραγματικά ρεύματα στο εσωτερικό του κόμματος.

Στόχος της Πειραιώς είναι να να αναπτυχθεί στην κάθε του λεπτομέρεια το σύνολο του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, με τελικό στόχο να εγκριθεί από ένα διευρυμένο πολιτικό σώμα ο νέος προγραμματικός λόγος της ΝΔ, με τον οποίο το κόμμα θα κινηθεί κατά την προσεχή προεκλογική περίοδο και θα ζητήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων προκειμένου να επανέλθει στην εξουσία.

Πρόσωπα έκπληξη

Ωστόσο, δεν είναι μόνον το ιδεολογικό μείγμα που θα θελήσει να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον. Είναι και τα πρόσωπα που θα δώσουν το παρών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει κρύψει ότι, πέραν των βουλευτών, θα αξιοποιήσει και στελέχη εξωκοινοβουλευτικά σε μία μελλοντική κυβέρνησή του. Επίσης, δεν έχει διστάσει να προσκαλέσει στελέχη της αγοράς, πανεπιστημιακούς και προσωπικότητες να δώσουν τα φώτα τους στα κομματικά στελέχη στο πεδίο ειδίκευσής τους. Ο συνδυασμός των δύο δημιουργεί, συνεπώς, εύλογο ενδιαφέρον για το ποιοί θα κληθούν να μιλήσουν στο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Ν.Δ. και εάν η εκεί παρουσία τους θα συνιστά και πρόκριμα αξιοποίησής τους και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μέχρι τότε, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης, όπως προειπώθηκε, δεν θα αφήσει το γαλάζιο σύστημα να κάνει κοιλιά. Πέραν της καθημερινής αντιπολίτευσης, του Συνεδρίου θα προηγηθούν σημαντικές προσυνεδριακές εκδηλώσεις, τουλάχιστον πέντε λένε πηγές της Πειραιώς, κατά τη διάρκεια των οποίων θα αναδειχθούν συγκεκριμένα κεφάλαια του προγραμματικού λόγου και των λύσεων που προτείνει η Ν.Δ. για την ανασυγκρότηση της χώρας. Σε αυτές κεντρικό ρόλο θα έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το παρών και συνεχίζοντας τον κύκλο επισκέψεών του σε πόλεις και νομούς της Ελλάδας.