ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Αποστόλου: Ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους αλιείς του Σαρωνικού

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2017, 10:26 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2017, 14:46
Β. Αποστόλου: Ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους αλιείς του Σαρωνικού
Facebook Twitter Whatsapp

Ανεπανόρθωτα υποστηρίζουν ότι έχουν πληγεί οι αλιείς του Σαρωνικού από την ρύπανση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους αλιείς του Σαρωνικού κόλπου  ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είχαμε μια συνάντηση με τους παράκτιους αλιείς του Σαρωνικού. Αυτό που διαπίστωσα για ακόμη μια φορά, είναι ότι οι ίδιοι με δική τους πρωτοβουλία έπαψαν να ασκούν την αλιευτική τους δραστηριότητα από την ώρα που συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό της ρύπανσης. Τη στάση αυτή κρατούν μέχρι και σήμερα, παρότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δείχνουν ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τα αλιεύματα της περιοχής.

Εμείς βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαρκών δειγματοληπτικών ελέγχων όχι μόνο στις υδατοκαλλιέργειες και τις οστρακοκαλλιέργειες αλλά και στα σημεία χονδρικής πώλησης όπως είναι η Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, αλλά και στα σημεία λιανικής πώλησης, όπου ελέγχει ο ΕΦΕΤ.  Δεν έχουμε μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα.

Από την ώρα που το ΕΛΚΕΘΕ έχει αναλάβει όλη τη διαδικασία μελετών και εκτίμησης των ενδεχόμενων που μπορεί να υπάρξουν, θα περιμένουμε τα πορίσματά του, ώστε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑλΘ) να συντάξουμε το φάκελο και να μπορέσουμε να στοιχειοθετήσουμε την έκτακτη ενίσχυση των αλιέων για τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της αναγκαστικής παύσης των εργασιών τους.

Καταστήσαμε γνωστό επίσης στους αλιείς ότι μέσω του ΕΠΑΛΘ θα ενεργοποιήσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης που προβλέπεται για τον κλάδο της αλιείας.

Επιπλέον, επειδή η απώλεια εισοδήματος για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες δημιουργεί πρόβλημα για την κάλυψη των υπόλοιπων υποχρεώσεων που έχουν, θα βρεθούμε σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία για να διερευνήσουμε πως μπορούν να βοηθηθούν. Υπάρχει η βούληση  να στηριχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος που συμπεριφέρθηκε και συνεχίζει να συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα».