ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βήμα σημειωτόν στην Κεντροαριστερά για την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2017, 16:19 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2017, 17:48
Βήμα σημειωτόν στην Κεντροαριστερά για την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Αλιβιζάτος μετά την άρνηση της Φώφης Γεννηματά για μετάθεση των εκλογών έφτιαξε μια λίστα εταιρειών που έχουν τεχνογνωσία για να διοργανώσουν την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων

«Μάχη» με τον χρόνο δίνεται στην Κεντροαριστερά προκειμένου να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες σε ότι αφορά την διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας η οποία μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί «πονοκέφαλος» τόσο για τους υποψήφιους όσο και την επιτροπή Αλιβιζάτου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Αλιβιζάτος μετά την άρνηση της Φώφης Γεννηματά για μετάθεση των εκλογών έφτιαξε μια λίστα εταιρειών που έχουν τεχνογνωσία για να διοργανώσουν την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων και τους έστειλε επιστολή με τους όρους της επιτροπής.

Ο ίδιος με επιστολή του παρέπεμψε το θέμα της εξ αποστάσεως ψήφου σε απευθείας επαφές των ενδιαφερομένων, τονίζοντας ότι οι όποιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν.

Η επιστολή του Νίκου Αλιβιζάτου

Έχουμε αναλάβει ένα σημαντικό αλλά δύσκολο έργο.  Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα το φέρουμε σε πέρας.Με σοβαρότητα, χωρίς βιασύνες και χωρίς να θυσιάζουμε την ουσία στις εντυπώσεις. Αυτό περιμένουν από μας οι πολίτες. Το επιδιώκουμε, θα το πετύχουμε.

Όλοι οι υποψήφιοι απάντησαν στις προτάσεις μου της Παρασκευής 22.9.2017 και σας ευχαριστώ, όλες και όλους, γι’ αυτό.

Από τις απαντήσεις σας προκύπτει ότι:

(α) Χρειάζονται πιο συγκεκριμένες προτάσεις για το χρονοδιάγραμμα και το κόστος των διαδικασιών. Αναλαμβάνω την ευθύνη, σε συνεργασία με την τεχνική επιτροπή της ΑΕΔΔ, να  σας τις υποβάλω για έγκριση εντός της εβδομάδος.

(β) Στο ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες. Ασφαλώς μπορούν να γεφυρωθούν. Το θέμα όμως είναι καθαρά πολιτικό και άρα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της ΑΕΔΔ. Είναι συνεπώς απαραίτητη η μεταξύ σας συνεννόηση, ώστε να καταλήξετε, σε λύση που  θα  μας  επιτρέψει  να προχωρήσουμε.

Για να αποφασίσετε επί των ανωτέρω σας πρότεινα κοινή σύσκεψη. Απόκειται σε σας να την αποδεχθείτε ή να προκρίνετε άλλο προσφορότερο τρόπο για να καταλήξετε σε κοινή απόφαση, οπωσδήποτε πάντως εντός της εβδομάδος.

Με τους φιλικούς χαιρετισμούς μου,

 Ν.Κ. Αλιβιζάτος

Από τη μεριά του ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει οποτεδήποτε χρειασθεί σε συζήτηση οποιασδήποτε σύνθεσης υποψηφίων ή και πολτικών κομμάτων και κινήσεων πολιτών, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα εκκρεμή διαδικαστικά θέματα των εκλογών και ιδιαιτέρως για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Όπως ο ίδιος σημείωσε «δισταγμοί και καθυστερήσεις δεν είναι πλέον ανεκτά. Οι προσδοκίες των πολιτών είναι υψηλές και η ευθύνη μας μεγάλη».
 

Η επιστολή του κ. Πόντα: 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών & Δεοντολογίας

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας μεταφέρω τις προθέσεις μου όσον αφορά το κάλεσμα που απευθύνατε προς όλους τους υποψηφίους και να σας διατυπώσω τις απόψεις μου περί του θέματος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών.

Αξιότιμε κ. Καθηγητά, ο εντολέας σας ως προς την ανάληψη των καθηκόντων σας στην όλη διαδικασία εκλογής Προέδρου και στην δημιουργία της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών & Δεοντολογίας είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια της Επικεφαλής αυτής, η οποία ακολούθησε τις αποφάσεις του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που έλαβε χώρα από τις 30 Ιουνίου έως τις 02 Ιουλίου 2017.

Ως εκ τούτου, και εντός των ορίων της εντολής σας, το μόνο θεσμικό όργανο για τη λήψη αποφάσεων σας περί του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών και της διευκρίνησης του πρωτοκόλλου της διαδικασίας είναι η Επιτροπή σας και μόνον αυτή. Δεν νομιμοποιείται εξ ουδενός γεγονότος ή εντολής να λειτουργήσει ή να υπάρξει όργανο υποψηφίων. Είναι προφανώς λογικό ότι σε όποια απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών θα πρέπει να συγκαλείται και να αποφασίζει μόνο η Επιτροπή σας και να ζητάτε επιβεβαίωση ή μεταβολή της εντολής σας μόνο απ’ τον πραγματικό εντολέα σας που δεν είναι άλλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τα κόμματα που την αποτελούν.

Εκ των προηγουμένων καθίσταται προφανές πως δεν προτίθεμαι να παραστώ στη σύγκληση κανενός άτυπου οργάνου υποψηφίων, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο προς την κανονικότητα και αλλότριο προς τη βούληση μου να παραμείνω πιστός και ακόλουθος ως προς τους εταίρους μου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ως προς τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επί της διαδικασίας θα ήθελα να σας τονίσω πως η επιτυχία του εγχειρήματος στηρίζεται στην πιστή ακολουθία των χρονοδιαγραμμάτων που η ίδια η Επιτροπή σας έχει θέσει προ της υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Είναι κρίσιμο να μην αναιρέσουμε τις δεσμεύσεις μας ως προς τους πολίτες που απευθυνόμαστε, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αλλοιώσουμε το μήνυμα μας και θα ταυτιστούμε με την ασυνέπεια, γεγονός που θα αποτελέσει μια θλιβερή επανάληψη της πολιτικής και εκτελεστικής αστοχίας που ως πρακτικές υπονομεύουν τη Χώρα στη προσπάθεια της να υπερβεί την κρίση.

Σας προτρέπω όπως απευθυνθείτε σήμερα στους παρόχους-εργολάβους υποστήριξης της ηλεκτρονικής αρχειακής υποδομής των εκλογών και όπως συγκαλέσετε αύριο την 26η Σεπτεμβρίου την Επιτροπή σας για να λάβει οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις σχετικά με τον οδικό χάρτη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου.

Επίσης, σας τονίζω πως δεν είμαι σύμφωνος με οποιαδήποτε χρονική παράταση των εκλογών πέραν της 5ης Νοεμβρίου 2017, καθώς, εκτός των όσων σας ανέφερα προηγουμένως, ως πολίτης-επαγγελματίας διαβιώνω από το επάγγελμα μου, έχω οργανώσει και έχω προβλέψει τον χρόνο μου βάσει των εξαγγελιών σας περί του χρονοδιαγράμματος των εκλογών πριν από την υποβολή της υποψηφιότητας μου. 

Ως εκ τούτου, σας καλώ όπως ενεργήσετε άμεσα, λάβετε τις απαντήσεις σας από τους παρόχους-εργολάβους υποστήριξης της ηλεκτρονικής αρχειακής υποδομής των εκλογών και όπως συγκαλέσετε την Επιτροπή σας αύριο την 26η Σεπτεμβρίου, εντός των πλαισίων των εντολών σας και στο πνεύμα της περαίωσης του έργου που έχετε αναλάβει.

Είμαι σίγουρος πως θα περιφρουρήσετε τη διαδικασία, την αξιοπιστία αυτής και με τη συνδρομή σας θα αποφύγουμε τις παλινδρομήσεις και τις πρωθύστερες ενέργειες, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το εγχείρημα και να αλλοιώσουν το μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε στο σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα σε αυτό των προοδευτικών δημοκρατικών πολιτών.

Με εκτίμηση,

Απόστολος Η. Πόντας

Υποψήφιος Πρόεδρος 

Πρόεδρος Ε.Δ.Ε.Μ.

(Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης)