ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ντάισελμπλουμ: Θα συνεχιστεί η εποπτεία μετά την έξοδο από το μνημόνιο

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2017, 17:38 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2017, 17:37
Γ. Ντάισελμπλουμ: Θα συνεχιστεί η εποπτεία μετά την έξοδο από το μνημόνιο
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, υπάρχει μια διαδικασία εποπτείας για όλους για έναν αριθμό ετών, αλλά αυτό δεν επεμβαίνει στην αυτονομία των κρατών. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης ζήτησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως θα πρέπει να υλοποιηθεί η «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο, δηλαδή χωρίς ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης από τους ευρωπαίους και συνέχισε: «Δεν θα πω εγώ τι θα γίνει, ο προϋπολογισμός ετοιμάζεται από την ελληνική πλευρά και η Κομισιόν θα έχει λόγο για το θέμα, δεν υπάρχουν επιπλέον σχόλια για το θέμα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ισχυρές».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε για το ίδιο θέμα ότι, παρότι υπάρχει υποαπόδοση σε κάποιους τομείς, καταγράφεται υπεραπόδοση σε άλλους, τονίζοντας ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το 2017. Σημείωσε επίσης ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος: «Ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ακόμη ότι η γερμανική στάση δεν θα αλλάξει μετά τις εκλογές και αναφορικά με το χρέος, σημείωσε ότι οι υποσχέσεις που δίνονται στο πλαίσιο του Eurogroup δεν αλλάζουν, όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την αξιολόγηση ο ολλανδός αξιωματούχος υποστήριξε πως το ιδανικό σενάριο θα είναι αυτή να κλείσει πριν το τέλος του έτους, και αρκέστηκε να υποστηρίξε ο πως «χρειάζεται δουλειά». Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, είπε πως «είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα και προβλήματα τους επόμενους μήνες αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε».

Πάντως, στη συνέντευξη Τύπου δεν έλλειψαν και οι ερωτήσεις για τον Γ. Βαρουφάκη. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που βρέθηκε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν για να συναντηθεί με τον τότε ΥΠΟΙΚ και σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου είχε ειπωθεί η περίφημη φράση για το τέλος της τρόικας.

Σε ερώτηση λοιπόν προς τον κ. Ντάισελμπλουμ, για το τι είχε απαντήσει τότε στον κ. Βαρουφάκη, ο πρόεδρος του Eurogroup επέλεγε να αστειευτεί: «αν γράψω βιβλίο, θα σας πω, μέχρι τότε θέλω να δημιουργήσω λίγο σασπένς, διότι ξέρετε ότι το σασπένς αυξάνει τις πωλήσεις».

Επίσης σημείωσε πως μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, υπάρχει μια διαδικασία εποπτείας για όλους για έναν αριθμό ετών, αλλά αυτό δεν επεμβαίνει στην αυτονομία των κρατών -σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, όποιος είναι στην ευρωζώνη, δεν έχει ούτως ή άλλως πλήρη αυτονομία. Πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της τους κανόνες μακροοικονομικών ισορροπιών και δημοσιονομικής προσαρμογής που ισχύουν για όλους και επιβάλλονται από την ΕΚΤ. Εξήγησε ότι θα υπάρχουν περιορισμοί μετά το πρόγραμμα που «κατ’ουσίαν θα είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, μια τυποποιημένη διαδικασία που ήδη ισχύει, τίποτα παραπάνω από αυτό».

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο.  

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ έβαλε θέμα για τα «κόκκινα δάνεια», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εφόσον αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, δεν θα υπάρχει ζήτημα για τις ελληνικές τράπεζες».