ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Χέρι – χέρι» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2017, 07:37 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2017, 11:31
«Χέρι – χέρι»  ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετά την ομιλία του Αλ.  Τσίπρα στη Βουλή
Facebook Twitter Whatsapp

Οι υποθέσεις που «κλυδώνισαν» τον κυβερνητικό συνασπισμό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα  «μέτρα τους πήραν»  στο Μέγαρο Μαξίμου βλέποντας πως από τη μια το ζήτημα για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και από την άλλη η «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτους τριγμούς στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο χειρότερο δυνατό χρονικό σημείο.

Όπως όλα δείχνουν, πέρα από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τις συνεννοήσεις που έγιναν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου η προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή ήταν αρκετή για να ξεπεραστούν  τα μεγαλύτερα  προβλήματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η  απόλυτη πολιτική κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Άμυνας και για το «Noor 1», αλλά και για την υπόθεση του Καζίνο ήταν αρκετή προκειμένου να διαλυθούν όποια «σύννεφα» είχαν μαζευτεί και «θόλωναν» το τοπίο ανάμεσα στις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες.

Οι ΑΝΕΛ χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ανακοίνωσαν πως θα ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, κρατώντας απλώς επιφυλάξεις για επί μέρους άρθρα, ενώ όσον αφορά την Τουρκική Ένωση Ξάνθης ο Τέρενς Κουίκ έχει δηλώσει πως «η τροπολογία θα εισαχθεί ξανά και θα λαμβάνει υπόψη τις θέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, και θα προστατεύει ταυτόχρονα τα συμφέροντα της Θράκης, έναντι εκείνων που δεν σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης και την εκεί ύπαρξη θρησκευτικής και όχι εθνικής μειονότητας». Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές επεξεργασίες γίνονται ήδη από τον Σταύρο Κοντονή.

Ο «γάμος» και οι διαφορές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Είναι σαφές πως το «πάθημα έχει γίνει μάθημα» για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των «153» που μπορεί να έχει φανεί «μπετοναρισμένη» στα δύσκολα έχει φέρει στην επιφάνεια, όμως τις ιδεολογικές της διαφορές για μια σειρά από ζητήματα. Η ρύθμιση για τη σύσταση τεμένους, η κρατικοποίηση του Μεγάρου Μουσικής, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, η ίδρυση ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων και η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια  είχαν καταψηφιστεί  από τους ΑΝΕΛ (σε αρκετές περιπτώσεις από μεγάλο κομμάτι της ΚΟ), ωστόσο η αρνητική τους στάση ήταν ανέφελη, καθώς οι ρυθμίσεις στηρίχθηκαν τελικά από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εκτός από το πρόσφατο ζήτημα της δεδηλωμένης οι συζητήσεις που προκλήθηκαν για το πως αυτό το ετερογενές σχήμα θα μπορέσει να προχωρήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 προκάλεσε στο παρελθόν πολλούς «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμα και η καταψήφιση από τον Δημήτρη Καμμένο του άρθρου για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν έμεινε απαρατήρητο μέσα στο καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση και το μπλοκ των βουλευτών που πιστεύει πως η συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ έχει ημερομηνία λήξης, δεν φαίνεται πως αυτή την ώρα είναι έτοιμο να παρουσιάσει κάποια εναλλακτική πρόταση ή να κινδυνεύσει να βρεθεί εκτεθειμένο στα μάτια του πρωθυπουργού. Ειδικά από τη στιγμή που το εγχείρημα της κεντροαριστεράς δεν έχει  πάρει «σάρκα και οστά».  Βουλευτής που ανήκει στην τάση των «53+» τόνιζε στο newpost.gr πως οι πολιτικές συνθήκες αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν  καμία άλλη σκέψη.

Παράλληλα κορυφαία στελέχη εξηγούσαν στο newpost.gr ότι είναι άλλο η κυβερνησιμότητα  και τα θέματα που αφορούν την πορεία της χώρας - όπου ο στόχος είναι κοινός - και άλλο οι απόψεις των δυο εταίρων με τις καταγεγραμμένες διαφορές τους. Υπενθύμιζαν, άλλωστε πως και το καλοκαίρι η ατζέντα των παρελάσεων, της σημαίας και της αριστείας, ακόμα και η κόντρα του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Βούτση για τους «ορθόδοξους λαούς» έκλεισε πολύ γρήγορα χωρίς να σηκωθεί περισσότερη «σκόνη».

Σε άλλο μήκος κύματος κινούνται στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ που τονίζουν πως «οι προϋποθέσεις συνεργασίας με του ΑΝΕΛ έχουν εξαντληθεί», απλώς και οι ίδιοι παραδέχονται ότι αυτή τη στιγμή η συνεργασία είναι  μονόδρομος και αποφεύγουν να βάλουν το θέμα επιτακτικά στα όργανα του κόμματος προκειμένου να μη ρίξουν «λάδι στη φωτιά». Μένουν απλώς στο να «δείχνουν» προς την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.