ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: «Τελικά θα μείνουν με τον Καμμένο»

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2017, 07:33 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2017, 07:15
ΝΔ: «Τελικά θα μείνουν με τον Καμμένο»
Facebook Twitter Whatsapp

Απέδωσε το κυβερνητικό μπλόκο της αξιωματικής αντιπολίτευσης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ως απόδειξη της «δύναμης» που κρατά ενωμένο τον πολιτικά παράδοξο συνασπισμό του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ με τους δεξιούς ΑΝΕΛ χαρακτηρίζουν στελέχη της Πειραιώς τη χθεσινή, αιφνίδια μεταστροφή του κόμματος του Πάνου Καμμένου, το οποίο και δήλωσε τη στήριξή του στην κυβερνητική ρύθμιση για τη δήλωση αλλαγής φύλου.

Για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, η στάση των ΑΝΕΛ – ειδικώς εάν επιβεβαιωθεί ότι θα υπάρξει μεταστροφή και στο ζήτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» – αποτελεί το «αντίδωρο» για την προσωπική στήριξη που παρείχε ο Αλ. Τσίπρας στον κυβερνητικό του εταίρο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης της Ν.Δ. για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνούσε τις επαφές του Υπουργού Άμυνας με καταδικασμένο σε ισόβια.

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε «επιλέξατε τον Καμμένο, θα μείνετε με τον Καμμένο». Και το Μαξίμου, λίγες ώρες αργότερα, επιβεβαίωσε – λένε στην Πειραιώς – ότι όντως θα προχωρήσει μέχρι τέλους χέρι – χέρι με το κόμμα του Π. Καμμένου.

Για τη Ν.Δ., ωστόσο, η χθεσινή εξέλιξη συνιστά και ένα πρώτο αποτέλεσμα της γραμμής που χάραξε ο Κυρ. Μητσοτάκης για άρνηση ψήφου, εκ μέρους της ΝΔ, όσων διατάξεων δεν συγκεντρώνουν τη συμφωνία και των δύο κυβερνητικών εταίρων, και οι οποίες μέχρι σήμερα εγκρίνονταν με γαλάζιες ψήφους.

Το κοινοβουλευτικό «μπλόκο» που έστησε, σε ευθυγράμμιση με το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία απέδωσε, αναγκάζοντας πλέον και τον κ. Καμμένο να εκτεθεί στα μάτια των οπαδών του και να ψηφίσει διατάξεις που έχουν σαφώς προοδευτικό, φιλελεύθερο πρόσημο και δεν συνάδουν με τις αρχές της λαϊκής δεξιάς και δη της κομματικής βάσης των ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΝΕΛ αρνήθηκαν ψήφο σε σειρά θεμάτων (μεταξύ των οποίων σειρά διατάξεων για τα κοινωνικά και θρησκευτικά δικαιώματα) τα οποία τελικά πέρασαν με τις ψήφους των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.

Η Πειραιώς δεν πρόκειται να μεταβάλλει στάση καθώς παραμένει ισχυρή η εντολή «είτε ψηφίζονται και από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους είτε δεν περνάνε».

Θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν ότι ο κ. Μητσοτάκης, κατά την προγραμματισμένη για τις 10:30 σήμερα, συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος, θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου, αναδεικνύοντας τον κυνισμό αλλά και την προσβλητική έναντι των θεσμών στάση που τηρούν προκειμένου να κρατηθούν στην εξουσία.