ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνικό: Κ. Μητσοτάκης - Αλ. Τσίπρας και στη μέση... Μ. Βλαζάκη

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2017, 09:44 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2017, 11:27
Ελληνικό: Κ. Μητσοτάκης - Αλ. Τσίπρας και στη μέση... Μ. Βλαζάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Το Μαξίμου στοχοποιεί την γ.γ. του υπ. Πολιτισμού για σκοπιμότητες, απειλώντας να λάβει μέτρα, ενώ οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι δρόμοι κυβέρνησης και Μ. Βλαζάκη θα χωρίσουν πολύ σύντομα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χαρακτήρα πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία όμως άπαντες θέλουν να αφήσουν πίσω, λαμβάνει πλέον η κωλυσιεργία του ΚΑΣ ως προς την έγκριση ή μη του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Στο κέντρο της προσοχής δεν βρίσκεται, πλέον, ένας υπουργός της κυβέρνησης αλλά ένα, τύποις, διοικητικό στέλεχος, η Γενική Γραμματέας του υπ. Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη. Η κυρία Βλαζάκη είναι που, ως εκ της θέσεώς της, προϊσταται του ΚΑΣ και εκείνη που εισηγήθηκε και τη χθεσινή, τρίτη κατά σειρά, αναβολή της λήψης απόφασης για το θέμα. 

Την ίδια ώρα που το επενδυτικό σχήμα προειδοποιεί ότι η ανακήρυξη (σημαντικού) μέρους της έκτασης ως αρχαιολογικής θα οδηγήσει σε μείζονα προβλήματα, πηγές που γνωρίζουν καλά τα όσα τεκταίνονται στο Υπ. Πολιτισμού επιμένουν ότι η κυρία Βλαζάκη είναι, επί της ουσίας, το ισχυρότερο πρόσωπο αυτή τη στιγμή. 

Με την υπ. Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, να έχει συσσωρεύσει σημαντικό κόστος λόγω σειράς άστοχων χειρισμών και να αδυνατεί να επιβληθεί πολιτικά επί του δυναμικού, οι αποφάσεις – ισχυρίζονται κάποιοι – εκπορεύονται ουσιαστικά από τη Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Μπορεί τύποις, οι παρεμβάσεις Βλαζάκη να έχουν νομικό έρεισμα, ωστόσο οι συνεχείς αναβολές προκαλούν μείζον πρόβλημα στην κυβέρνηση και το ίδιο το Μαξίμου, που έχει δεσμευτεί – και στο μνημόνιο – για την υλοποίηση της επένδυσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά πληροφορίες, το Μαξίμου – δια του υπ. Επικρατείας – παρενέβη τις προηγούμενες εβδομάδες προκειμένου να αποτρέψει μία αρνητική απόφαση του ΚΑΣ που θα τίναζε, συνολικά, την επένδυση στον αέρα ενώ, χθες, μετά τη νέα αναβολή, οι διαρροές από το περιβάλλον Τσίπρα ήταν σαφείς: 

«Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση τον νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό».

Με άλλα λόγια, το Μαξίμου στοχοποιεί την Βλαζάκη για σκοπιμότητες, απειλώντας να λάβει μέτρα.

Και εδώ έρχεται η πρωϊνή δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και ζήτησε την αποπομπή της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού.

Μοιάζει λίαν πιθανό, ο κ. Μητσοτάκης – που έχει πολλές φορές στρέψει τα πυρά του κατά της αντιεπενδυτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου – να προεξόφλησε της απομάκρυνση της Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και να θέλησε να καταδείξει ότι αυτή θα γίνει και υπό την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και χθες, με δήλωση της αρμόδιας τομεάρχη Όλγας Κεφαλογιάννη, η Ν.Δ. είχε βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι κρύβεται.

Ωστόσο, υπάρχει και μία δεύτερη ανάγνωση. Ότι το μήνυμα Μητσοτάκη αντί να διευκολύνει, τελικά καθιστά πιο δύσκολη την απομάκρυνση Βλαζάκη καθώς εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί θα φαίνεται ότι η κυβέρνηση σύρεται πίσω από το αίτημα της Ν.Δ.

Οι πιθανότητες, πάντως, μοιάζουν υπέρ του κ. Μητσοτάκη. Κι αυτό διότι οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι δρόμοι κυβέρνησης και Βλαζάκη θα χωρίσουν πολύ σύντομα.