ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σαμαράς: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αντέξει το μεταναστευτικό πρόβλημα

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2017, 16:52 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2017, 16:10
Α. Σαμαράς: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αντέξει το μεταναστευτικό πρόβλημα
Facebook Twitter Whatsapp

Ως κύριο ζήτημα ασφάλειας χαρακτήρισε το μεταναστευτικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του σε συνέδριο του ΕΛΚ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για το Μεταναστευτικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως κύριο πρόβλημα ασφάλειας διατύπωσε σήμερα σε ομιλία του με θέμα «κοινή πολιτική ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο» στο πλαίσιο συνεδρίου του ΕΛΚ στη Ρώμη ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Το κύριο πρόβλημα ασφάλειας για την περιοχή μας είναι το μεταναστευτικό. Πρέπει να αντιληφθούμε προκαταβολικά, ότι οι Ευρωπαϊκές δημοκρατίες στη Μεσόγειο, κινδυνεύουν να σαρωθούν από ένα "τσουνάμι" ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Δεν μπορούν οι κοινωνίες μας να το αντέξουν. Δεν μπορεί ή ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να το αντέξει...Επομένως, κάτι πρέπει να κάνουμε, κάπως πρέπει να αντιδράσουμε».

Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να υπάρξει μια Ένωση Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Ανάπτυξης και Ευημερίας, παρά μόνο μέσα σε ασφαλή σύνορα. Ο σεβασμός στο Νόμο και στην Τάξη, απαραίτητα συστατικά της Δημοκρατίας, απαιτούν και προϋποθέτουν ασφαλή σύνορα. Για να εξαλείψουμε τα εσωτερικά σύνορα μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, πρέπει να προασπιστούμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο».

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στους διαφορετικούς χειρισμούς της νέας κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό: «Στις αρχές του 2015, ωστόσο, η Ελληνική κυβέρνηση άλλαξε και η προηγούμενη πολιτική μας άλλαξε επίσης. Και τα σύνορά μας "άνοιξαν"...Πάνω από ένα εκατομμύριο "αλλοδαποί" πέρασαν τότε μέσω Ελλάδοςκαι κατέληξαν σε διάφορες χώρες της Ένωσης, κυρίως στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Κάποιοι απ' αυτούς ήταν πραγματικοί πρόσφυγες, από τη Συρία και το Ιράκ. Αλλά οι περισσότεροι ήταν παράνομοι μετανάστες από άλλες περιοχές του κόσμου. Σήμερα υπολογίζεται πως οι αληθινοί πρόσφυγες που εξακολουθούν να έρχονται είναι το 20% του συνόλου ή και λιγότεροι. Οι υπόλοιποι είναι παράνομοι μετανάστες».

Τόνισε δε ότι «ασφαλώς δεν μπορούμε να τους γυρίσουμε πίσω, απ' όπου μας ήλθαν. Μια τέτοια απάνθρωπη στάση εκ μέρους μας θα ήταν μοιραία για τους ίδιους, αλλά και ντροπιαστική για την Ευρώπη. Οι παράνομοι μετανάστες, από την άλλη πλευρά είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση: Έρχονται στην Ευρώπη αναζητώντας "ευκαιρίες", αλλά δεν δέχονται καμιά από τις ευθύνες μιας ανοικτής δημοκρατίας. Συνήθως ασκούν κάθε είδους λαθρεμπόριο: Ναρκωτικά, σωματεμπορία, ακόμα και και "τζιχάντ". Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Η Ελευθερία και ο ανοικτός χαρακτήρας των κοινωνιών μας συνεπάγονται και ευθύνες! Και πλήρη σεβασμό των νόμων μας, βεβαίως..."Τζαμπατζήδες" του δημοκρατικού μας συστήματος, μπορούν να το καταστρέψουν . Έτσι λοιπόν, οφείλουμε να κάνουμε και πρακτικά αυτό τον διαχωρισμό ανάμεσα στους πραγματικούς πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες.
Οφείλουμε να δεχθούμε και να φιλοξενήσουμε τους πραγματικούς πρόσφυγες, αλλά να αποθαρρύνουμε τους παράνομους μετανάστες...».

Παράλληλα, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια πιο μακροχρόνια στρατηγική για τις χώρες προέλευσης: «Πρέπει όμως να υιοθετήσουμε και μια πιο μακροχρόνια στρατηγική για τις χώρες προέλευσης των ανθρώπων αυτών.Να τις βοηθήσουμε να μεταρρυθμιστούν και να αναπτυχθούν, ώστε να μπορούν να κρατήσουν τους πληθυσμούς τους εκεί. Βεβαίως, δεν μπορούμε εμείς να τις «μεταμορφώσουμε» ενάντια στη θέλησή τους. Όμως, ασφαλώς μπορούμε να τους παρέχουμε όλα τα απαραίτητα κίνητρα και τα μέσα για να μεταρρυθμιστούν μόνες τους. Μια ελεύθερη, σταθερή και ευημερούσα Ενωμένη Ευρώπη, χρειάζεται μια Ελεύθερη, σταθερή και ευημερούσα «περιφέρεια» να την περιβάλει από παντού.Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό. Αξίζει τον κόπο…».