ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «πονοκέφαλος» του προσφυγικού ξανάρχεται

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 06:05 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2017, 10:25
Ο «πονοκέφαλος» του προσφυγικού ξανάρχεται
Facebook Twitter Whatsapp

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πιο μαζική μετακίνηση πληθυσμού στην  πρόσφατη ιστορία ή αλλιώς η σύγχρονη ανθρωπιστική κρίση στην Γηραιά  Ήπειρο εξακολουθεί να τρομάζει τη στιγμή που ο θάνατος ενός  9χρονου παιδιού στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου ήρθε και πάλι να ξυπνήσει μνήμες από το 2015.  

«Καμπανάκι» έχει  ήδη χτυπήσει για τις ελληνικές αρχές, καθώς οι αυξήσεις του αριθμού των  μεταναστών και των  προσφύγων που έχουν περάσει στην Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο δεν συνιστούν εφησυχασμό. 

Η τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε.Τουρκίας και από τις δυο πλευρές είναι ο «θεμέλιος λίθος» για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Την ίδια ώρα, όμως που η αλληλεγγύη πολλών κρατών δεν περισσεύει  οι ροές αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς.

«Παρακολουθούμε με προσοχή και αγωνία την αύξηση των ροών» δήλωναν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο newpost.gr, οι οποίες παραδέχονταν πως «πρόβλημα υπάρχει», ωστόσο συμπλήρωναν ότι  «μέχρι αυτή την ώρα μεσοσταθμικά ο αριθμός δεν είναι τέτοιος  που να μεταβάλει τον μέσο όρο».

Η χθεσινή παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου έδειξε πως και η κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις με τον Γιάννη Μουζάλα να περνά και εκείνος το κατώφλι της Ηρώδου Αττικού την προηγούμενη εβδομάδα. Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης που έχει προκληθεί τις τελευταίες σχεδόν 60 ημέρες  είναι πως το Σάββατο οι διοικητές των πέντε νησιωτικών Κέντρων Κράτησης Υποδοχής και Ταυτοποίησης μαζί με τον επικεφαλής του Έβρου βρέθηκαν στην Αθήνα σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Γιάννη Μουζάλα για το θέμα του «υπερπληθυσμού στα ΚΥΤ».

Τα προσφυγικό σε νούμερα

Η εικόνα στα ελληνικά νησιά κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική μπορεί να  χαρακτηριστεί. Από το επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων από την 1-27 Σεπτεμβρίου προκύπτει πως έχουν περάσει συνολικά από τις τουρκικές ακτογραμμές 4.388 πρόσφυγες και μετανάστες. Τα στοιχεία του τελευταίου επταμήνου είναι ενδεικτικά της αύξησης που έχει καταγραφεί και φανερώνει την  ανησυχία  που έχει προκληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για μια  έξαρση του φαινομένου και μια νέα πιθανή Ευρωτουρκική  «σύγκρουση»  για το θέμα των ροών. Στα στοιχεία ας συνυπολογιστεί πως σύμφωνα με την αστυνομία  την περασμένη Κυριακή πέρασαν στον Έβρο 168  Σύροι πρόσφυγες.

Προσφυγικές & Μεταναστευτικές ροές νησιών Ανατολικού Αιγαίου
Μάρτιος 2017 1.670
Απρίλιος 2017 1.119
Μάιος 2017 2.090
Ιούνιος 2017 2.029
Ιούλιος 2017 2.249
Αύγουστος 2017 3.447
Σεπτέμβριος 2017 (1-27) 4.388

Τα 3 νησιά που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο τον Σεπτέμβριο (1-27)

Λέσβος   2.403 αφίξεις
Σάμος     935 αφίξεις
Χίος        567 αφίξεις

2.309  περισσότεροι πρόσφυγες & μετανάστες στα ΚΥΤ μέσα σε ένα μήνα
Παρά τις μεταφορές στην ενδοχώρα, που πραγματοποιούνται κανονικά και καθημερινά, η εικόνα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) είναι ασφυκτική.

Στις 31/8 (σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Κω)  διέμεναν 8.137 άτομα σε  5.576 διαθέσιμες θέσεις
Σήμερα  (σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Κω) διαμένουν 10.446 άτομα σε  5.576 διαθέσιμες θέσεις

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως ήδη μέσα στον Σεπτέμβριο  έχουν καταγραφεί 252 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών σε «λοιπά νησιά» που δεν διαθέτουν τις δομές των ΚΥΤ. Μπορεί οι μεταφορά τους να είναι άμεση, ωστόσο ο φόβος να ερμηνευτεί με άλλο τρόπο η συμφωνία της 18ης Μαρτίου του 2016 από τους γείτονες και να αποτελέσει μια «γκρίζα ζώνη» σχετικά με το μέλλον των συγκεκριμένων ανθρώπων υπάρχει. Έως τώρα δεν έχει καταγραφεί κάποια επίσημη «ανησυχητική κίνηση» από την άλλη πλευρά.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε πρόσφατα ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε πως «οι ροές αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν πτώση της συμφωνίας ή οτιδήποτε άλλο».

Αναζητούνται λύσεις για το προσφυγικό

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εξηγούσαν στο newpost.gr πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των νησιών. Χωρίς να θέλουν να αποκαλύψουν τις ενέργειες που θα γίνουν, μιας  και βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, δεν αποκλείεται οι λύσεις να περιλαμβάνουν την επέκταση των camps και βέβαια την επίσπευση των επιστροφών. Σε κάθε περίπτωση προαπαιτούμενο αποτελεί η καλή συνεργασία και συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι αδυναμίες του συστήματος  είναι  πολλές και δυσεπίλυτες  για μια  συμφωνία μεταξύ Ε.Ε – Τουρκίας, που  μπορεί από τον Μάρτιο του 2016  να μείωσε τις ροές, όμως υπάρχουν πολλά «καυτά» ζητήματα που εκκρεμούν ακόμα.  Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου,  στο  πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης  από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη έχουν μετεγκατασταθεί  19.700 άτομα, ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για 2.287 άτομα. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ήταν  64.000. Για να αυξηθούν οι δικαιούχοι, όμως είναι αναγκαίο  να αλλάξουν τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγονται.

Οι γερμανικές εκλογές

Από τη στιγμή που οι Γερμανοτουρκικές σχέσεις περάσουν σε μεγαλύτερη περίοδο κρίσης μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να προβλέψει την εικόνα που θα παρουσιάζουν οι ελληνικές ακτογραμμές σε λίγους μήνες από τώρα. Φαντάζει «εφιαλτικό» το σενάριο οι «κάνουλες» να ανοίξουν από την Τουρκία και η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο μεγάλο κύμα ανθρώπινων ψυχών που θα φτάνει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Άνγκελα Μέρκελ  κατηγορείται από πολλούς αντιπάλους της για μια μη συντηρητική πολιτική στο προσφυγικό που «άνοιξε τις θύρες» και οδήγησε στην εκρηκτική άνοδο του λαϊκιστικού ακροδεξιού κόμματος στη χώρα της για πρώτη φορά μετά το 1945. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε μια «στροφή» της πολιτικής της με δεδομένες τις νέες ισορροπίες του διαφαινόμενου κυβερνητικού συνασπισμού  που θα έχει τα  χρώματα της «Τζαμάικα».
Θεωρείται πιθανό, ωστόσο  η νέα πραγματικότητα να οδηγήσει το Βερολίνο σε μια ευθεία σύγκρουση με χώρες, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία με στόχο, από τη στιγμή που δεν μπορεί να επιτευχθεί ο ορθολογικότερος δυνατός καταμερισμός των προσφύγων, να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.