ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας από Ταλίν: Έκαναν στροφή ακόμη και οι υποστηρικτές του ΔΝΤ

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 12:14 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2017, 13:01
Αλ. Τσίπρας από Ταλίν: Έκαναν στροφή ακόμη και οι υποστηρικτές του ΔΝΤ
Facebook Twitter Whatsapp

"Πλέον όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ευρώπη μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια"  δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής, στην Εσθονία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Είναι θετικό γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της θεσμούς ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση νέων θεσμών για να στηρίξουν τις ανάγκες της», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Η Σύνοδος πραγματοποιείται στο Ταλίν, στην Εσθονία.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είχαν «μια ενδιαφέρουσα συζήτηση χτες σε πολύ θετικό κλίμα». «Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συζητήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης, διότι έχουμε βγάλει όλοι συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και τις δυσκολίες που είχαμε για να ξεπεράσουμε αυτές τις κρίσεις», συνέχισε. Τόνισε ότι «αν και τις ξεπεράσαμε σε μεγάλο βαθμό, δεν ανταποκριθήκαμε το ίδιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά και την υπεράσπιση των αξιών».

«Νομίζω», είπε, «ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο». Επισήμανε ότι φυσικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, επί των οποίων πρέπει να υπάρξει σύνθεση και να βρεθεί η κοινή συνισταμένη. Υπογράμμισε πως «το γεγονός όμως ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε με βήματα γοργά σε αυτόν τον διάλογο και με γενναίες αποφάσεις με ορίζοντα το 2019, είναι θετικό».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ως επίσης θετικό γεγονός «ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να στηρίζεται στα δικά της πόδια». «Μου έκανε εντύπωση», σχολίασε, «ότι ακόμα και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, χτες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες». «Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ισχυρό ρόλο, δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία διαλόγου που αποφάσισαν χτες στο δείπνο θα έχει αποτελέσματα.

Στο ερώτημα εάν για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για το μέλλον της ΕΕ θα χρειαστεί αλλαγή της Συνθήκης, ο κ. Τσίπρας είπε πως «μπορούμε να βρούμε λύσεις για σημαντικές θεωρητικές τομές μέσα στο πλαίσιο των Συνθηκών». Υπογράμμισε ότι «άλλωστε, όταν ανοίγουμε το παράθυρο σε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο, είμαστε ταυτόσημοι με το πνεύμα των συνθηκών, δεν αντιβαίνουμε στο πνεύμα των συνθηκών». «Όταν περιορίζουμε τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, πιστεύω αντιβαίνουμε στο πνεύμα των συνθηκών», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις μέσα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

«Σήμερα όμως επίσης συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης, διότι η συζήτηση για την ψηφιακή οικονομία, για τις νέες τεχνολογίες, είναι το μέλλον και πιστεύω ότι η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στην ψηφιακή εποχή, η δυνατότητα πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες, σε τελική ανάλυση, δεν είναι μόνο ένα ζήτημα προόδου, αλλά είναι ζήτημα δημοκρατίας και ισότητας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνησή μας», τόνισε, «έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για να καλύψει το μεγάλο κενό -διότι η αλήθεια είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τις νέες τεχνολογίες και την αναγκαιότητα με γοργά βήματα να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Εμείς όχι μόνο δημιουργήσαμε ξεχωριστό υπουργείο, αλλά έχουμε ρίξει όλο το βάρος ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να μην πάνε χαμένοι, διότι χάθηκαν δυστυχώς δισεκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς πόρους χωρίς να δημιουργηθούν υποδομές».

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «τρέχουμε με ταχύτητα για να καλύψουμε την απόσταση και πιστεύω ότι ο στόχος μας, το να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους τους πολίτες, είναι ένας στόχος που μπορούμε να τον πετύχουμε και θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα αλλά και για όλους τους πολίτες να μπορέσουμε να καλύψουμε την απόσταση και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».

Ερωτηθείς, τέλος, για το εάν θα υπάρξει αποτελεσματική πρόοδος στο θέμα του Brexit τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα. «Οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές και εντατικές και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή τομή για όλες τις πλευρές», συμπλήρωσε.

Ντ. Τουσκ: Ας τραγουδήσουμε με μία φωνή

Σε δύο εβδομάδες θα παρουσιάσει την πολιτική ατζέντα για το μέλλον της ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως δήλωσε ο ίδιος από το Ταλίν της Εσθονίας.

«Χθες βράδυ είχαμε μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση. Θα χρησιμοποιήσω αυτή τη συζήτηση για να δημιουργήσω αυτό που θα ονομάσω ατζέντα των ηγετών για το 2017 και το 2018, φυσικά σε συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη και θα παρουσιάσω αυτή την πολιτική ατζέντα σε δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Τουσκ, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Σε αυτή τη διαδικασία θα σεβαστώ όπως πάντα τρεις βασικές αρχές: πρώτον, την ανάγκη να βρεθούν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, δεύτερον την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος βήμα-βήμα, θέμα προς θέμα, και τρίτον και σημαντικότερο, την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα των 27 κρατών-μελών, επίσης στο πλαίσιο νέων ιδεών. Και τέτοιες υπήρξαν πολλές. Αλλά ακόμα κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό είναι σαν διαγωνισμός της Eurovision, και ίσως είναι, προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι μαζί, θα το αξιοποιήσουμε σωστά, αν τραγουδήσουμε με μία φωνή», πρόσθεσε.