ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστάσεις Π. Σκουρλέτη από Μαξίμου για Ελληνικό: Να μην ακυρώνουμε την αρχαιολογική υπηρεσία

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 16:48 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2017, 16:12
Αποστάσεις Π. Σκουρλέτη από Μαξίμου για Ελληνικό: Να μην ακυρώνουμε την αρχαιολογική υπηρεσία
Facebook Twitter Whatsapp

Αποστάσεις από την κυβερνητική γραμμή αναφορικά με το Ελληνικό πήρε εκ νέου σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποστάσεις από την κυβερνητική γραμμή αναφορικά με το Ελληνικό πήρε εκ νέου σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Ενώ λοιπόν οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου έκαναν λόγο για παράκαμψη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενώ τόνιζαν την γνωμοδοτική φύση του οργάνου, ο υπουργός υποστήριξε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha:

«Η πολιτική πρωτοβουλία πρέπει να υπάρχει σε εκείνο το βαθμό που δεν θα ακυρώνει τον αρχαιολογικό νόμο και δεν θα ακυρώνει την ίδια την ύπαρξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας».

Ο υπουργός τόνισε ότι η διαδικασία που θα σεβαστεί τον αρχαιολογικό νόμο είναι αυτή η οποία θωρακίζει την επένδυση στο Ελληνικό και εξήγησε: «εάν δεν οριοθετηθούν οι συγκεκριμένες περιοχές μέσα στην επένδυση και βρεθούν αρχαία, τότε οι καθυστερήσεις που θα έχουμε στο έργο θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Ελλοχεύει ο κίνδυνος δε, οποιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ, από έναν κάτοικο της περιοχής παραδείγματος χάριν, να καθυστερήσει πολλούς μήνες ή και έτη, την επένδυση».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ είχε αποκαλύψει σε σχόλιό του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής, λέγοντας πως είναι το βασικό όπλο στη φαρέτρα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κατά τα άλλα, ο υπουργός υπερασπίστηκε τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που η ίδια εισηγήθηκε αναβολή της σχετικής συζήτησης στο ΚΑΣ, ενώ άσκησε κριτική στη ΝΔ για τη στάση της στο θέμα. «Η κ. Βλαζάκη, όπως όλοι οι γενικοί γραμματείς, αξιολογείται από την αποτελεσματικότητά της, το επιστημονικό της υπόβαθρο, και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να παρεισφρήσει οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα αυτή τη στιγμή. Βρισκόμαστε κάτω από την πίεση μιας πολιτικής αντιπαράθεσης η οποία τείνει να ακυρώσει το ίδιο το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και προσέθεσε:

«Αυτό είναι εγκληματικό και οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία στο αφήγημά της, ότι γενικώς αυτή η κυβέρνηση είναι ενάντια στις επενδύσεις κ.λπ., ότι δεν έχει συμφιλιωθεί με τις επενδύσεις, προωθεί μια αντίληψη που ουσιαστικά είναι υπέρ της επενδυτικής ανομίας, των επενδύσεων χωρίς κανόνες και μου κάνει εντύπωση πώς αυτή η υπερπατριωτική παράταξη δεν νοιάζεται για την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά. Είναι δυνατόν να βγαίνει η αντιπολίτευση και να λέει να παραιτηθεί η γραμματέας; Έτσι λειτουργούσε ο κ. Μητσοτάκης μπροστά σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν υπήρχαν επιχειρηματικά συμφέροντα που πίεζαν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση; O επιχειρηματίας -καλά κάνει- σκέφτεται την απόδοση της επένδυσης. Η Πολιτεία ωστόσο από την μεριά της, πρέπει να ενθαρρύνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ασκούν τη δράση τους μέχρι το τέλος. Για αυτό υπάρχει η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, υπάρχουν και οι κανόνες. Θα τους σεβαστούμε ή θέλουμε επενδύσεις χωρίς κανόνες;»

Ανέφερε, τέλος, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή είναι καταγεγραμμένο, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και ιδιαίτερα από το 1950 κι ύστερα, όταν εγκαταστάθηκε τότε το αεροδρόμιο, ότι είχε και αρχαία, και συγκεκριμένα τρεις αρχαίους οικισμούς, καθώς και βυζαντινά και μεταβυζαντινά ευρήματα. «Όλα αυτά ήταν γνωστά και στην εταιρεία», επισήμανε, ενώ διευκρίνισε ότι «εμείς θέλουμε να γίνει αυτή η επένδυση, με σεβασμό σε όλο το προβλεπόμενο νομοθετικό πλαίσιο».