ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις για την παράκαμψη του ΚΑΣ σχετικά με το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 19:29 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2017, 20:12
Ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις για την παράκαμψη του ΚΑΣ σχετικά με το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού
Facebook Twitter Whatsapp

Ποιοι παίρνουν αποστάσεις από την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τις αντιθέσεις εντός της κυβέρνησης, αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτουν ξεκάθαρα οι τελευταίες εξελίξεις στο Ελληνικό, με την αναβολή της οριστικής απόφασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για το εάν θα κηρυχθεί ή όχι μέρος του πρώην αεροδρομίου, χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Τις τελευταίες ημέρες, τόσο υπογείως, όσο και δημόσια παίζεται ένα πινγκ – πονγκ τοποθετήσεων αναφορικά με την πολύπαθη επένδυση.

Τις τελευταίες ημέρες και στον απόηχο της συνεδρίασης του ΚΑΣ που προκάλεσε νέους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στην κυβέρνηση. Η κεντρική γραμμή –έπειτα και από τις νέες κωλυσιεργίες- που αποφασίστηκε στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν χωρά παρερμηνείες. Σε περίπτωση που το ΚΑΣ αποφασίσει να κηρυχθεί μέρος του Ελληνικού αρχαιολογικός χώρος, η απόφαση απλά θα αγνοηθεί, καθώς κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν ότι το όργανο έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι δεσμευτικό.

Η αναφορά κυβερνητικού αξιωματούχου χθες το βράδυ στο Newpost είναι ενδεικτική: «το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Μετά τη νέα συνεδρίαση η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της».

Πώς θα παρακαμφθεί το ΚΑΣ

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στην Καθημερινή ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει είτε με άμεση νομοθέτηση που θα προβλέπει σύσταση άλλου οργάνου, είτε με τη μη υπογραφή της απόφασης του ΚΑΣ από την υπουργό Πολιτισμού, έπειτα από αιτιολογημένη απόρριψη, ή με την καθαίρεση της γενικής γραμματέως και την αντικατάστασή της, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο, όποια λύση και αν επιλεγεί, να προκύψουν νέες καθυστερήσεις εξαιτίας προσφυγών στο ΣτΕ.

Το ενδιαφέρον εδώ, εστιάζεται στο γεγονός ότι το Πολιτικό Συμβούλιο έλαβε αυτή την απόφαση ομόφωνα παρόντος του κ. Νίκου Φίλη, που μόλις την προηγουμένη βρέθηκε στο πλευρό των αρχαιολόγων που διαδήλωναν έξω από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Ο κ. Φίλης βεβαίως δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ενστάσεις του, όπως αυτές τις διατύπωσε και στις δηλώσεις του έξω από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ την περασμένη Τετάρτη.

Κυβερνητική αντίθεση

Την εν λόγω γραμμή φαίνεται πως υποστηρίζει ένας ικανός αριθμός υπουργών, όπως ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, υπογράμμιζε αυτό ακριβώς το πράγμα: Ότι το ΚΑΣ μπορεί κάλλιστα να παρακαμφθεί. «Ολόκληρες πόλεις στην Ελλάδα είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και χτίζονται σπίτια κάθε μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο θα είναι να υπάρχει αυξημένη προσοχή από τους εργολάβους. Απέδωσε δε την πολιτική ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την επένδυση στο ότι κάποιοι θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτά τα έργα».

Ωστόσο, την κεντρική γραμμή δεν φαίνονται να ασπάζονται όλα τα στελέχη. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης πήρε σαφέστατες αποστάσεις από την κεντρική γραμμή για το ΚΑΣ, τονίζοντας χαρακτηριστικά στον Alpha:

«Η πολιτική πρωτοβουλία πρέπει να υπάρχει σε εκείνο το βαθμό που δεν θα ακυρώνει τον αρχαιολογικό νόμο και δεν θα ακυρώνει την ίδια την ύπαρξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας».

Ο υπουργός τόνισε ότι η διαδικασία που θα σεβαστεί τον αρχαιολογικό νόμο είναι αυτή η οποία θωρακίζει την επένδυση στο Ελληνικό και εξήγησε: «εάν δενοριοθετηθούν οι συγκεκριμένες περιοχές μέσα στην επένδυση και βρεθούν αρχαία, τότε οι καθυστερήσεις που θα έχουμε στο έργο θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Ελλοχεύει ο κίνδυνος δε, οποιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ, από έναν κάτοικο της περιοχής παραδείγματος χάριν, να καθυστερήσει πολλούς μήνες ή και έτη, την επένδυση».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ είχε αποκαλύψει σε σχόλιό του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής, λέγοντας πως είναι το βασικό όπλο στη φαρέτρα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που θελήσει να μπλοκάρει την επένδυση…