ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδεία του Γ. Μανιάτη στην Δυτική Μακεδονία - Τι συζήτησε με τους φορείς

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2017, 19:37 / Ανανεώθηκε 30 Σεπτεμβρίου 2017, 19:01
Περιοδεία του Γ. Μανιάτη στην Δυτική Μακεδονία - Τι συζήτησε με τους φορείς
Facebook Twitter Whatsapp

Άρχισε τις περιοδείες στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του στην Κεντροαριστερά ο Γ. Μανιάτης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη Δυτική Μακεδονία, Κοζάνη, Kαστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά, περιόδευσε ο Γιάννης Μανιάτης.

Ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς συζήτησε με παραγωγικούς, κοινωνικούς, αυτοδιοικητικούς φορείς, αλλά και με δημοκρατικούς πολίτες και στελέχη του ΠΑΣΟΚ την ανάγκη ίδρυσης του νέου Προοδευτικού Κινήματος και τη δική του υποψηφιότητα για την ηγεσία, ενώ δημοσιοποίησε τις απόψεις του και με συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή επισκέφθηκε παραγωγικές μονάδες που στηρίζονται στην καινοτομία, στις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής που μειώνουν το κόστος και αυξάνουν τα οφέλη για τους εργαζόμενους, την περιοχή, αλλά και την εθνική οικονομία, επιχειρήσεις –πρότυπα για το νέο μοντέλο παραγωγής που χρειάζεται η χώρα.   

Ο κ. Μανιάτης επίσης βρέθηκε στο Συνεταιρισμό Αμυνταίου, όπου συζητήθηκε η θέση του πρωτογενή τομέα στο νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα. Η προσοχή μας πρέπει να εστιάσει στην ποιοτική παραγωγή και την ενίσχυση των Ομάδων παραγωγών και των Συνεταιρισμών, ώστε να πετύχουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις για μια αναπτυγμένη ύπαιθρο, όπως αξίζει στην χώρα μας.

Γ. Μανιάτης: «Ο Συνεταιρισμός του Αμυνταίου με τα προϊόντα της περιοχής όπως τα ποιοτικά κρασιά είναι ένα πολύ θετικό παράδειγμα και αξίζει της στήριξης μας».

Συνέντευξη στο TOP TV  Κοζάνης έδωσε ο Γ. Μανιάτης  για την προώθηση της συμμετοχής στην ψηφοφορία για την εκλογή αρχηγού στο νέο κίνημα. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Γραμματέα  και μέλη της Νομαρχιακής  Κοζάνης, αλλά και πολίτες στους οποίους εξήγησε το όραμά του και τους στόχους για τη Δημοκρατική Παράταξη, ώστε να γίνει πρωταγωνιστής των πολιτικών πραγμάτων της χώρας

Σε τρία σημεία επικεντρώθηκε η  ομιλία του Γ. Μανιάτη, στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου  της Φλώρινας.
1. Τι χώρα θέλουμε
2. Τι παράταξη θέλουμε 
3. Τι αρχηγό θέλουμε
Στη συζήτηση που ακολούθησε, πολίτες, ιδιαίτερα, οι φίλοι της Δημοκρατικής Παράταξης εξέφρασαν την αγωνία τους για την άμεση δημιουργία του Νέου Φορέα.
Με μια κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που χάνει συνεχώς έδαφος και μια ΝΔ  που έχει εξαντλήσει πλέον την δυναμική της για τις εκλογές, πρέπει η ΔΗΣΥ να φύγει από τη στασιμότητα.

Ο Γ. Μανιάτης δήλωσε ότι ο νέος αρχηγός που θα επιλέξουν οι πολίτες θα κριθεί από το πώς θα δώσει δυναμική στην Παράταξη, κρατώντας την ενωμένη και θα την κάνει πρωταγωνιστή των πολιτικών πραγμάτων της χώρας.

Στη συνάντηση του με το προεδρείο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας συζήτησαν ιδιαίτερα για την ανεργία, ενώ συμφώνησαν πως η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου Τομέα, με στοχευμένες επενδύσεις, θα δώσει δουλειές και εισόδημα για να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια και η ύπαιθρος.

Με το προεδρείο του Επιμελητηρίου Φλώρινας συζητήθηκαν οι προσπάθειες του να στηρίξει την τοπική ανάπτυξη βασισμένη στην διασυνοριακή συνεργασία με τις όμορες περιοχές των άλλων Βαλκανικών χωρών για την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, της μεταποίησης του πρωτογενή τομέα και του αγροτουρισμού και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Η αποκέντρωση των προσπαθειών ανάπτυξης είναι μια οπτική που ταιριάζει στο νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίξει την οικονομία της χώρας.

Κατά την περιοδεία του ο Γ.Μανιάτης είχε συνάντηση με το προεδρείο του  Συνεταιρισμού ΓΕΚΟ, μιας Μετοχικής Οργάνωσης 300 παραγωγών που παράγουν κι εξάγουν 15.000 τόνους μήλων κι άλλων κηπευτικών σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Καστοριά έχουν δημιουργήσει μια καθετοποιημένη παραγωγή και τυποποίηση με ποιοτικά προϊόντα. Η έρευνα και η εισαγωγή για καλλιέργεια κατάλληλου φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού είναι ένα  από τα μέσα που ο Συνεταιρισμός πετυχαίνει για την παραγωγή προϊόντων που ζητούν οι καταναλωτές. Νωρίτερα είχε επισκεφθεί το πρότυπο οινοποιείο στο Κτήμα ΑΛΦΑ στο Αμύνταιο. 

Τα προβλήματα και οι προοπτικές της γούνας συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Γουνοποιών Ελλάδος. Η Ένωση συνεχίζοντας την ισχυρή παράδοση της γουνοποιίας στην περιοχή μετέτρεψε την παραγωγή της γούνας σε ένα ισχυρό εξαγωγικό κλάδο που κατέγραψε σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις (400 εκ € το 2013). Η κρίση δημιούργησε πολλά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν με τη συνεργασία της πολιτείας. Το προεδρείο της Ενωσης σημείωσε πως νέες αγορές, όπως αυτή της Κίνας, αποτελεί μια εναλλακτική λύση που πρέπει να δουλέψουμε. Οι πρωτοβουλίες με την Έκθεση Γούνας της Καστοριάς  που πέτυχε διεθνή πιστοποποίηση και τη συμμετοχή  σε διεθνείς εκθέσεις είναι μια σημαντική αρχή που πρέπει να ενισχυθεί.
Στα Γρεβενά πραγματοποίησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Άλφα Wood Πίνδος που αξιοποιεί 120.000 τόνους ελληνικής ξυλείας από το φυσικό πόρο των ελληνικών δασών σε συνεργασία με τους ελληνικούς δασικούς συνεταιρισμού . Η μονάδα δίνει ζωή στην ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Πίνδου επηρεάζοντας άμεσα ή έμμεσα το εισόδημά 500 οικογενειών.