ΠΟΛΙΤΙΚΗ

M. Xαρακόπουλος: Λεφτά υπάρχουν αλλά για την... ΠΑΣΕΓΕΣ

Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2017, 12:45 / Ανανεώθηκε 1 Οκτωβρίου 2017, 12:25
M. Xαρακόπουλος: Λεφτά υπάρχουν αλλά για την... ΠΑΣΕΓΕΣ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Πως σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ το 1,8 εκατ. ευρώ στην ΠΑΣΕΓΕΣ. 

Την γενναιόδωρη χορηγία στην ΠΑΣΕΓΕΣ σχολίασε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η πληροφορία ότι επί των ημερών του κ. Αποστόλου στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκταμιεύτηκε επιχορήγηση ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ στην υπό εκκαθάριση ΠΑΣΕΓΕΣ, ομολογώ ότι μου προκάλεσε έκπληξη και ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση.

Η διασφάλιση του δημοσίου χρήματος και ευρύτερα του δημοσίου συμφέροντος είναι καθήκον όλων όσοι ασκούν δημόσιο λειτούργημα, πόσο δε μάλλον των υπουργών. Αυτήν την αρχή υπηρέτησα κατά γράμμα όταν, ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ζήτησα την παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα για τον έλεγχο των επιχορηγήσεων από τον ΕΛΓΑ στις Αγροτικές Οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ από το 1994 έως το 2011, ύψους σχεδόν 60 εκατομμυρίων ευρώ, για τις οποίες ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό. 
Την αρχή του δημοσίου συμφέροντος υπηρέτησα, άλλωστε, και με την παραίτησή μου από τον υπουργικό θώκο, διαφωνώντας με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, που δήθεν θα έφερνε μείωση της τιμής στο ράφι, σύμφωνα με την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που ο κ. Τσίπρας θα καταργούσε αλλά… τελικά κατήργησε το ανώτατο όριο των επτά ημερών!

Από την ημέρα που ζήτησα τη διενέργεια ελέγχου στις Αγροτικές Οργανώσεις και τη συνακόλουθη άρνησή μου να υπογράψω την ετήσια Απόφαση επιχορήγησής τους -γεγονός που με κατέστησε δυσάρεστο και σε ορισμένους εντός του κόμματός μου- ουδείς υπουργός, ακόμη και αν ήταν φιλικά διακείμενος προς τους αγροτοσυνδικαλιστές, δεν τόλμησε να τις επιχορηγήσει, όσο τελούσαν υπό έλεγχο. Πόσο δε μάλλον τώρα, που έπαψαν και τυπικά να υφίστανται. Κι όμως, έμελε να το δούμε κι αυτό με την “πρώτη φορά αριστερά”…

Την ώρα που ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί στο σύνολο των αποζημιώσεων για ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί της χώρας, από το ταμείο του εκταμιεύεται το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,8 εκατομμυρίων ευρώ για μια Οργάνωση που ουσιαστικά έχει πάψει πια να υφίσταται. Οι δικαιολογίες στην ανακοίνωση του ΕΛΓΑ για την ερήμην του εκδίκαση των αξιώσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ «από ένα Πρωτοδίκη Δικαστή Πολιτικού δικαστηρίου» υπέρ της, δεν τιμούν ούτε τη διοίκησή του Οργανισμού ούτε βεβαίως τον προϊστάμενό του υπουργό. 

Το ολιγότερο για το οποίο ελέγχονται οι υπεύθυνοι είναι η ολιγωρία. Βεβαίως, η ευθιξία είναι άγνωστη λέξη για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μένει να δούμε αν ο κατήφορος “στου κακού τη σκάλα”, θα έχει τέλος! Αλήθεια, τι άλλο να περιμένουμε κ. Αποστόλου; Μήπως και “άφεση αμαρτιών” σε όσους οδήγησαν σε απαξίωση το συνεταιριστικό κίνημα;»