ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Κούλογλου: Αντί να πηγαίνουμε σε ενωμένη Ευρώπη, αναπτύσσονται νέα σύνορα

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2017, 13:43 / Ανανεώθηκε 2 Οκτωβρίου 2017, 13:37
Σ. Κούλογλου: Αντί να πηγαίνουμε σε ενωμένη Ευρώπη, αναπτύσσονται νέα σύνορα
Facebook Twitter Whatsapp

Τι είπε για το δημοψήφισμα στην Καταλονία, όπου βρέθηκε ως εκλογικός παρατηρητής ο Στέλιος Κούλογλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην Καταλονία ως ανεξάρτητος παρατηρητής βρέθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, τονίζοντας ότι «το δημοψήφισμα έχει και βαθύτερες πολιτικές προεκτάσεις». 

Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου: «Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει κόψει κάθε γέφυρα με την Βαρκελώνη και έχει βλάψει σοβαρά τις σχέσεις της Μαδρίτης με την Καταλονία χρησιμοποιώντας τακτικές βίας», δήλωσε από την Καταλονία, όπου βρίσκεται ως ανεξάρτητος εκλογικός παρατηρητής, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Έκρινε δε την εικόνα αυτή «επιζήμια τόσο για την Βαρκελώνη και την Ισπανία, όσο και συνολικά για την Ευρώπη». 

Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε διαφορετικές συνεντεύξεις του, εξέφρασε φόβους ότι «τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα», ενώ επεσήμανε ότι «δεν μιλάμε για ένα δημοψήφισμα "ναι ή όχι" στην ανεξαρτησία, αλλά για ένα δημοψήφισμα "ναι ή όχι" στη δημοκρατία». Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση της Μαδρίτης είχε κάνει κάποιους ελιγμούς, «δίνοντας εκ νέου την ανεξαρτησία στην Καταλονία, που είχε κερδίσει το 2006 και της αφαιρέθηκε το 2010, αρχίζοντας έτσι έναν ειρηνικό διάλογο».

Μίλησε, ακόμα, για πολιτικές σκοπιμότητες και από τις δυο πλευρές για την κλιμάκωση αυτή. Εξέφρασε δε την επιθυμία η Ευρωπαΐκή Ένωση να παρέμβει χωρίς να πάρει θέση για να διευκολύνει τον διάλογο και να προστατεύσει την δημοκρατική διαδικασία από τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, ενώ κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Κούλογλου, το δημοψήφισμα έχει και βαθύτερες ευρωπαϊκές προεκτάσεις αφού «αντί να πηγαίνουμε προς μια πιο ενωμένη Ευρώπη, βλέπουμε να αναπτύσσονται νέα σύνορα».