ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό του 2018

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2017, 17:32 / Ανανεώθηκε 3 Οκτωβρίου 2017, 06:29
Πυρά της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό του 2018
Photo: sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να σχολιάσουν τα νέα δεδομένα του προϋπολογισμού, εξαπολύοντας επίθεση στη κυβέρνηση για την «φορολαίλαπα» που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αντιμέτωποι με μια νέα σειρά μέτρων πρόκειται να βρεθούν χιλιάδες πολίτες από το νέο έτος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Το προσχέδιο αφορά μέτρα ύψους 1,8 διασεκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ. Ακόμη, προβλέπεται μείωση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, αλλά και αύξηση των εισφορών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να σχολιάσουν τα νέα δεδομένα του προϋπολογισμού, εξαπολύοντας επίθεση στη κυβέρνηση για την «φορολαίλαπα» που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες.

Ειδικότερα, η ΝΔ αναφέρει ότι «πέρυσι, η Κυβέρνηση, στον Κρατικό Προϋπολογισμό, υποστήριζε ότι η χώρα θα επιτύχει εφέτος ρυθμό ανάπτυξης 2,7% και πρωτογενές πλεόνασμα 2% του Α.Ε.Π. Σήμερα, υποστηρίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πολύ χαμηλότερος, στο 1,8%, αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο, στο 2,2% του Α.Ε.Π.Πως γίνεται αυτό το “θαύμα”; Η απάντηση είναι οδυνηρή για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους: με νέους – κυρίως έμμεσους – φόρους, με εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, με περικοπές στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα, με κατασχέσεις και με εσωτερική στάση πληρωμών, ιδιαίτερα με το “πάγωμα” χορήγησης νέων συντάξεων».

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών και εξάντληση της φοροδοτικής τους ικανότητας ενώ παρατηρεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιωτικού τομέα, αλλά και του Δημοσίου έχουν διογκωθεί και να καταλήξει ότι η χώρα σέρνεται.

 «Και δυστυχώς, νέα μέτρα ύψους 1,9 δις ευρώ θα επιβληθούν το 2018, όπως είναι ενδεικτικά οι νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα, η κατάργηση ΕΚΑΣ, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές εξετάσεις, η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ο φόρος διαμονής, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και φυσικά ακολουθούν και άλλα, πρόσθετα μέτρα ύψους 5 δις ευρώ με το τέταρτο Μνημόνιο, με νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και με νέα, μεγάλη, μείωση του αφορολόγητου, που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.»

Η Πειραιώς ξεκαθαρίζει ότι χρειάζεται μια άλλη μεταρρυθμιστική, σοβαρή, συνεκτική και αξιόπιστη Κυβέρνηση, που θα υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές, θα προσελκύσει επενδύσεις και  θα προχωρήσει σε αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών.

Για άσκηση επί χάρτου κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς όπως αναφέρει είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσαρμόσει τις έωλες προβλέψεις και εκτιμήσεις.

«Ήδη η σκληρή πραγματικότητα ανάγκασε σε προσαρμογή προς τα κάτω τους υπεραισιόδοξους στόχους του Προϋπολογισμού για το 2017 με -1% για την ανάπτυξη, ενώ η συντήρηση του στόχου για το πλεόνασμα, μετά την υστέρηση στα έσοδα το διάστημα Ιανουάριος- Αύγουστος κατά 1,7 δισ., βασίζεται στην ισόποση συγκράτηση δαπανών που πλήττει κυρίως την αγορά και βασικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

Το προσχέδιο του 2018 ενσωματώνει σωρευτικά μέτρα του 3ου μνημονίου και τις περικοπές του 4ου μνημονίου για το 2018 οι οποίες πλήττουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και την οικονομία με περικοπές επιδομάτων στα όρια της αναλγησίας και νέους φόρους.»

Ακόμη μιλά για εγκλωβισμό της χώρας σε στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα που δυστυχώς, αναπαράγουν τα αδιέξοδα στην Ελληνική Οικονομία, καθώς είναι φανερό ότι το πάνω από 6,5 δισ. πλεόνασμα δεν θα προκύψει από την ανάπτυξη αλλά από φόρους και περικοπές.

Μέ ένα σύντομο σχόλιο θέλησε να τοποθετηθεί και η Ένωση Κεντρώων λέγοντας ότι ο Προυπολογισμό εσωκλείει παγίδες, θέτει ανεκπλήρωτους στόχους και θα επιφέρει αναπόφευκτα μειώσεις μισθών και συντάξεων. Επομένως, το 3,5% πλεόνασμα για το 2018 φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Η Ελληνική κοινωνία θα βρεθεί προ δυσάρεστων απροόπτων.