ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλγαρία ο Αλ.Τσίπρας - Στο τραπέζι οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 3 Οκτωβρίου 2017, 01:41 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2017, 12:28
Στη Βουλγαρία ο Αλ.Τσίπρας - Στο τραπέζι οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια
Facebook Twitter Whatsapp

«Ψήνεται» Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων το 2018

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας- Ρουμανίας πραγματοποιείται για πρώτη φορά, και συνέρχεται σε συνέχεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η διασφάλιση και η ενίσχυση της σταθερότητας, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Κυβερνητικά στελέχη, με γνώση των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα, τονίζουν πως  το  ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δ. Βαλκανίων αποκτά ιδιαίτερη σημασία και δυναμική ενόψει της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η Ελλάδα, ως παλαιότερο κράτος-μέλος και εισηγήτρια της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» το 2003, έχει προσφερθεί να συμβάλει με τεχνογνωσία στην προετοιμασία της προεδρίας από τη «νεοφώτιστη» σε προεδρία της  ΕΕ Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναδειχθεί η σημασία σύγκλησης μιας Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας το 2018. Σχετική συζήτηση έχει ήδη γίνει κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν. Επιπλέον, στη συνάντηση στη  Βάρνα θα συζητηθεί η συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, και της ενέργειας.

Όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές η  τετραμερής σύνοδος εντάσσεται στην ευρύτερη δραστηριοποίηση της ελληνικής διπλωματίας στα Βαλκάνια, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την Ελλάδα να προωθεί σειρά πρωτοβουλιών περιφερειακής συνεργασίας πάνω στον άξονα της ελληνο-βουλγαρικής συνεργασίας.

Σε επίπεδο Πρωθυπουργών η συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας συμπληρώνεται με την παρουσία της Ρουμανίας, ενώ σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών λειτουργούν ήδη σχήματα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Αλβανίας- ΠΓΔΜ και Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας- Κροατίας (ως βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ).

Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

  • 17:00-18:00   Συνάντηση ηγετών
  • 18:15-19:00   Συνέντευξη τύπου
  • 19:15-20:30   Δείπνο εργασίας

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, και ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός, Μιχάι Τουντόσε.