ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Θα γίνει έρευνα για το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Δημοσίευση 4 Οκτωβρίου 2017, 09:34 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2017, 16:37
Ν. Παππάς: Θα γίνει έρευνα για το «μαύρο» στην ΕΡΤ
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να ερευνήσουμε το κόστος του “μαύρου”, το πόσο τελικά στοίχισε στον ελληνικό λαό. Θα ακολουθήσει η διερεύνηση από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας για να αποδοθούν ευθύνες»

Τη διεξαγωγή έρευνας για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων αναφορικά με το «μαύρο» που έπεσε στην ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013 προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μιλώντας χθες, Τρίτη στην τελετή εγκατάστασης των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της κρατικής τηλεόρασης.

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να ερευνήσουμε το κόστος του “μαύρου”, το πόσο τελικά στοίχισε στον ελληνικό λαό. Θα ακολουθήσει η διερεύνηση από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας για να αποδοθούν ευθύνες. Ο έλεγχος θα γίνει και θα’ ναι μέρα μεσημέρι», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

«Η ΕΡΤ είναι συνεκτικός δεσμός της χώρας. Η αξία της δεν μπορεί να αποτιμηθεί. Το βιώσαμε ολόκληρη η κοινωνία με το βίαιο κλείσιμο της», πρόσθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο Νίκος Παππάς στάθηκε σε όσα έγιναν από την επαναλειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, σημειώνοντας πως μέσα σε δύο χρόνια «επουλώθηκαν τραύματα, ξαναστήθηκαν βάσεις, επαναδραστηριοποιήθηκαν άνθρωποι». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «τα σημάδια του “μαύρου”, που επέβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση και που τόσο πολύ πλήγωσε τις ψυχές των Ελλήνων, δεν εμπόδισαν την ΕΡΤ να ορθοποδήσει. Αλλά χρειάζονται πολλά βήματα για να ξεπεράσουμε οριστικά και αμετάκλητα αυτά τα σημάδια που έμειναν στο σώμα της ΕΡΤ και συνολικά στο σώμα της κοινωνίας».

Διαβεβαίωσε, δε, ότι δρομολογείται ήδη «η αξιολόγηση των επιπτώσεων εκείνης της τραγικής περιόδου και θα ακολουθήσει ο ενδελεχής έλεγχος για να αποδοθούν ευθύνες και να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι»

Αναφορά έκανε ο Ν. Παππάς και σε υποθέσεις που ελέγχονται ήδη: «Υπάρχουν πολλές ακόμη κοστοβόρες επιλογές του παρελθόντος, που ελήφθησαν από κάποιους εις βάρος της ΕΡΤ και του λαού. Υποθέσεις για τις οποίες έχουν συνταχθεί πορίσματα και οι οποίες βρίσκονται πλέον ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Πρόθεση της Πολιτείας είναι να συνεργαστεί με τη νέα Διοίκηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πού πηγαίνει ακόμη και το τελευταίο ευρώ το οποίο καταβάλλουν για τη λειτουργία της. «Σε αυτή την πορεία δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε μισό βήμα πίσω, ούτε για να πάρουμε φόρα. Θα προχωρήσουμε μπροστά. Όλα στο φως. Και θα καταλάβει και ο ελληνικός λαός γιατί ορισμένοι προτρέχουν και επιτίθενται στην ΕΡΤ», τόνισε ο Υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «ορισμένοι στεναχωριούνται με αυτή την επιλογή. Και αναζητούν κάθε μέρα αφορμές για να επιτίθενται στην ΕΡΤ, κάνοντας σε όλους μας φανερό ότι πρόθεση τους είναι να διεκδικήσουν την εξουσία για να την απαξιώσουν και να την ξανακλείσουν. Το οξύμωρο είναι ότι πολλές φορές επιτίθενται στην ΕΡΤ και άνθρωποι οι οποίοι επωφελήθηκαν από αυτήν με τρόπο σκανδαλώδη. Τις εποχές που η έννοια της κατασπατάλησης των πόρων έπαιρνε νέα διάσταση. Ο λαός έχει αντιληφθεί τη σκοπιμότητα. Και θα καταλάβει πολλά περισσότερα όταν μάθει ονόματα και διευθύνσεις».

Στη γενική του αναφορά για το ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στη νέα εποχή, ο ίδιος χαρακτήρισε την ΕΡΤ ως «συνεκτικό ιστό για τη χώρα» και όχι ένα ακόμα κανάλι: «Δεν είναι σαν τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που μπορούν, υπερηφάνως, να περιδιαβαίνουν την “πολιτική και δημοσιογραφική Ιερουσαλήμ” και να λένε ότι “δεν έχω ανταποκριτή στη Θεσσαλονίκη”. Η ΕΡΤ δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Έχει την υποχρέωση να είναι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «η ΕΡΤ στέκεται και πάλι στα πόδια της: Με την Ενημέρωση και την προβολή όλων των θέσεων, όταν κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι μπορούν να αποκλίνουν από αυτή τη συνταγματική επιταγή. Με τη φωνή της Περιφέρειας να βγαίνει και πάλι δυνατή από κάθε σημείο της χώρας, κάνοντας αισθητή την ειδοποιό διαφορά της από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, κάποιοι εκ των οποίων κατέκλεβαν την ΕΡΤ χωρίς να καταβάλλουν τα νόμιμα, κάτι που πρέπει να παρέλθει οριστικά. Με τον Πολιτισμό και τις ειδικές εκπομπές να είναι και πάλι στις οθόνες μας. Με τον Αθλητισμό, προβάλλοντας όχι μόνο τις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και στηρίζοντας το σύνολο του αθλητισμού στη χώρα. Με τις εκπομπές λόγου και τις δημοσιογραφικές εκπομπές».

Ο Νίκος Παππάς ευχήθηκε, τέλος, στο νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ καλή επιτυχία, προτρέποντας τα μέλη του να καταβάλλουν προσπάθεια που θα έχει «στο επίκεντρό της τον άνθρωπο. Είτε αυτός είναι “πομπός” είτε είναι “δέκτης”».