ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την «όλη Νέα Δημοκρατία» το άνοιγμα Μητσοτάκη στους πολίτες

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2017, 07:03 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2017, 07:48
Με την «όλη Νέα Δημοκρατία» το άνοιγμα Μητσοτάκη στους πολίτες
Facebook Twitter Whatsapp

Η ομιλία του προέδρου της Ν.Δ., στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Νομαρχιακής Β. Αττικής, περιείχε πολλαπλά μηνύματα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την επέτειο των 43 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας αξιοποίησε, χθες από το Μενίδι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να στείλει μήνυμα συστράτευσης, εντός και εκτός των γαλάζιων τειχών. 

Η ομιλία του προέδρου της Ν.Δ., στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Νομαρχιακής Β. Αττικής, περιείχε πολλαπλά μηνύματα αφού ήρθε όχι μόνον να κλείσει την όποια συζήτηση περί τάσεων στο εσωτερικό αλλά να καταδείξει το «άνοιγμα» του Κυρ. Μητσοτάκη προς όλους τους πολίτες με την «όλη Ν.Δ.» στο πλευρό του. Ένα άνοιγμα προς κάθε πολίτη «απ’ όπου κι αν προέρχεται, ό,τι κι αν ψήφισε τα τελευταία χρόνια». Προϋπόθεση γι' αυτό το άνοιγμα, ωστόσο, είναι το κλείσιμο λογαριασμών, υπαρκτών και μη. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφείς τις προθέσεις του. 

Ήδη από χθες το πρωί, με τη δήλωσή του, είχε αποτίσει φόρο τιμής στα παραταξιακά νάματα. "Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική Παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη" ήταν το απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1974, το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης. 

Αργότερα από το Μενίδι, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο των προκατόχων του (με τους οποίους συναντήθηκε λίγο πριν την ΔΕΘ). Για τον Κώστα Καραμανλή που, οπως είπε κυβέρνησε μία Ελλάδα που «διεκδίκησε τη θέση που της άξιζε εντός και εκτός συνόρων», για τον Αντώνη Σαμαρά, που «με όλη τη δύναμη της ψυχής του κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη». Αναφορά υπήρχε στον «αγωνιστή» Ευ. Μεϊμαράκη αλλά και στους Κων. Μητσοτάκη, Γ. Ράλλη, Ευ. Αβέρωφ, Μιλτ. Έβερτ. 

Έχοντας το ιστορικό και πολιτικό νήμα 43 ετών, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε το Μενίδι για να απευθυνθεί στους «πολλούς» και να υπογραμμίσει ότι η Ν.Δ. είναι κόμμα των πολλών. Η έννοια της λαϊκής παράταξης (σ.σ. Συζήτηση που γίνεται συχνά στο εσωτερικό της Ν.Δ.) είναι, άλλωστε, αναγκαία τόσο γιατί απηχεί ευθέως στις ρίζες της Ν.Δ. όσο και για την εκλογική επιτυχία του κόμματος που, προφανώς, δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στην πολιτική εκπροσώπηση κάποιων οικονομικών ή πολιτικών ελίτ αλλά, όπως και στο παρελθόν, να επιδιώξει να εκφράσει το ευρύτερο δυνατό σώμα της κοινωνίας. Για του λόγου το αληθές, υποστήριξε ότι ως γνήσια λαϊκή παράταξη, η Ν.Δ. έχει ως στόχο την ανάπτυξη για όλους ώστε «κανένας να μη μένει στην άκρη». 

Η Βουλή και η «κρίση» στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Ο κ. Μητσοτάκης που, όπως αποκάλυψε από χθες το Newpost «ανεβαίνει» στη Β. Ελλάδα όπου θα έχει συναντήσεις με παραγωγούς και αγρότες σε Κιλκίς και Σέρρες, παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον και τις εξελίξεις στο κοινοβουλευτικό μέτωπο. Στην Πειραιώς, άλλωστε, είδαν με ενδιαφέρον την αυξανόμενη δυσανεξία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου και της ανάγκης να δικαιολογούν τις επιλογές του, όπως το πρόσφατο ταξίδι στο Λονδίνο.

Προφανώς, δεν θεωρούν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να διασπαστεί άμεσα. Ωστόσο, η ολοένα και αυξανόμενη απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή να στηρίξει τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο αλλά και οι επαπειλούμενη κρίση, εξαιτίας της άρνησης των ΑΝΕΛ να στηρίξουν τη διάταξη για διόρθωση φύλου από την ηλικία των 15 ετών, βαθαίνουν το ρήγμα μεταξύ των δύο κομμάτων που κυβερνούν.