ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια κόμματα θα ψηφίσουν υπέρ και ποια κατά του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2017, 15:48 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2017, 23:12
Ποια κόμματα θα ψηφίσουν υπέρ και ποια κατά του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου
Facebook Twitter Whatsapp

Αναταράξεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έριδες, προβληματισμούς και συνειδησιακές συγκρούσεις προκαλεί στους βουλευτές το νομοσχέδιο για τη ταυτότητα φύλου που ψηφίζεται την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι αντιδράσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου διαπερνούν όλο το κοινοβουλευτικό φάσμα και δεν περιορίζονται σε ορισμένα μόνο κόμματα.

Ήδη με τη δήλωση του Δημήτρη Καμμένου πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τη ρύθμιση που κατεβάζει- υπό προϋποθέσεις- το όριο ηλικίας για τη νομική μετάβαση φύλου στα 15 έτη, δημιουργούνται ερωτηματικά για τη στάση του συνόλου της ΚΟ των ΑΝΕΛ, καθώς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι συνάδελφοι του αντιπροέδρου με αντίστοιχες ευαισθησίες θα ακολουθήσουν κοινό με αυτόν δρόμο. Άλλωστε ο Κώστας Κατσίκης πριν από λίγες μέρες είχε ζητήσει νομοτεχνική προσθήκη που να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο γάμου ή υιοθεσίας ως προϋπόθεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, για το θέμα υπάρχουν προβληματισμοί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν περιορίζονται μόνο στα όσα δήλωσε τη περασμένη βδομάδα η Γεωργία Γεννιά. Τις θέσεις της βουλευτή βλέπουν με κατανόηση μια σειρά συναδέλφων της, οι οποίοι προβληματίζονται έντονα για το νομοθέτημα. «Δεν υπήρχε κάποιος λόγος να φέρουμε κάτι τέτοιο αυτή τη χρονική στιγμή», έλεγε βουλευτής σε πηγαδάκι υπογραμμίζοντας ότι: «υπάρχουν άλλες προτεραιότητες που αφορούν την κοινωνία και θα έπρεπε πρώτα να λύσουμε». «Θα έχουμε πρόβλημα με το νομοσχέδιο. Είχα πει ότι θα έπρεπε να το ψηφίσουμε τον Αύγουστο για να μην ασχοληθεί κανείς με αυτό», σημείωνε με νόημα έτερος συμπολιτευόμενος βουλευτής από την επαρχία.

Αναταραχή και στην αντιπολίτευση

Πάντως τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στη κυβερνητική πλειοψηφία (εξέλιξη που θα οδηγούσε και σε σχετική ενδοκυβερνητική κρίση) αλλά αγγίζουν έντονα και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ που μέχρι στιγμής- πέραν ορισμένων προϋποθέσεων- δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση που θα κρατήσει στο νομοσχέδιο, κινδυνεύει να έχει διαρροές στη ψηφοφορία. Εφόσον αποφασίσει να στηρίξει το νομοθέτημα, μια μεγάλη ομάδα της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, είτε θα καταψηφίσει είτε- στη καλύτερη των περιπτώσεων- θα απουσιάζει από τη διαδικασία. «Δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε! Θα δημιουργήσει προβλήματα όπως για παράδειγμα στη στράτευση. Θα γίνει κατάχρηση της δυνατότητας και θα την επικαλούνται πολλοί για να μην ψηφίσουν», έλεγε σε ιδιωτική του συνομιλία βουλευτής της γαλάζιας παράταξης.

Ακόμα όμως και να αποφασίσει να μη δώσει θετική ψήφο, υπάρχουν φωνές- και μάλιστα ισχυρές- που θα ήθελαν να πράξουν το αντίθετο. Το παραπάνω γεγονός έγινε εμφανές στη συνεδρίαση των τομεαρχών της προηγούμενης βδομάδας όπου ορισμένοι ζήτησαν να στηριχτεί και μάλιστα αναφανδόν το νομοθέτημα.

Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Και αυτό γιατί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι αλλά και ορισμένοι από τους Ανεξάρτητους βουλευτές θα το στηρίξουν. Στον αντίποδα, αρνητικά θα τοποθετηθούν η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, καθώς και η Ένωση Κεντρώων που επέλεξε να ταχθεί στο πλευρό της εκκλησίας. «Είναι απόφαση της ηγεσίας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο», έλεγε λακωνικά βουλευτής της ΕΚ.