ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: «Αναγκαία η πολιτική αλλαγή»

του Πάνου Ρασσιά - Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2017, 21:10 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2017, 11:35
Κ. Μητσοτάκης: «Αναγκαία η πολιτική αλλαγή»
Facebook Twitter Whatsapp

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της οικονομίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι οι πολίτες «δεν ξεχνούν τη μεγάλη ζημιά που έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτή η ζημιά κοστολογείται στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Κλ. Ρέγκλινγκ και αρκετούς αναλυτές. Μας επιβλήθηκαν 15 δισεκατομμύρια σε νέα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε ακόμη περισσότερα»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πυρά κατά της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική, αλλά και για τα όσα αναφέρει περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2o Thessaloniki Summit Που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις επιχειρηματιών. Το πάνελ απαρτιζόταν από τον Γιώργο Μυλωνά της Alumil, τον Νίκο Πέντζο της ΖΑΝΑΕ, τον Ανδρέα Δημητρίου της Πίνδος, και τον Σωκράτη Λαζαρίδη από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της οικονομίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι οι πολίτες «δεν ξεχνούν τη μεγάλη ζημιά που έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτή η ζημιά κοστολογείται στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Κλ. Ρέγκλινγκ και αρκετούς αναλυτές. Μας επιβλήθηκαν 15 δισεκατομμύρια σε νέα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε ακόμη περισσότερα». Επίσης ιδιαίτερη μνεία έκανε στις επενδύσεις. Όπως είπε, αντί να μικραίνει η απόσταση από την ΕΕ, μεγαλώνει «και ο ρυθμός προσέλκυσης επενδύσεων είναι και σήμερα εξαιρετικά χαμηλός. Να αναφερθώ και στη χθεσινή έρευνα της ΓΣΕΕ, η οποία έλεγε πως αν συνεχίσουμε με τον σημερινό ρυθμό επενδύσεων θα καλύψουμε το έδαφος το 2033».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη για πολιτική αλλαγή, η οποία όπως υποστήριξε «είναι αναγκαία για μια γενναία φυγή προς τα μπρος». Σημείωσε επίσης πως η πολιτική αλλαγή και μια ξεκάθαρη εντολή «σε μια κυβέρνηση για να υλοποιήσει αυτά που πρέπει είναι αναγκαίες», ειδάλλως «η οικονομία θα σέρνεται».

Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι «μας έχει δεσμεύσει για πολλά χρόνια», καθώς επίσης και ότι «δεν έχει μεταρρυθμιστική αξιοπιστία, γιατί προχωρά με τη λογική του τραβάτε με και ας κλαίω». Επανερχόμενος στο ζήτημα, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, επεσήμανε πως «η κυβέρνηση ναι μεν μιλά για επενδύσεις, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις, τόσο στο Ελληνικό, όσο και στις Σκουριές, όχι ερήμην τμημάτων της κυβέρνησης. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα μιλά ενιαία γλώσσα, και δεν θα είναι χωρισμένη σε φέουδα».

Επανέλαβε τη δέσμευση της ΝΔ για μείωση φόρων σε επιχειρήσεις, όπως επίσης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με αντίστοιχη εξοικονόμηση δαπανών από «νοικοκύρεμα του δημοσίου», ενώ σημείωσε:

«Η χώρα χρειάζεται να διεκδικήσει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό που ονομάζω ρήτρα μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση δεν λέει τίποτα για το τι θα γίνει μετά το 2018, ενώ εμείς έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο».

Τόνισε επίσης πως τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κατευθυνθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και όχι σε αύξηση δαπανών. Ο κ. Μητσοτάκης, απέρριψε τα περί «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, «δηλαδή έναν ακόμη γύρο μείωσης συντάξεων και αύξηση φορολόγησης για κάθε νοικοκυριό, αυτά θα ισχύσουν αν δεν αλλάξει αυτό το 2019 και το 2020. Όποτε καθαρή έξοδος από το μνημόνιο δεν λέει στους πολίτες τίποτε».

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε και στην απαγωγή του Μ. Λεμπιδάκη, απαντώντας σε ερώτηση του ιδιοκτήτη του Alumil, ο οποίος είχε απαχθεί στο παρελθόν. «Η ασφάλεια και δικαιοσύνη δεν είναι δεξιά, κεντρώα αριστερή πολιτική, το κράτος έχει βασική υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες του. Καταλαβαίνω την προσωπική σας ευαισθησία για το θέμα αυτό, και πάλι συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. Bλέπουμε όταν αφεθεί ελεύθερη κάνει τη δουλειά της, τα ζητήματα ασφάλειας για μας είναι βασική προτεραιότητας και είναι ταξικό ζήτημα καθώς αφορά τους πολίτες των πιο υποβαθμισμένων περιοχών» υποστήριξε.

Αναφορικά με τη στοχοποίηση του Άγγελου Συρίγου, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, πως αυτό το γεγονός είναι αποτέλεσμα της κουλτούρας βίας που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια στα πανεπιστήμια και υιοθετήθηκε από ορισμένα κόμματα ως μηχανισμός αντίδρασης.«Φαινόμενα όπως ο δημόσιος τραμπουκισμός όπως κατά του κ. Συρίγου δεν θα γίνουν ανοικτά, είναι αποτέλεσμα κουλτούρας βίας στα ελληνικά πανεπιστήμια και υιοθετήθηκε από ορισμένα κόμματα ως μηχανισμός αντίδρασης, αυτό πρέπει να τελειώνει, όταν λένε για άσυλο είναι άσυλο ιδεών δεν βλέπω να σπεύδουν να καταδικάζουν την επίθεση σε ένα καθηγητή, είναι εξαφανισμένοι. Το άσυλο είναι άσυλο ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια φοβάται κάποιος να πει τη γνώμη του γιατί θα μπουν δέκα αλήτες να τον γιαουρτώσουν και αυτοί έχουν συγκεκριμένες ιδεολογικές αναφορές».