ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χρυσόγονος στο «Ακραίως»: «Θεσμικό» το ζήτημα για την αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 6 Οκτωβρίου 2017, 09:31 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2017, 16:15
Κ. Χρυσόγονος στο «Ακραίως»: «Θεσμικό» το ζήτημα για την αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ
Facebook Twitter Whatsapp

«Οι ευρωβουλευτές δεν καλούμασταν ποτέ στην Κεντρική Επιτροπή»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για την επόμενη ημέρα και για τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο «Ακραίως» και στον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Εμείς συγκροτούμε μια αυτόνομη πολιτική κίνηση, απευθυνόμαστε στους πολίτες και ζητάμε τη συμμετοχή τους. Χρειάζεται ο τόπος κόμματα που να λαμβάνονται οι αποφάσεις από τη βάση. Μια βάση 2.000 ατόμων δεν είναι επαρκής να γίνει κόμμα. Θα δούμε κατά πόσο υπάρχει μαζική ανταπόκριση».

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τα επόμενα βήματα. Θα υπάρξει μια συνδιάσκεψη, μέσα από την οποία θα προκύψει μια πολιτική πλατφόρμα. Οριοθετημένη απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό».

Ο κ. Χρυσόγονος μίλησε για το χρονικό της αποχώρησης από το κόμμα:

«Έγινε μια συνάντηση της γραμματείας της Σοσιαλιστικής Τάσης με τον Π. Ρήγα όπου φάνηκε ότι η ηγεσία του κόμματος δεν συμμερίζεται καθόλου τις απόψεις μας για άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και άμεση εκλογή από τη βάση και αρχηγού και κεντρικής επιτροπής. Η ηγεσία επιμένει στο παρόν οργανωτικό μοντέλο. Μας είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν οργανωμένες τάσεις, αλλά ρεύματα ιδεών. Προέκυψε ένα υπαρξιακό ζήτημα για την τάση. Με 82% τα μέλη μας αποφάσισαν να αποχωρήσουμε».

Πάντως, ο ίδιος επέμενε ότι δεν συναντήθηκε να δει τον Αλέξη Τσίπρα πριν αποφασίσει την αποχώρησή του: «Δεν επιδίωξα να δω τον πρωθυπουργό. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, είναι θεσμικό. Πως λειτουργούν τα συλλογικά όργανα. Η τελευταία συνάντηση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑμε τον Πρωθυπουργό έγινε τον Μάρτιο του 2015. Δεν τον έχω ξαναδεί από τότε. Δεν καλούμασταν και στις συνεδριάσεις της ΚΟ ποτέ. Απ΄ό,τι βλέπω στα άλλα κόμματα καλούνται οι ευρωβουλευτές». 

Ο κ. Χρυσόγονος μίλησε και για την επένδυση στο Ελληνικό: «Αυτή είναι μια ιστορία που αναδεικνύει τις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Τότε, την άλλη μέρα που είχε κλείσει το αεροδρόμιο, έπρεπε να υπήρχε σχέδιο. Αντί να είμαστε έτοιμοι τότε, συζητάμε τότε για το αν υπάρχουν αρχαία ή όχι στο Ελληνικό. Μιλάμε για ένα κράτος που είναι χαρακτηριστικά ανοργάνωτο. Δεν είναι χώρα της Ευρώπης. Για μένα, αυτές οι υπογραφές που μπήκαν με την εταιρεία πρέπει να τιμηθούν». 

Τέλος, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το θέμα της συνεργασίας με την Κεντροαριστερά: «Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για το τι θα συμβεί στην διαδικασία υποψηφιοτήτων της Κεντροαριστεράς, αν θα είναι κόμμα, αν είναι σχηματισμός. Ας δούμε πρώτα πως θα γίνει αυτή η ψηφοφορία. Υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά άγνωστα ζητήματα». 

Η ανακοίνωση του Κ. Χρυσόγονου μετά την λήξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Χθες, πάντως ο ευρωβουλευτής ανακοίνωσε την αποχώρηση της Σοσιαλιστικής Τάσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποφασίστηκε κατά την διάρκεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας από τα 2.032 εγγεγραμμένα μέλη ,υπέρ της πρότασης αποχώρησης τάχθηκαν 1678 (Ποσοστό 82,6%) , κατά 31 (Ποσοστό 1.5%), ενώ απείχαν από την διαδικασία 323 (Ποσοστό 15.9%)

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «η πρόταση της Γραμματείας υπερψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Σοσιαλιστικής Τάσης και εγκρίθηκε η αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ και ο μετασχηματισμός της Τάσης σε αυτόνομη πολιτική κίνηση.»

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν από την Πολιτική Γραμματεία τα επόμενα βήματα στη διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο κ. Χρυσόγονος άσκησε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «βάση της Σοσιαλιστικής Τάσης ήταν η εξαγγελία της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός θα είναι ένα "πραγματικά νέο κόμμα, μαζικό και δημοκρατικό" και ειδικότερα "ένα νέο κόμμα σε ιδέες, λειτουργία και πολιτική πρακτική, στον αντίποδα των αρχηγικών, συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας". Στην υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών του κόμματος αποσκοπούσε η συμμετοχή μας σε αυτό. Στην πορεία αυτές οι διακηρύξεις όμως διαψεύσθηκαν».

Μεταξύ άλλων ο κ.Χρυσόγονος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφωθεί σε ένα πιστό αντίγραφο των συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας τα οποία καταγγέλλαμε το 2013», ενώ σημείωσε ότι «Οι κομματικές παθογένειες έχουν δημιουργήσει πλήθος πολιτικών θεμάτων για τα οποία είμαστε υπόλογοι απέναντι στο λαό.»

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει την πρόθέση του να μην παραχωρήσει την έδρα του στην ευρωβουλή.