ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή απάντηση Μαξίμου: «Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας, αλλά επιδιώκουμε τομές για τα δικαιώματα»

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 6 Οκτωβρίου 2017, 13:08 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2017, 17:25
Σκληρή απάντηση Μαξίμου: «Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας, αλλά επιδιώκουμε τομές για τα δικαιώματα»
Facebook Twitter Whatsapp

Ιερός... πόλεμος για το νομοσχέδιο «αλλαγής φύλου»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η εξοργισμένη αντίδραση της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο για την «αλλαγή ταυτότητας φύλου», ζητώντας από την κυβέρνηση «να το πάρει πίσω», δεν φαίνεται να συγκινεί τους… αποδέκτες του μηνύματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «οι απόψεις και οι θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές».

Οι ίδιες πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από τον διάλογο, συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού».

Όπως προκύπτει λοιπόν από τις πληροφορίες που έρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποσύρει το εν λόγω νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί, πως αυτή την ώρα σείαι σε εξέλιξη νέα συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και οι αντιδράσεις της Εκκλησίας

Την έκρηξη επέφερε η παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου που ζητά χωρίς περιστροφές να αποσυρθεί ολόκληρο το νομοσχέδιο! Η εν λόγω απόφαση ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση που διεξήχθη υπό την προεδρία του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου και η ανακοίνωση είναι διατυπωμένη σε αρκετά αυστηρή γλώσσα. Οι ιεράρχες απευθύνουν «ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και να αποσύρει το Νομοσχέδιο».

Στο σκεπτικό επίσης σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «το προτεινόμενο Νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας» και καλεί τον πολιτικό κόσμο «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το Νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτωνπου μαστίζουν την κοινωνία».

Ωστόσο, πέραν της Ιεράς Συνόδου, έντονη ήταν η αντίδραση και της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Σε επιστολή προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σταύρο Κοντονή και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, αλλά και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που απέστειλε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους επισημαίνεται ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου καταστρατηγείται απροκάλυπτα ο νόμος του Θεού. 

Οι Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των Είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους στην επιστολή τους, διερωτώνται μάλιστα ποιοι ορθόδοξοι βουλευτές θα προχωρήσουν στην ψήφιση ενός τέτοιου νόμου. «Αναφορικώς με το προς ψήφιση νομοσχέδιο διερωτώμεθα πλέον τι μας επιφυλάσσεται στο μέλλον!» - αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του Αγίου Όρους.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των κομμάτων, καθώς στο Άρθρο 3 με τίτλο «Διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου – Προϋποθέσεις» προβλέπεται:

1. Σε περίπτωση ασυμφωνίας µμεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, στην προσωπική αίσθηση του σώματος και στην εξωτερική του εικόνα.

2. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα, µε εξαίρεση τους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει ρητή συναίνεση των ασκούντων τη γονική τους μέριμνα και τους ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει επιπλέον θετική γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου που θα συ- σταθεί για το σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. και Α. Κυριακού» µε απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου.

3. Προϋπόθεση για τη διόρθωση του καταχωρισμένοι φύλου είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να µην είναι έγγαμο.

4. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένοι φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται µε τη σωματική ή ψυχική του υγεία.

Τι σημαίνει «αναγνώριση ταυτότητας φύλου»

Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου είναι η διαδικασία της αλλαγής του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στα επίσημα (κρατικά) έγγραφα και μητρώα, προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα του φύλου ενός ανθρώπου. Θεωρείται σημαντική και είναι πάγιο αίτημα των διεμφυλικών, καθώς θα λύσει πολλά καθημερινά προβλήματα, όπως η παραλαβή ενός δέματος, το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού ή απλά η χρήση ενός εξατομικευμένου εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που καθίστανται αδύνατα αν η ταυτότητα φύλου σας δεν ταιριάζει με το φύλο έτσι όπως αυτό αναφέρεται στην ταυτότητα, το διαβατήριο, κ.λ.π