ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ψηφοφορία της Τρίτης πιέζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 7 Οκτωβρίου 2017, 09:35 / Ανανεώθηκε 7 Οκτωβρίου 2017, 13:36
Η ψηφοφορία της Τρίτης πιέζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Νέοι «τριγμοί» στις σχέσεις Κυβέρνησης - Ιεραρχίας

Μπροστά σε μια ακόμη δοκιμασία βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στην ψηφοφορία τη Τρίτης για την διόρθωση της ταυτότητας φύλου η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα κληθεί να περάσει από ένα νέο «crash test».

Ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές, που μίλησαν στο newpost.gr, δεν ήταν σίγουρες πως οι διαρροές στα επιμέρους άρθρα θα προέρχονται μόνο από την Γεωργία Γεννιά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (διαφωνεί με το όριο των 15 ετών) και από τους Δημήτρη Καμμένο και Κώστα Κατσίκη από τους ΑΝΕΛ. Όλα δείχνουν πως αρκετοί είναι οι βουλευτές που δεν έχουν «ανοίξει τα χαρτιά τους» σε αυτό το ευαίσθητο θέμα, ενώ ένα σημαντικός αριθμός μέσα στο κυβερνών κόμμα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την εκκλησία.

Το σίγουρο είναι πως το «μασάζ» θα συνεχιστεί μέχρι και την τελευταία στιγμή, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να σταλεί μέχρι τη Δευτέρα προς βουλευτές και στελέχη «υλικό τεκμηρίωσης», όπου θα αναγράφονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε στη θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

«Πονοκέφαλο» εξακολουθεί να προκαλεί και η τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», η οποία αναμένεται να εισαχθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Πέρα από τους βουλευτές του Πάνου Καμμένου, που έχουν διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη διάταξη, αρνητική έχει εμφανιστεί και η Νίνα Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά το ζήτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας μέλος του Προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ άφηνε να εννοηθεί στο newpost.gr πως κάτι τέτοιο, με δεδομένες τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν, δεν συμφέρει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και τη ΝΔ. Επειδή έως τώρα δεν έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα προς το Προεδρείο της Βουλής κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν κάποια κοινοβουλευτική δύναμη, που διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό των 15 βουλευτών, ζητήσει τελικά ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να αναδείξει τις «αδυναμίες» των δυο μεγάλων κομμάτων.

Βουλευτές της πλειοψηφίας μπορεί να εκτιμούν πως η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για την ταυτότητα φύλου «λύνει τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταψηφίσει», ωστόσο πιστεύουν ο πρόεδρος της ΝΔ σε μια τέτοια περίπτωση θα πλήξει το προφίλ του, καθώς θα αναγκαστεί να συνταχθεί με το συντηρητικό μπλόκ των βουλευτών του.

Διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας

Όλα αυτό το κλίμα έχει προκαλέσει νέους «τριγμούς» στις σχέσεις κυβέρνησης – Ιεραρχίας που σε μεγάλο βαθμό θυμίζει την «κρίση» του Σεπτεμβρίου του 2016 με το ζήτημα των Θρησκευτικών.

Το άλλο θέμα που προκάλεσε τη δυσφορία της Ιεράς Συνόδου ήταν η συζήτηση που έχει ανοίξει, μέσω της Συνταγματικής αναθεώρησης, για το διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας. Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της παράδοσης του πορίσματος στην κυβέρνηση, αλλά και στα κόμματα.

Όπως διευκρινίζουν στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία το Μαξίμου παραμένει στη θέση του, χωρίς, ωστόσο να βάζει ακραία σενάρια στο τραπέζι. Η ρύθμιση που προωθείται εμπεριέχει την έννοια της «διακριτότητας μεταξύ κράτους – εκκλησίας». Η βασική σκέψη που έχει αναπτυχθεί αντικατοπτρίζεται στην πρόταση που έχει κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο από τους νομικούς και πολιτικούς επιστήμονες Χρ. Βερναρδάκη, Αν. Δημητρόπουλο. Κ. Ζώρα, Γ. Κατρούγκαλο, Ηλ. Νικολόπουλο, Κ. Χρυσόγονο.

«Καθιερώνεται πλήρως η διακριτότητα κράτους και εκκλησίας, με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο.

-Ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με αναγνώριση της θρησκείας της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας (άρθρο 3).

- Κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνον όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών (άρθρο 13)»

Η Συνταγματική αναθεώρηση και το δημοψήφισμα

Μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν απόψεις κορυφαίων στελεχών που βλέπουν θετικά τη διενέργεια δημοψηφίσματος για θέματα, όπως οι διακριτοί ρόλοι κράτους - εκκλησίας, ωστόσο ακόμα και οι ίδιοι παραδέχονται πως η οποιαδήποτε συζήτηση είναι πρόωρη αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η γ΄αξιολόγηση ή ακόμα και η έξοδος της χώρα από τα προγράμματα επιτροπείας. Και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, άλλωστε η ολοκλήρωση όλων των ανοιχτών θεμάτων της οικονομίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.