ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Πετρόπουλος: Καλύτερη προστασία στις συντάξεις χηρείας

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2017, 15:38 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2017, 16:40
Τ. Πετρόπουλος: Καλύτερη προστασία στις συντάξεις χηρείας
Facebook Twitter Whatsapp

Αναφερόμενος στις συντάξεις ο υπουργός ανέφερε ότι όπου χρειάζεται θα γίνουν διορθώσεις με μέτρα που είναι υπό εξέταση και ειδικότερα σε περιπτώσεις όπως αυτή που το πρώτο άτομο που μπήκε σε κατάσταση χηρείας στις 14 Μαΐου του 2016, δεν είναι με ανήλικο παιδί και δεν είναι 55 ετών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την επίσπευση διαδικασιών έκδοσης των οριστικών επικουρικών συντάξεων για τις περιπτώσεις των ατόμων με χηρεία και ιδίως αν έχουν ανήλικα παιδιά προανήγγειλε, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Μιλώντας στο asfalistiko.gr. και αναφερόμενος στις συντάξεις ο υπουργός ανέφερε ότι όπου χρειάζεται θα γίνουν διορθώσεις με μέτρα που είναι υπό εξέταση και ειδικότερα σε περιπτώσεις όπως αυτή που το πρώτο άτομο που μπήκε σε κατάσταση χηρείας στις 14 Μαΐου του 2016, δεν είναι με ανήλικο παιδί και δεν είναι 55 ετών.

«Θα βελτιώσουμε κι έχουμε συζητήσει ήδη με τους θεσμούς τη βάση υπολογισμού, διότι πράγματι πρέπει να έχουν μια καλύτερη προστασία οι συντάξεις χηρείας» τόνισε και όσον αφορά τον ΕΦΚΑ ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι από περίπου 160.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις στα τέλη του 2014, σήμερα είναι κάτω από 100.000.

Αναφορικά με την  ενοποίηση των συστημάτων και το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ, υπογράμμισε ότι όταν θα λειτουργεί σε πληρότητα, θα οδηγήσει στο να βγαίνουν οι συντάξεις όχι αργότερα από τρεις μήνες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον Ιούνιο του 2018, θα εκπληρωθεί το σύνολο των στόχων που είχαν τεθεί.

Για το θέμα της ρύθμισης οφειλών στα Ταμεία και τις 120 δόσεις, ο υφυπουργός στη συνέντευξη του δήλωσε ότι ο στόχος είναι να διευρυνθούν οι περιπτώσεις ένταξης οφειλετών στο σύστημα σημειώνοντας ότι «η αύξηση των κεφαλαίων που φαίνεται να επιτυγχάνουμε μέσα από την καλυτέρευση των εσόδων του ΕΦΚΑ, θα μας επιτρέπει να κάνουμε και τέτοιες διορθωτικές πολιτικές».

Εν όψει της Γ' αξιολόγησης ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε σχετικά ότι «δεν μπορεί να τεθεί από την πλευρά των δανειστών θέμα να έλθουν ένα χρόνο νωρίτερα τα μέτρα για τις συντάξεις από τη στιγμή που έχουμε την καλή πορεία των εσόδων και δεν έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα», ενώ σημείωσε ότι στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για πιέσεις.

Ακόμη έκανε λόγο για σημαντική αύξηση της εισπραξιμότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες σε σχέση με το παρελθόν, όπως επίσης και μια σημαντική αύξηση στα έσοδα από τις εισφορές των μισθωτών, ωστόσο επισήμανε ότι για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής υπάρχει ακόμα δρόμος καθώς βάσει μετρήσεων προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ κατ' έτος.