ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To μήνυμα πριν το Eurogroup: Να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του 2017

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2017, 16:19 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2017, 16:33
To μήνυμα πριν το Eurogroup: Να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του 2017
Facebook Twitter Whatsapp

Ως ''αναντικατάστατο'' χαρακτήρισε ο Πιερ Μοσκοβισί τον σύντομα πρώην Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tην ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση διατύπωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου του, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

«Είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση για να αρχίσει η προετοιμασία για έξοδο από το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα, το μόνο θέμα είναι να πετύχει το πρόγραμμα» υπογράμμισε ο Π. Μοσκοβισί.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι: «Θα βρούμε λύσεις για την Ελλάδα, όπως βρήκαμε και στο παρελθόν. Εμπιστεύομαι την ηγεσία της Μέρκελ. Το σημαντικό για τη χώρα δεν είναι το πώς θα διαμορφωθεί ο συνασπισμός στη Γερμανία, αλλά η δουλειά που γίνεται στην Αθήνα». 

Ωστόσο, σχολιάζοντας την επικείμενη αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη θέση του γερμανού ΥΠΟΙΚ, ο Πιέρ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι είναι αναντικατάστατος. 

Παράλληλα πρόσθεσε ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα: «Η οικονομία βελτιώνεται, η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη, η ανεργία μειώνεται. Βγήκαν από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Βλέπω μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», σημείωσε.

«Πολύ ισχυρός κοινός στόχος» η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του έτους, δήλωσε, επίσης προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, ο πρόεδρος του Σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα απάντησε πως δεν βρίσκεται στη σημερινή ατζέντα και πως οι εργασίες για την τρίτη αξιολόγηση βρίσκονται σε εξέλιξη. «Ήμουν στην Αθήνα πρόσφατα και συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη νομοθέτηση, αλλά με την εφαρμογή, την υλοποίηση των μέτρων. Επίσης, οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται και έχουμε έναν πολύ ισχυρό κοινό στόχο και φιλοδοξία, να κλείσουμε την αξιολόγηση πριν το τέλος του χρόνου» είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει το ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε πως υπάρχει μία «στέρεη συμφωνία από το καλοκαίρι του 2015 που αφορά το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και τρέχει ως τον Αύγουστο του επόμενου έτους». «Mεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα. Είναι μία συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωζώνης, ακόμα και όταν μερικές κυβερνήσεις αλλάξουν. Η συμφωνία υπάρχει και το πρόγραμμα τρέχει ως το καλοκαίρι του 2018» υπογράμμισε.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε πως σήμερα οι υπουργοί θα αφιερώσουν χρόνο στην ανασκόπηση των οκτώ «πολύ δύσκολων ετών» που ήταν υπουργός, κατά τα οποία έπαιξε «σημαντικό ρόλο». «Είναι το πιο παλιό μέλος του Eurogroup. Θα μας λείψει η εμπειρία και η σοφία του, αλλά και κάποιες φορές η αυστηρότητά του. Θα μου λείψει προσωπικά και σαν φίλος. Μας έδινε συμβουλές που κάποιες φορές ζητούσαμε και κάποιες όχι» τόνισε ο κ. Ντάισελπμπλουμ.

Παράλληλα, ο γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ σημείωσε ότι θα είναι καλύτερη επιλογή η παραμονή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup ως τις αρχές του 2018, μετά από σχετική επιθυμία του ίδιου. «Το Eurogroup χρειάζεται σταθερότητα», σημείωσε.