ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αλλαγή φύλου διχάζει: Οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η ρελάνς της ΝΔ και η θέση της ΔΗΣΥ

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2017, 18:37 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2017, 22:54
Η αλλαγή φύλου διχάζει: Οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η ρελάνς της ΝΔ και η θέση της ΔΗΣΥ
Facebook Twitter Whatsapp

H συζήτηση στην Ολομέλεια και οι θέσεις που έχουν εκφράσει κόμματα και βουλευτές έχουν αναδείξει ως κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης τη διάταξη που αφορά στο όριο ηλικίας των 15 ετών για τον επαναπροσδιορισμό φύλου. Πρόκειται για ρύθμιση που έχει συγκεντρώσει σειρά αντιδράσεων τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από βουλευτές της κυβέρνησης που εμφανίζονται προβληματισμένοι για τη στάση τους στη ψηφοφορία της Τρίτης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έντονες συζητήσεις, παρασκηνιακές ζυμώσεις και επαμφοτερίζουσες στάσεις έχει προκαλέσει η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη ταυτότητα φύλου.

H συζήτηση στην Ολομέλεια και οι θέσεις που έχουν εκφράσει κόμματα και βουλευτές έχουν αναδείξει ως κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης τη διάταξη που αφορά στο όριο ηλικίας των 15 ετών για τον επαναπροσδιορισμό φύλου. Πρόκειται για ρύθμιση που έχει συγκεντρώσει σειρά αντιδράσεων τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από βουλευτές της κυβέρνησης που εμφανίζονται προβληματισμένοι για τη στάση τους στη ψηφοφορία της Τρίτης.

Ωστόσο, η επίμαχη διάταξη περιέχεται στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης μαζί με όλες τις άλλες ρυθμίσεις που αφορούν τον επαναπροσδιορισμό φύλου. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος βουλευτής συμφωνεί με τις άλλες ρυθμίσεις αλλά διαφωνεί με αυτή θα πρέπει είτε να το ψηφίσει, είτε να καταψηφίσει στο σύνολό του.

Επί τους θέματος πάντως ο Σταύρος Κοντονής εμφανίζεται αποφασισμένος να μην προχωρήσει στις αλλαγές που ζητά η αντιπολίτευση και ορισμένοι βουλευτές του κόμματος. Ωστόσο σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους αντιδρώντες προχώρησε σε νομοθετική βελτίωση συγκεκριμενοποιώντας την επιστημονική επιτροπή και τους ειδικούς γιατρούς που θα ανάβουν το πράσινο φως για την μετάβαση φύλου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, υπήρξε σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή και τεσσάρων βουλευτών (Γεννιά, Μπόλαρη, Γάκη και Κασιμάτη) που εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Σε αυτούς προστέθηκε με δήλωσή του και ο βουλευτής Ηρακλείου, Γ. Μιχελογιαννάκης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα στηρίξει τη ρύθμιση για τα 15 χρόνια.  Από τη συνάντηση ωστόσο δεν διευκρινίστηκε αν οι βουλευτές πείστηκαν από τα επιχειρήματα του υπουργού ούτε ποια θα είναι και η στάση που κρατήσουν στην ονομαστική ψηφοφορία. Σε κάθε περίπτωση κάποιοι εξ αυτών (όπως η κ. Γεννιά) φέρονται διατεθειμένοι να επιμείνουν στην αρχική τους θέση και να καταψήφίσουν το άρθρο. «Δεν μπορώ να απολογηθώ επειδή λέω δημόσια αυτό που και άλλοι δεκαπέντε βουλευτές λένε στις ιδιωτικές τους συζητήσεις», έλεγε χαρακτηριστικά σε ομήγυρη η κ. Γεννιά.

Στη ΝΔ οι δυσάρεστες εκπλήξεις της ψηφοφορίας φαίνεται ότι αποφεύχθηκαν μετά την απόφαση για υπαναχώρηση στην αρχική στάση έναντι του νομοσχεδίου. Και αυτό γιατί στις εσωκομματικές συζητήσεις αποδείχτηκε στη πράξη πως εκείνοι που είναι κατά του νομοσχεδίου, είναι σημαντικά περισσότεροι απ’ αυτούς - συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μητσοτάκη- που το έβλεπαν θετικά. Έτσι επιλέχθηκε ο δρόμος της επί της αρχής καταψήφισης (χωρίς να είναι γνωστό αν θα υπάρξουν ορισμένοι που θα στηρίξουν το νομοσχέδιο) με τη ταυτόχρονη κατάθεσης δικής της πρότασης νόμου.

Σε κάθε περίπτωση μέσω αυτής της επιλογής φαίνεται πως αποφεύχθηκε η επαλήθευση του σεναρίου της ψηφοφορίας του συμφώνου συμβίωσης όπου η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ουσιαστικά τριχοτομηθεί.

Η ΔΗΣΥ, οι ΑΝΕΛ και οι άλλοι…

Στα υπόλοιπα κόμματα η κατάσταση φαίνεται να είναι ξεκάθαρα ….μπερδεμένη. Οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, όμως οι δηλώσεις Παπαχριστόπουλου περί της επιλογής «κατά συνείδησης ψήφου» έχει προκαλέσει ερωτηματικά. Τόσο ο ίδιος ο βουλευτής όσο και το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, εμφανίζονται αντίθετοι- με αφορμή τα 15 έτη- στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου. Από αυτούς πέραν της ψήφου του κ. Ζουράρι, καμία άλλη δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη,  με τους Κόκκαλη, Κατσίκη και Καμμένο να έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτά τη διαφωνία τους.

Κάπως έτσι η τύχη εν πολλοίς του επίδικου άρθρου αναμένεται να κριθεί από τη στάση που θα τηρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η παράταξη της κ. Γεννηματά μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο (όπως και το Ποτάμι), δεν έχει όμως αποφασίσει τι θα κάνει στα άρθρα. Η σχετική συζήτηση όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις, θα γίνει το πρωί της Τρίτης στο συντονιστικό όργανο του κόμματος όπου θα ακουστούν και οι όποιες υπαρκτές αντιρρήσεις. Σε αυτούς που αντιδρούν πάντως συγκαταλέγονται οι Γρηγοράκος και Κρεμαστινός, ενώ σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Newpost και ο Δ. Κωνσταντόπουλος εμφανίζεται βαθιά προβληματισμένος για επιστημονικούς και ηθικούς λόγους«Σέβομαι τη διαφορετικότητα αλλά επιθυμώ και άλλοι να σέβονται την άποψή μου», έλεγε χαρακτηριστικά σε συνομιλητές.

Οι ελιγμοί και τα μαθηματικά της ψηφοφορίας

Ακόμα, με δεδομένο ότι πέραν του Ποταμιού τα υπόλοιπα κόμματα (ΚΚΕ, ΧΑ, ΕΚ), έχουν ξεκαθαρίσει πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, το βάρος πέφτει στην απόφαση που θα πάρει η ΔΗΣΥ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και ο υπουργός. Ο κ. Κοντονής είτε θα πάρει την απόφαση να «σπάσει» τα άρθρα του νομοσχεδίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους βουλευτές να καταψηφίσουν τα 15 χρόνια, είτε θέσει εαυτόν και τη κυβέρνηση στη βάσανο της κοινοβουλευτικής αριθμητικής που ενδεχομένως να οδηγήσει και στη καταψήφιση των διατάξεων στο σύνολό τους.

Πάντως θα πρέπει να διευκρινιστεί πως στο πιθανότατο σενάριο απουσίας βουλευτών από τη ψηφοφορία, το όριο των «151» που χρειάζεται να πιάσει η κυβερνητική πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο πέφτει ενδεχομένως και σημαντικά. Αν για παράδειγμα απουσιάσουν 20 βουλευτές από πραγματική αδυναμία ή επιλογή, τόσο μειώνεται και αριθμός των «ναι» που θα πρέπει να συγκεντρώσει το νομοσχέδιο στα «141».