ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Πράξη γενναιότητας η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2017, 20:46 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2017, 20:02
Αλ. Τσίπρας: Πράξη γενναιότητας η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πράξη πολιτικής γενναιότητας» αναφερόμενος στην ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς όπως είπε, «γίναμε κοινωνοί πιέσεων που επιχειρούν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας, επεφύλασσε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το νομοσχέδιο επί της νομικής αναγνώρισης της αλλαγής φύλου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πράξη πολιτικής γενναιότητας» αναφερόμενος στην ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς όπως είπε, «γίναμε κοινωνοί πιέσεων που επιχειρούν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι η Βουλή «καλείται να άρει τον παραλογισμό της μη αποδοχής της επιλογής ενός προσώπου να καθορίσει εκείνο την ταυτότητα του φύλου του, δίχως προσβλητικές προϋποθέσεις και κριτήρια, και χωρίς την ψυχιατρικοποίηση της απόφασης του».

«Ναι, είναι το αυτονόητο. Αλλά για τον καθένα από μας, από όσους τουλάχιστον θέλουν να λέγονται και να είναι προοδευτικοί, ή φιλελεύθεροι, εκτός από αυτονόητο είναι και μια πράξη γενναιότητας», συμπλήρωσε..

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι καμία παράδοση, θρησκεία ή οικογένεια δεν μπορεί να επιτάσσει να μένουν άνθρωποι στο περιθώριο.

Είπε επίσης ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «εμείς είμαστε με τους στιγματισμένους, τους καταπιεσμένους». «Οι αρνητές της συλλογικής προόδου καταφεύγουν πάντα στην υπεράσπιση μιας συγκεκριμένης τάξης πραγμάτων, διότι "έτσι έχουν τα πράγματα"», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όμως, η συλλογική πρόοδος μιας κοινωνίας, έγκειται στη διαρκή μάχη για την άρση των συνεπειών αυτού του αποκρουστικού ισχυρισμού».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον δρόμο της υπεράσπισης και διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων όπως αρμόζει σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου.«Στην Ελλάδα του 2017 η συζήτηση για διεύρυνση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει στη βάση συνέχισης περιθωριοποίησης», συνέχισε.

Διερωτήθηκε, δε, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση: «Θα υποστηρίξει την πολιτική τομή που θεμελιώνεται στα νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου;».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε βέλη στη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για καθορισμό της ατζέντας της από τον αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη.

Δήλωσε εξάλλου ότι αναμένει το ΠΑΣΟΚ «κάποια στιγμή να αναγνωρίσει τις μεγάλες δικαιωματικές τομές της κυβέρνησης».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού