ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καμπανάκι» στο Μαξίμου για τη στάση των ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία της ταυτότητας φύλου

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2017, 07:31 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2017, 11:50
«Καμπανάκι» στο Μαξίμου για τη στάση των ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία της ταυτότητας φύλου
Facebook Twitter Whatsapp

Κοινοβουλευτικές πηγές: «Δεν υπάρχει φόβος για την πλειοψηφία»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ούτε τα τηλεφωνήματα ούτε το συνεχές «μασάζ» ήταν αρκετά για να αλλάξουν γνώμη οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξαν με τον τρόπο τους να πουν «όχι»  στο επίμαχο άρθρο 3 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη. Και αν η Γεωργία Γεννιά επέλεξε την καταψήφιση,  ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης προτίμησαν, δια της απουσίας τους, να κάνουν τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνιακά.

Η προερχόμενη από την κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά και τα δυο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήρθαν να υπενθυμίσουν στο Μαξίμου το γεγονός πως ακόμα και τώρα υπάρχουν «ετερογενή στοιχεία»  στην κοινοβουλευτική ομάδα. Εκτιμήσεις βουλευτών, ωστόσο απέδιδαν τη στάση τους αποκλειστικά στις διαφορετικές ιδεολογικές οπτικές που υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης μιλώντας στο Νewpost.gr  διευκρίνιζε σχετικά με την επιλογή του να μην παραστεί στην ψηφοφορία: «Μια  μέρα πριν αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή είχα δηλώσει την αντίθεσή μου όσον αφορά το όριο ηλικίας των 15 ετών. Είχα ήδη πει ότι ως γιατρός θεωρώ ότι σε αυτή την ηλικία ο άνθρωπος δεν είναι ώριμος και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποφασίζει για ένα θέμα το οποίο έχει σχέση με την περαιτέρω ζωή του. Είχα τονίσει ότι το όριο των 17 – 18 ετών είναι αποδεκτό για αυτή την κατάσταση. Αν διαβάσει κανείς διάφορους επιστημονικούς  φορείς, όπως την  Ένωση Παιδοψυχιάτρων  Ελλάδας , θα δει ότι είναι σύμφωνοι με τις δικές μου διαπιστώσεις».

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ψηφοφορίας καταγράφεται η «κόντρα» της Αννέτας Καββαδία με τη Νίνα Κασιμάτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και το τελικό «όχι» της βουλευτού  β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως γίνεται μετά από κάθε νομοσχέδιο, πολύ περισσότερο μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα γίνει ο απαραίτητος απολογισμός, προκειμένου να σχεδιάσουν την «επόμενη ημέρα». Σε αυτό το μήκος κύματος κοινοβουλευτική πηγή σημείωνε πως  «μας απασχολεί η περαιτέρω ομογενοποίηση». Θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν μπήκε εξαρχής ούτε υπάρχει ζήτημα επίπληξης των διαφωνούντων.

Το γεγονός πως τελικά η Γεωργία Γεννιά δεν βρέθηκε μόνη απέναντι στην κοινοβουλευτική ομάδα μετρίασε, έως ένα βαθμό, τη δυσαρέσκεια που είχαν εκφράσει κοινοβουλευτικές πηγές για τη στάση της όλες τις προηγούμενες ημέρες. Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα είναι να φανεί ενωμένος στα επόμενα νομοσχέδια με «προοδευτικό και αριστερό»  πρόσημο που μελετούν σε κόμμα και κυβέρνηση να καταθέσουν στη Βουλή. Αν και όλοι γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή οι συγκεκριμένες κινήσεις αποτελούν ένα από τα βασικά αντισταθμίσματα  στα μνημονιακά μέτρα που έχουν επιβληθεί, στη χθεσινή ψηφοφορία φάνηκε πως αυτό δεν είναι αρκετό.

Έμπειρα στελέχη, ωστόσο αναγνωρίζουν πως το πιο ανησυχητικό στοιχείο της  χθεσινής ψηφοφορίας ήταν η σχεδόν συνολική απόρριψη του άρθρου 3 από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου τριχοτομημένο είχε απ’ όλα: 7 «όχι», 1 «παρών» και 1 «ναι». Στο Μαξίμου αντιμετωπίζουν τα χθεσινά αποτελέσματα με ψυχραιμία τονίζοντας το γεγονός πως με ευρύτατη πλειοψηφία 171 βουλευτών υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο - τομή.  

Αυτό το οποίο επισημαίνουν κοινοβουλευτικές πηγές είναι το  γεγονός ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι στην βάση μια προγραμματικής συμφωνίας. «Δεν είμαστε κυβέρνηση ιδεολογικής ενότητας» τόνιζε η ίδια  πηγή και συμπλήρωνε πως «στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Από εκεί και πέρα εμείς είμαστε ένα αριστερό κόμμα και οι ΑΝΕΛ (όπως είχε πει ο κ.Καμμένος) ανήκουν στο πατριωτικό κέντρο».