ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η έξοδος από το μνημόνιο και η στάση των εταίρων «βαρόμετρο» για την προσφυγή στις κάλπες

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 12 Οκτωβρίου 2017, 07:49 / Ανανεώθηκε 12 Οκτωβρίου 2017, 10:45
Η έξοδος από το μνημόνιο και η στάση των εταίρων «βαρόμετρο» για την προσφυγή στις κάλπες
Facebook Twitter Whatsapp

Εξάντληση της τετραετίας θέλει το Μαξίμου - Ποιοι διαφωνούν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το μικρό κλείσιμο της «ψαλίδας» του ΣΥΡΙΖΑ  με τη ΝΔ, που έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα, έχει προκαλέσει μια σχετική ευφορία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Στο  περιβάλλον του πρωθυπουργού θεωρούν κρίσιμο το επόμενο δίμηνο βλέποντας πως το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, η διανομή του μερίσματος τον Δεκέμβριο, αλλά και μια νέα έξοδος στις αγορές θα δώσουν «αέρα» στην Ηρώδου Αττικού  και θα  αφαιρέσουν παράλληλα «οξυγόνο» από τη ΝΔ. Μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε διάπλατα τον δρόμο για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 επιβεβαιώνοντας την ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι, όμως τα πράγματα τόσο απλά ή με τη συμπλήρωση δύο χρόνων στην εξουσία έχει εγκαινιαστεί  ήδη μια «άτυπη προεκλογική περίοδος» για το Μέγαρο Μαξίμου;  Τα περιφερειακά συνέδρια του Αλέξη Τσίπρα, η χθεσινή αναφορά του για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στα τέλη του 2018, αλλά και  η υπόσχεση τον Αύγουστο  για  προσλήψεις στο δημόσιο νέων πτυχιούχων σε 1,5 χρόνο προκαλούν εύλογους συνειρμούς.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούσαν πως ακόμα και η «ανταρσία» των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου ήταν ένα «καμπανάκι» του κόμματος του Πάνου Καμμένου προς την εκλογική του βάση, η οποία πρέπει σιγά – σιγά να δέχεται τα κατάλληλα ερεθίσματα για να μην διασκορπιστεί.

Οι νέες διαρροές που είδαν το φως τη δημοσιότητας για σκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει τη λίστα στις ευρωεκλογές, αλλά και η πιθανότητα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να μεταφερθούν για το φθινόπωρο δείχνουν πως από το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι την Ηρώδου Αττικού υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και πολύς σκεπτικισμός για την επόμενη ημέρα.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Το σίγουρο είναι πως ο κεντρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την εξάντληση της τετραετίας. Όπως εξηγούσαν στο Νewpost.gr  καλά πληροφορημένες πηγές, στις συσκέψεις που γίνονται στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν πως:

- Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει όλο τον πολιτικό χρόνο που έχει μπροστά της προκειμένου να μπορέσει να αλλάξει το κλίμα.
- Πιθανώς προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και συνολικά η ΝΔ με πολλά ετερογενή στοιχεία στο εσωτερικό της να μην  μπορέσει να αντέξει στον «αγώνα δρόμου» των επόμενων δύο χρόνων.
- Δεν αποκλείεται  να υπάρξει μεγαλύτερη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ και στον χώρο της κεντροαριστεράς, καθώς δεν διαβλέπουν κάποια δυναμική στο ιδεολογικό πρόσημο του νέου φορέα, αλλά και στις προτάσεις  και τα πρόσωπα που επιθυμούν να ηγηθούν του χώρου.

«Κάλπες»  ακόμα και μέσα στο 2018

Είναι κοινό μυστικό  πως κορυφαία κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη εμφανίζονται θετικά στο ενδεχόμενο οι κάλπες να στηθούν ακόμα και μέσα στο 2018. Αξιωματούχος  μάλιστα υποστήριζε στο Νewpost.gr πως  «η κυβέρνηση εφαρμόζοντας αυτό το προβληματικό πρόγραμμα που της επιβλήθηκε, δεν θα πρέπει να αναλάβει όλο το κόστος της εφαρμογής του μέχρι τέλους σε περίπτωση που της ζητηθούν επιπλέον μέτρα».  

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ίδια πηγή θεωρεί πως κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις «θα μπορούσε να παιχτεί ακόμα και η πρωτιά», με την κυβέρνηση να «αρπάζει την ευκαιρία αν βρεθεί στο δρόμο της».

Όσοι στον κυβερνητικό συνασπισμό επιλέγουν να δουν ακόμα πιο μακριά σημειώνουν πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 «φρενάρει» τα σχέδια όσων στο αντίπαλο στρατόπεδο ονειρεύονται μια κυβέρνηση μακράς πνοής. Είναι γεγονός πως η πιθανότητα μη εκλογής Προέδρου σε συνδυασμό με την απλή αναλογική που «έρχεται» φτιάχνουν ένα «πολύσυνθετο πολιτικό  παζλ» και ένα διαρκές παζάρι των κομμάτων  για την επόμενη ημέρα.