ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ατζέντα της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2017, 12:17 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2017, 13:36
Η ατζέντα της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα CETUSA) στο Σικάγο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λίγες ώρες πριν φτάσει ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τον πολιτικό κόσμο της χώρας αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των συναντήσεων και των επαφών του εκεί, καθώς θεωρείται ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί ''εμφατική επιβεβαίωση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας και του Αλέξη Τσίπρα''.

Όπως αναφέρουν άνθρωποι από το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα στην οικονομία και βαδίζει με σταθερά βήματα και παράλληλα με κοινωνική μέριμνα έξω από την μνημονιακή περιπέτεια και παράλληλα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με λόγο και ισχυρή παρουσία στις περιφερειακές και παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις». 

Όπως επισημαίνουν, εξάλλου οι ίδιες πηγές, η πρόοδος που σημειώνει η χώρα στα ζητήματα της οικονομίας, με σταθερά βήματα και σχέδιο συμβαδίζει παράλληλα με την σημαντική αναβάθμιση και της διπλωματικής της παρουσίας.

«Είναι δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο σημαντικών διεθνών εξελίξεων, ο λόγος της μετράει και αναγνωρίζεται πλέον καθολικά ο ρόλος της ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας αλλά και της ευημερίας μιας ιδιαίτερα κρίσιμης περιοχής όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως'' τονίζουν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό προσθέτοντας ότι ''η επίσκεψή του στις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Τραμπ, αποτελεί ακόμα ένα κρίσιμο σταθμό στην πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας, μια προσπάθεια που συνεχίζεται με μεθοδικότητα και σχέδιο στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο» επισημαίνουν.

Όπως είχε δημοσιεύσει πρόσφατα αναλυτικά το newpost.gr ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ θα είναι  οι  περιφερειακές εξελίξεις ειδικά στα Δυτικά Βαλκάνια με τις συνεργασίες που επιχειρεί να αναδείξει η κυβέρνηση να έχουν ξεχωριστή θέση στην ημερήσια διάταξη. Δεν θα μπορούσαν να λείψουν  οι σχέσεις με την Τουρκία, οι εντάσεις που καταγράφονται με τις παραβιάσεις της τουρκικής πλευράς, καθώς και η επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στο τραπέζι θα βρεθεί και το Κυπριακό με βάση τις τελευταίες συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελβετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ως υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας, όσο όμως και για την ευρύτερη περιοχή. 

Την ίδια στιγμή, κρίσιμο στοιχείο της επίσκεψης είναι η σημαντική πλέον αναβάθμιση των σχέσεων της Αθήνας με την ομογένεια. Η πολυπληθής κοινότητα των Ελλήνων της Αμερικής, στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και είναι καθοριστικός ο ρόλος της στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, η οποία άλλωστε την περίοδο αυτή έχει καταφέρει να γίνει ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα CETUSA) στο Σικάγο και όλο το Σαββατοκύριακο θα έχει διαρκείς συναντήσεις και επαφές, τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας, καθώς επίσης και με αμερικανούς αξιωματούχους που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την παρουσία του ΠΘ στην πρωτεύουσα του Ιλινόι.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου που εδρεύουν στο Σικάγο.

Τη Δευτέρα, θα συναντήσει τις αρχές της πόλης και της πολιτείας. Τον δήμαρχο του Σικάγο κ. Rahm Emmanuel και τον κυβερνήτη του Ιλινόι, Bruce Rauner, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί το απόγευμα στην Ουάσινγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του Ταμείου στην Αμερικανική πρωτεύουσα. 

Φυσικά, ο βασικός λόγος της επίσκεψης είναι η συνάντηση με τον Πρόεδρο Τράμπ, στο Λευκό Οίκο στις 17 Οκτωβρίου, ενώ θα υπάρξει συνάντηση και με τον Αντιπρόεδρο Πενς την επόμενη μέρα το πρωί πριν την αναχώρηση το βράδυ της Τρίτης με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:

  • Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.
  • Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.
  • Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις.
  • Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο Πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες, τους φορείς και τους εκπροσώπους της ομογένειας.

Επίσης τέλος, το μεσημέρι της Τρίτης, θα απευθύνει ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings.