ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Βαρουφάκης: Νιώθω θλίψη όταν βλέπω την κυβέρνηση Τσίπρα

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2017, 13:54 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2017, 16:50
Γ. Βαρουφάκης: Νιώθω θλίψη όταν βλέπω την κυβέρνηση Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήταν εκείνη που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ.

Εκ νέου αιχμές για την κυβέρνηση αφήνει σε συνέντευξή του στην Γαλλική εφημερίδα «Liberation» o πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν την βλέπει, αισθάνεται θλίψη».

Όπως δήλωσε: «Με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν έχω πλέον καμία επαφή. 'Όταν κοιτάζω την κυβέρνηση Τσίπρα, αισθάνομαι λύπη. Οι εκπρόσωποί της φαίνονται φοβιασμένοι και αποξενωμένοι. Κάποιες φορές μοιάζουν ότι διαμαρτύρονται ή ότι συζητούν. Αλλά στην πραγματικότητα, έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει».

Την ίδια στιγμή ο Γ. Βαρουφάκης μίλησε για τον Εμμανουέλ Μακρόν: «Στην Ελλάδα οι άνθρωποι άκουσαν με έκπληξη την ομιλία του ότι έληξε η κρίση. Τον θεωρώ φίλο, παρότι δεν τον έχω δει από τότε που εξελέγη πρόεδρος. Αλλά νομίζω ότι έχασε πλήρως την αξιοπιστία του από αυτή την ομιλία».

Παράλληλα μίλησε για τα γεγονότα του 2015, αποκαλύπτοντας ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήταν εκείνη που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ: «Η Ολλανδία και ο Μ. Σαπέν έλεγαν παντούν ότι χάρη σε αυτούς η χώρα έμεινε στο ευρώ. Αυτό είναι ψέμα. Δεν πήγαιναν ποτέ κόντρα στον Β. Σόιμπλε, ποτέ δεν έκαναν την παραμικρή πρόταση και ήταν απλοί θεατές. Η Άνγκελα Μέρκελ και μόνο αυτή αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, ενάντια στις συμβουλές του υπουργού της».

Ο ίδιος, δε, υποστήριξε ότι είναι ψέμα ότι «η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση»:«Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε αυτό το ψέμα. Το 2013-2014, οι ίδιοι ανέφεραν ήδη μια «έξοδο από την κρίση» . Είχαν εφευρέσει έναν νεολογισμό για την "ανάκαμψη της Ελλάδας". Ωστόσο, αυτά τα χρόνια ήταν τραγικά για την ελληνική κοινωνία. Η ανεργία στη Λιθουανία μειώθηκε επίσης δραματικά. Αλλά η χώρα έχει χάσει τους μισούς κατοίκους της. Ομοίως, στην Ελλάδα, οι ζωντανές δυνάμεις, οι νέοι, συνεχίζουν να εξολοθρεύονται. Αυτό εξηγεί εν μέρει την πτώση της ανεργίας. Για να μην αναφέρουμε εκείνους πουείναι εντελώς έξω από την αγορά εργασίας ή αποδέχονται εργασία μερικής απασχόλησης μετά την απολύση. Αλλά στην Ευρώπη, μετά από τόσα χρόνια αποτυχημένων πολιτικών, οι αριθμοί ακμάζουν και οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι».