ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθρο Δ. Κωνσταντόπουλου στο Newpost: Αθήνα, μια πόλη που ζητά λύσεις

του Δημήτρη Κωσταντόπουλου - Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2017, 18:10 / Ανανεώθηκε 14 Οκτωβρίου 2017, 19:18
Άρθρο Δ. Κωνσταντόπουλου στο Newpost: Αθήνα, μια πόλη που ζητά λύσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Οι υψηλοί συντελεστές εκμετάλλευσης της γης, η έλλειψη πράσινου και ελεύθερων χώρων , η άναρχη γραμμική ανάπτυξη με την επέκταση της χρήσης της αντιπαροχής , η έλλειψη κοινωνικών υποδομών, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η μη συντονισμένη ανάπτυξη των συγκοινωνιών, η περιβαλλοντική αδιαφορία, οι μεγάλες κοινωνικές ανακατατάξεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα πρόσφατα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα, όπως επίσης και η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων διαμόρφωσαν μία πόλη που δεν είναι φιλική προς τον πολίτη. 

Η Αθήνα υπήρξε κάποτε μια γοητευτική πόλη. Γεμάτη νεοκλασικά κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, ποτάμια και πράσινο. Στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε φυσιογνωμία. Πολλά από τα νεοκλασικά της κτίρια γκρεμίστηκαν, τα ποτάμια μπαζώθηκαν αντί να διαμορφωθούν κατάλληλα και να ενταχθούν στο αστικό τοπίο και αρκετοί πνεύμονες πρασίνου καταπατήθηκαν από αυθαίρετα. Η σταδιακή υποβάθμιση της πόλης μας- του ευρύτερου λεκανοπεδίου- οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τις προσφυγικές ροές που ακολούθησαν, τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τις συνακόλουθες καταστροφές, έως την αστικοποίηση των επόμενων δεκαετιών εξαιτίας της υποανάπτυξης της υπαίθρου, τον ατομισμό έναντι του αισθήματος συλλογικότητας που κυριάρχησε την εποχή της ευμάρειας και την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Οι υψηλοί συντελεστές εκμετάλλευσης της γης, η έλλειψη πράσινου και ελεύθερων χώρων , η άναρχη γραμμική ανάπτυξη με την επέκταση της χρήσης της αντιπαροχής , η έλλειψη κοινωνικών υποδομών, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η μη συντονισμένη ανάπτυξη των συγκοινωνιών, η περιβαλλοντική αδιαφορία, οι μεγάλες κοινωνικές ανακατατάξεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα πρόσφατα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα, όπως επίσης και η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων διαμόρφωσαν μία πόλη που δεν είναι φιλική προς τον πολίτη. Σε κάθε εποχή υιοθετήθηκαν λύσεις προσωρινές για να λυθούν τα εκάστοτε προβλήματα. Δεν υπήρξε μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με γνώμονα τι θα παραλάβουν οι επόμενες γενιές. Σ' αυτόν το σχεδιασμό οφείλουμε να προχωρήσουμε εμείς και να ξανακάνουμε ελκυστική την πόλη μας, μια πόλη-πρότυπο για όλες τις υπόλοιπες.

  1. Αστική αναζωογόνηση. Η πόλη χρειάζεται να αναβαθμιστεί μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και αστικές αναπλάσεις, με κτίρια περιβαλλοντικά και ενεργειακά φιλικά.
  2. Να ενισχυθεί η προστασία του αδόμητου εξωαστικού χώρου και να διαμορφωθούν ελεύθεροι χώροι πρασίνου. Ο σχεδιασμός και η διαχείριση των αστικών και περιαστικών μητροπολιτικών πάρκων να υπηρετούν την ενεργή ένταξη των πολιτών και των επισκεπτών.
  3. Να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα αναπλάσεων στις προσόψεις όλων των παλιών κτιρίων της ευρύτερης περιοχής, από το αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να ομορφύνει ξανά η πόλη.
  4. Να διαμορφωθούν ειδικοί χώροι από τα εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια για τη φιλοξενία αστέγων.
  5. Με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής για τους κατοίκους και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίησή τους να αντιμετωπιστεί ο θόρυβος και η οπτική ρύπανση της πόλης.
  6. Να ληφθούν μέτρα και να πραγματοποιηθούν έργα αποθάρρυνσης χρήσης του ΙΧ στο λεκανοπέδιο και να βελτιωθεί η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.
  7. Να αντιμετωπιστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να αξιοποιηθούν όλες οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις με σκοπό την ανάπτυξη αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
  8. Να δοθούν κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες, όπως πχ. χαμηλή φορολόγηση ή ευνοϊκές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ώστε να δραστηριοποιηθούν σε περιοχές αποβιομηχάνισης, όπως το δυτικό ιστορικό κέντρο, ο Ελαιώνας, ο Πειραιάς, η Ελευσίνα και το Λαύριο συμβάλλοντας στη συνεκτική ανάπτυξη του λεκανοπεδίου.
  9. Να οργανωθούν εμπορευματικά πάρκα παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής διαχείρισης, ώστε να υποστηριχθεί το διαμετακομιστικό εμπόριο και η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά να γίνει στρατηγικός κόμβος.
  10. Να προωθηθούν δράσεις και ενέργειες για να προβληθεί η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μας.

Με την υλοποίηση των παραπάνω 10 προτάσεων η πόλη μας μπορεί να αλλάξει όψη, η ποιότητα ζωής των κατοίκων να αναβαθμιστεί, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και η ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού. Η πόλη μας μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αν υπάρχει σχέδιο και όραμα. Η ερώτηση, λοιπόν, είναι μία. Έχει η κυβέρνηση όραμα και σχέδιο;

* O κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.