ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2017, 19:23 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2017, 20:56
Νέα κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες
Facebook Twitter Whatsapp

Η δήλωση του αναπληρωτή εκπρόσωπου Τύπου περί λογικής τιμής των αδειών προκάλεσε το σχόλιο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά ο οποίος ανέφερε ότι «αυτή η δήλωση καταγράφεται στα θετικά, ιδιαίτερα η δήλωση ότι αυτά τα 35 εκατομμύρια είναι ένα εύλογο τίμημα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης  με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες .Την αρχή έκανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης ο οποίος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του 24/7 σχολίασε ότι η τιμή εκκίνησης των 35 εκατομμυρίων ευρώ για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι λογική. Μάλιστα ο κ. Κυρανάκης σημείωσε «νομίζω ότι ένας παρατηρητής που κοιτάει παρακάτω από την επιφάνεια μιας πολιτικής αντιπαράθεσης θα αντιληφθεί πως υπάρχει μια διαφοροποίηση της ΝΔ που φτάνει στη διατύπωση αυτή, η οποία απέχει πάρα πολύ από τις διατυπώσεις που έλεγαν πως έπρεπε να είναι απεριόριστος ο αριθμός ή ότι δεν υπήρχε θέμα καταβολής ποσού καθώς καλυπτόταν από τη Digea».

Η δήλωση του αναπληρωτή εκπρόσωπου Τύπου περί λογικής τιμής των αδειών προκάλεσε το σχόλιο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά ο οποίος ανέφερε ότι «αυτή η δήλωση καταγράφεται στα θετικά, ιδιαίτερα η δήλωση ότι αυτά τα 35 εκατομμύρια είναι ένα εύλογο τίμημα.»

Με την σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την στάση της ΝΔ επί του θέματος ως ένα «θετικό γεγονός». «Ο κ. Κυρανάκης δήλωσε ότι οι υποψήφιοι καναλάρχες πρέπει να πληρώσουν, κι ότι το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ είναι λογικό. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Καλούμε τη ΝΔ να μην υποχωρήσει σε ενδεχόμενες πιέσεις, συμβάλλοντας, έτσι, εποικοδομητικά στον τερματισμό του πολυετούς καθεστώτος τηλεοπτικής ανομίας».

Την σκυτάλη έπειτα πήρε η ΝΔ βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και διευκρινίζοντας ότι η θέση της για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σταθερή και αφήνοντας αιχμές για χειραγώγηση των μίντια.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς τονίζει «Χάρη στην αποφασιστική στάση της Νέας Δημοκρατίας ναυάγησε η προσπάθεια χειραγώγησης και ελέγχου των τηλεοπτικών σταθμών και προστατεύθηκαν οι εργαζόμενοι.»

«Υποστηρίζουμε τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματός και την χορήγηση  όσο το δυνατόν περισσότερων τηλεοπτικών αδειών επιτρέπει η τεχνολογία.

Από την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για  το θέμα, η Νέα Δημοκρατία πρότεινε  η απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας να συνδέεται με την άμεση καταβολή τέλους χρήσης. Χωρίς στημένους διαγωνισμούς.»

Μεταξύ άλλων η ΝΔ επισήμανε ότι ο καθορισμός του ποσού του τέλους χρήσης θα πρέπει να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Ε.Σ.Ρ.

Η ανακοίνωση καταλήγει με τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακόμη και σήμερα, αρνείται να μεταφέρει στο Ε.Σ.Ρ. τις αρμοδιότητες του Υπουργού όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και προέτρεψε τον κ. Παππά, αντί να προκαλεί θόρυβο στο δημόσιο διάλογο, να απολογηθεί για τον αντισυνταγματικό του νόμο και να σεβαστεί τη συνταγματική επιταγή.

Ανταπαντώντας, πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, υποστήριξαν πως «η μόνη σταθερά στη θέση της ΝΔ σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες είναι ο ρόλος της ως "Ηχούς των Καναλαρχών"».

«Σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, αναφερόμενος στο νέο διαγωνισμό για τις άδειες, δήλωσε πως οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να πληρώσουν ό,τι προβλέπεται από τον νόμο και, μάλιστα, ότι το τίμημα που όρισε το ΕΣΡ "δεν είναι κάτι υπερβολικό". Το ίδιο απόγευμα, όμως, το γραφείο Τύπου της ΝΔ επανήλθε λέγοντας ακριβώς τα αντίθετα: ότι ο νόμος 4339/15 είναι αντισυνταγματικός (παρότι η ίδια η ΝΔ έχει ψηφίσει 8 από τα 15 σχετικά άρθρα του) και πως οι ιδιοκτήτες των καναλιών δεν πρέπει να πληρώσουν τίμημα για την άδεια, αλλά απλώς ένα τέλος χρήσης, χωρίς καν να διενεργηθεί διαγωνισμός. Προφανώς, μετά από ένα "διάλειμμα ολίγων λεπτών", η ΝΔ επανέρχεται στο ρόλο της υπεράσπισης των συγκεκριμένων συμφερόντων. Αναμενόμενο» καταλήγουν οι πηγές του υπουργείου ΨΗΠΤΕ.