ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 14 Οκτωβρίου 2017, 11:35 / Ανανεώθηκε 14 Οκτωβρίου 2017, 16:27
Καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Ποιά είναι τα «αγκάθια»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο πρωθυπουργός κάλεσε χθες το πρωί όλους τους υπεύθυνους των χαρτοφυλακίων στο γραφείο του και βάση των δικών του εντολών, αλλά  και την εποπτεία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου και του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Δημήτρη Παπαγιαννάκου απαίτησε η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων να μην καθυστερήσει ούτε μια ημέρα.

Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει το 80% να είναι έτοιμο πριν από το Eurogroup του Νοεμβρίου.. Στόχος είναι όλες οι εκκρεμότητες να κλείσουν στη τελευταία συνεδριάση του οργάνου για το 2017. Έχοντας λάβει ήδη μια ενημέρωση, στη χθεσινή σύσκεψη ανέλυσαν ανά υπουργείο τα πιο δύσκολα σημεία, αλλά και τις επόμενες δράσεις που πρέπει να τρέξουν. Τη χθεσινή συνάντηση είχε προετοιμάσει ο Δημήτρης Λιάκος με επιστολή του προς τους υπουργούς για επιτάχυνση των ενεργειών τους.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως μετά και τις δηλώσεις της Κριστιν Λαγκάρντ, ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα από το Δ.Ν.Τ.., δημιουργείται ένα θετικό πεδίο για συζητήσεις και αυτό θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ο πρωθυπουργός τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στη συνάντηση που θα έχει μαζί της στην Ουάσινγκτον

«Αλυσιδωτά» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό το κλίμα που συνάντησε στην ετήσια Σύνοδο του Ταμείου, όλα τα θέματα θα τεθούν στο τετ α τετ που θα έχει με την κ. Λαγκάρντ, ενώ την Τρίτη το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα «βολιδοσκοπήσει» τις προθέσεις της αμερικανικής πλευράς για την πολιτική που θα ακολουθήσει σε σχέση με το Δ.Ν.Τ., στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο «σκληρός» Πολ Τόμσεν συμπληρώνοντας πως θα επιτευχθεί ο στόχος  του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ, που το ίδιο έχει θέσει για το 2018.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως από τη στιγμή που «ξεθολώσει» το τοπίο σε σχέση με την παραμονή του Δ.Ν.Τ. ή όχι στο πρόγραμμα ο δρόμος που θα έχει να διανύσει το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα είναι τόσο ανηφορικός.

«Δεν βρίσκω πραγματικούς λόγους καθυστέρησης, αν και όπως γνωρίζετε δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα από τις προηγούμενες αξιολογήσεις», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στην «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ».

Αναμφισβήτητα τα ζητήματα που προκαλούν «πονοκεφάλους» είναι:

Στο εργασιακό πεδίο η αλλαγή του τρόπου λήψης απόφασης για την κήρυξη απεργίας και οι αλλαγές στη διαιτησία. Κοινοβουλευτικά στελέχη παραδέχονταν στο newpost.gr, από το καλοκαίρι ακόμα, πως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αγγίξει «ευαίσθητες χορδές» του κόμματος.

Με καλό μάτι δεν βλέπουν στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ένα νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται την ίδια ώρα η επιχείρηση αποκομματικοποίησης στο δημόσιο. Ένα καινούργιο σύστημα θα εφαρμοστεί για την επιλογή ειδικών και γενικών γραμματέων των υπουργείων. Ο αριθμός των συμβασιούχων αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα «δύσκολο» σημείο.

Οι Θεσμοί υπολογίζεται πως θα έρθουν στην Αθήνα μετά τις 23 Οκτωβρίου , ενώ μέχρι τις 30 του μήνα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προκειμένου να λάβει την επόμενη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστροφές φόρων αναμένεται να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα.