ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση βάζει συνεχώς εμπόδια στην υλοποίηση επενδύσεων

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 17 Οκτωβρίου 2017, 13:18 / Ανανεώθηκε 17 Οκτωβρίου 2017, 14:30
Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση βάζει συνεχώς εμπόδια στην υλοποίηση επενδύσεων
Facebook Twitter Whatsapp

«Είναι σημαντικό ο κλάδος με την υλοποίηση κατάλληλων πολιτικών να εξέλθει από τη δύσκολη θέση: Να τονωθεί η οικονομία, η απασχόληση, η πολιτική συνοχή», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ως χώρο που έχει δοκιμαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τον χώρο των ακινήτων.

«Αποτέλεσμα η δραματική μείωση των μεταβιβάσεων, η σημαντική συρρίκνωση δανείων στον κλάδο και η αναβολή σημαντικών έργων για την αξιοποίηση των ακινήτων. Η κατάσταση αυτή οφείλει να μας προβληματίσει», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο 18ο συνέδριο Prodexpo για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

«Είναι σημαντικό ο κλάδος με την υλοποίηση κατάλληλων πολιτικών να εξέλθει από τη δύσκολη θέση: Να τονωθεί η οικονομία, η απασχόληση, η πολιτική συνοχή», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Το εισόδημα των πολιτών συνεχίζει να συρρικνώνεται, οι καταθέσεις βουλιάζουν, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επιδεινώνεται, ενώ συνεχίζουν και τα capital controls. Σημαντικές αλλαγές δεν πραγματοποιούνται και η κυβέρνηση βάζει συνεχώς εμπόδια στην υλοποίηση επενδύσεων».

«Η κυβέρνηση ακολουθώντας συγκεκριμένη συνταγή ουσιαστικά υλοποιεί δεσμεύσεις σε κομμάτια όπως το συνταξιοδοτικό και όχι στις διαρθρωτικές αλλαγές. Το δε κρίσιμο θέμα είναι ότι επιμένει το ΔΝΤ ότι κάποια μέτρα για το 2019 και το 2010 μπορεί να έρθουν πρωθύστερα, ίσως και το 2022», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική και να υπάρξει μια πιο ορθολογική και δίκαιη φορολόγηση ακινήτων. 

«Οι άμεσες μειώσεις θα επιτευχθούν με την χρήση ισοδυνάμων από την αξιολόγηση των δαπανών, από την αυστηρότερη αναλογία προσλήψεων στο Δημόσιο, από τους αυστηρότερους φορολογικούς ελέγχους. Μετά από τον πρώτο χρόνο, με σχέδιο και αξιοπιστία θα προτείνουμε και θα πετύχουμε μια νέα ρήτρα ανάπτυξης. Με την ταχύτερη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, τις επενδύσεις, την ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα για τρία χρόνια. Ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα για τόπο κατοικίας, με την προϋπόθεση να έχουν αποκτήσει κατοικία στη χώρα μας. Διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου, κάτι το οποίο γίνεται χωρίς συντονισμό. Δημιουργία επιτροπής φορέων ακινήτων για την ασφάλεια στις συναλλαγές, την ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας. Ζητήματα περιβαλλοντικά, χωροταξικά, απορρόφησης αδιάθετων ακινήτων και αναπτυξιακά προγράμματα», είπε ακόμα.