ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζάεφ: Μέχρι 15 Ιανουαρίου η κύρωση της συμφωνίας - Δημοψήφισμα έως 7 Οκτωβρίου

Δημοσίευση 5 Ιουλίου 2018, 22:04 / Ανανεώθηκε 6 Ιουλίου 2018, 10:33
Ζάεφ: Μέχρι 15 Ιανουαρίου η κύρωση της συμφωνίας - Δημοψήφισμα έως 7 Οκτωβρίου
Photo: ΕΡΤ
Facebook Twitter Whatsapp

Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας μέχρι το 2025

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανέφερε πως η συζήτηση στο κοινοβούλιο της χώρας του για τη συμφωνία των Πρεσπών προγραμματίζεται να αρχίσει στις 12 Ιουλίου, μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όπου αναμένεται να υπάρξει πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ.

 Το ίδιο το δημοψήφισμα «πιθανότατα θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου» ή τις αρχές Οκτωβρίου, είπε στον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου της ΕΡΤ1.

«Θέλουμε να έχουμε τρεις μήνες μετά το επιτυχές δημοψήφισμα, χρόνος που μας επαρκεί για να κάνουμε τις συνταγματικές αλλαγές, με τις οποίες  ολοκληρώνουμε την πλήρη αλλαγή στη χρήση του ονόματος, με βάση τις φάσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία. Έτσι, το δημοψήφισμα θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου. Αυτές είναι οι ημερομηνίες γύρω από τις οποίες θα ληφθεί η απόφαση.

Για την κύρωση του δημοψηφίσματος «ο στόχος που έχουμε θέσει είναι η 15η Ιανουαρίου. Αν γίνει νωρίτερα ακόμη καλύτερα. Μάλιστα, θέλουμε να το τελειώσουμε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γι’ αυτόν το λόγο αφήνουμε τρεις μήνες σύμφωνα με το Σύνταγμά μας και τη νομοθεσία. Χρειάζονται περίπου 100 μέρες. Γι’ αυτό λέμε για τις 15 Ιανουαρίου».

Ο κ. Ζάεφ διευκρίνισε επίσης πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «θα είναι δεσμευτικό για όλους στο Κοινοβούλιο και για όλους τους θεσμούς του κράτους».

Αλλαγή ονομασίας σε δόσεις

Για τη διεθνή κοινότητα, η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε «Βόρεια Μακεδονία» μετά τις 15 Ιανουαρίου, όταν η συμφωνία θα έχει πλέον κυρωθεί και από τις δύο πλευρές, είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ωστόσο η υιοθέτηση του νέου ονόματος στο εσωτερικό της χώρας θα γίνει σταδιακά μέχρι την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, πιθανώς το 2025.

«Με τις συνταγματικές αλλαγές, θα ανοίξουμε τα διαπραγματευτικά κεφάλαια με τη Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι θα προχωρά και η χρήση του ονόματος στο εσωτερικό. Κάθε κεφάλαιο αφορά όλους τους θεσμούς και έτσι η χρήση θα μπαίνει σταδιακά και στο εσωτερικό.

»Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε με τα κεφάλαια, για να προχωρήσει πιο γρήγορα και η χρήση στο εσωτερικό. Με την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που όλοι περιμένουμε να μην είναι αργότερα από το 2025, η χώρα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».     

Erga omnes

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔμ επιβεβαίωσε εξάλλου ότι το ζήτημα του erga omnes ήταν ο παράγοντας που καθυστέρησε το τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα για το κλείσιμο της συμφωνίας 

«Το erga omnes ήταν το θέμα. Επειδή το πιο επώδυνο θέμα στη συμφωνία είναι η εσωτερική χρήση του ονόματος και η ανάγκη να αλλάξει στο Σύνταγμα. Είναι επώδυνο ζήτημα. Ραγίζει την καρδιά. Τη δική μου και του λαού μου. Αλλά δίνει μεγάλη προοπτική για τους πολίτες μας. Δημιουργούμε έναν καινούργιο φίλο, τον νότιο γείτονά μας με τον οποίο πρέπει να αναπτύξουμε τεράστια φιλία. Ανοίγει προοπτική για την ΕΕ. και το ΝΑΤΟ.    

»Είναι γεγονός από την ιστορική περιοχή της Μακεδονίας εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα. Υπάρχει και νότιο τμήμα που είναι η περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Υπάρχει και ένα τμήμα στη Βουλγαρία, που είναι το ανατολικό και υπάρχει κι ένα τμήμα στην Αλβανία που είναι το δυτικό. Αυτό είναι γεγονός».

Για Καμμένο και Μητσοτάκη

Σε ερώτημα για την αρνητική στάση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, ο κ.Ζάεφ απαντά: «Πρέπει να ξέρουν ο κ. Καμμένος και ο κ. Μητσοτάκης ότι αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του βόρειου τμήματος της Ελλάδας».

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως «το άρθρο 7, παράγραφος 2 και 3 διαχωρίζει με σαφήνεια το ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας από το δικό μας και απ’ αυτήν την άποψη εκφράζουμε απόλυτο σεβασμό προς την ελληνική κληρονομιά προς εκείνους που νιώθουν Έλληνες Μακεδόνες».

«Οι βλέψεις προς την Ελλάδα είναι μόνο τουριστικές, φιλικές» ξεκαθάρισε.

Επιφυλάξεις     

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ παραδέχτηκε ωστόσο ότι η εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη: «Ασφαλώς και ανησυχώ» απάντησε στο σχετικό ερώτημα 

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μέχρι το τέλος, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιστεύουμε και οι δύο σ’ αυτή την υπόθεση, όπως πιστεύουν και οι δύο υπουργοί μας, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ από την πλευρά μας.

»Αλλά σίγουρα εμείς είμαστε μόνο για να υπηρετούμε τον λαό, οι πολίτες αποφασίζουν μέσω των δικών τους θεσμών, η Ελλάδα μέσω της Βουλής κι εδώ στη χώρα μου μέσω του δημοψηφίσματος που θα έχουμε, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, για να μπορούν έτσι οι πολίτες για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αλλάζει το συνταγματικό μας όνομα να εκφράσουν τη βούλησή τους».

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε πάντως «πεπεισμένος» ότι το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές, και διαβεβαίωσε πως «οι πολίτες μας θέλουν φιλία με την Ελλάδα, θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».

Για τις επαφές με Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε πως η σημαντικότερη από τις συναντήσεις που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του ήταν εκείνη στο Νταβός, καθώς και η δεύτερη συνάντησή τους στη Σόφια -τότε πράγμαατι τέθηκε στο τραπέζι το «Μακεδονία του Ίλιντεν», επιβεβαίωσε.

Ο Ζόραν Ζάεφ, τέλος, εκτίμησε ότι το ζήτημα της ονομασίας θα μπορούσε να είχε λυθεί νωρίτερα: «Θα ήταν  πιο εύκολο για την Ελλάδα και για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αν το λύναμε το 1992, το 1993 ή το 1994. Τότε θα ήταν πιο εύκολο.

»Όλη αυτή την περίοδο συνέβησαν πολλά πράγματα που άλλαξαν την κατάσταση προς το χειρότερο. Κι όπως εναλλάσσονταν οι κυβερνήσεις γίνονταν όλο και πιο δύσκολο. Και ίσως αυτήν τη στιγμή για εμάς να είναι ακόμα πιο δύσκολο. Αλλά αν δεν το λύναμε θα ήταν ακόμα δυσκολότερο για τους επόμενους» είπε.