ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας: Αδιάβαστος στο προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2018, 20:21 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2018, 20:21
Βίτσας: Αδιάβαστος στο προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης
Facebook Twitter Whatsapp

Απάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στη δήλωση του προέδρου της ΝΔ

Απάντηση στα όσα είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για τη διαχείριση του προσφυγικού, δίνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας τονίζει πως ο κ. Μητσοτάκης καταπιάνεται με το προσφυγικό με τον πιο λαϊκίστικο τρόπο και «συγχρόνως πιάνεται πλήρως αδιάβαστος. Από το 2015 έως σήμερα έχουν περάσει από την Ελλάδα 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Τα 1,5 δισ. ευρώ που αναφέρει αφορούν το πρόγραμμα 2015 – 2020 που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και ένα μεγάλο κομμάτι του (το μεγαλύτερο που έχει απορροφηθεί) αφορά στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Εμείς τούς ευχαριστούμε για την συνεργασία και συνεχίζουμε. Ο κ. Μητσοτάκης τούς κατηγορεί;»

«Σήμερα, υπάρχουν 25.000 άνθρωποι που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα, λειτουργούν 28 Δομές Φιλοξενίας, έξι Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, παρέχεται εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ γίνεται διαρκής προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων αυτών των ανθρώπων, πάντα με σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο» συνεχίζει ο κ. Βίτσας και προσθέτει:

«Από την περασμένη Παρασκευή έχουμε δημοσιοποιήσει όλα τα κονδύλια που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον φορέα διαχείρισης, καθώς και την δράση για την οποία έχουν διατεθεί. Δεν το έχει αντιληφθεί η Νέα Δημοκρατία; Όλες οι συμβάσεις των Υπουργείων είναι αναρτημένες στη «Διαύγεια» και όσον αφορά στο ΥΜΕΠΟ το ελεγκτικό Συνέδριο έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο 2017 χωρίς παρατηρήσεις».  

Τέλος, ως προς τη Μόρια και τα υπόλοιπα νησιά, ο κ. Βίτσας υποστηρίζει: «Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα αυξημένων ροών και κλειστών συνόρων. Από την αρχή του 2018 έχουν φύγει από τα νησιά 18.009 άτομα (έως τις 20/9, μεταφορές στην ενδοχώρα και επιστροφές). Ειδικά από τη Μόρια, από 10/9 έως 20/9 έχουν μεταφερθεί 863 άνθρωποι, σήμερα επιπλέον 385 και άλλοι 1.000 ως τις 27/9. Και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με όλα τα μέσα (επιτάχυνση ασύλου, μεταφορές ευαλώτων, εθελούσιες επιστροφές κλπ).  Και επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πει τί εννοεί «τα σύνορά μας θα φυλάσσονται αποτελεσματικά», διότι στην Θεσσαλονίκη απάντησε «με κάποιον τρόπο». Να τον μάθουμε λοιπόν κι εμείς και η διεθνής κοινότητα αυτόν τον τρόπο.»