ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Χάκερ του Πεκίνου» παρακολουθούσαν Ευρωπαίους διπλωμάτες μέσω Κύπρου

Δημοσίευση 19 Δεκεμβρίου 2018, 15:35 / Ανανεώθηκε 19 Δεκεμβρίου 2018, 15:35
«Χάκερ του Πεκίνου» παρακολουθούσαν Ευρωπαίους διπλωμάτες μέσω Κύπρου
Facebook Twitter Whatsapp

Παραβίασαν το ευρωπαϊκό εσωτερικό διπλωματικό δίκτυο επικοινωνίας -Coreu

Κινέζοι χάκερ υπέκλεπταν ευαίσθητες ευρωπαϊκές διπλωματικές επικοινωνίες στο διαδίκτυο κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας, γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EUobserver.

«Με εμπειρία δέκα και άνω ετών στην αντιμετώπιση των κινεζικών κυβερνοεπιχειρήσεων και εκτεταμένων τεχνικών αναλύσεων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η εκστρατεία συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση» δήλωσε στους New York Times o Μπλέικ Νταρτς, ειδικός της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Area 1. «Ο κόσμος κάνει λόγο για εξειδικευμένους χάκερ, αλλά δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα τόσο εξειδικευμένο σε όλη την ιστορία» πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Area 1, Ορεν Φάλκοβιτς. 

Στο πρώτο στάδιο της επιχείρησης οι χάκερ έστελναν σε διπλωμάτες στην Κύπρο ηλεκτρονικά μηνύματα που εγκαθιστούσαν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές τους. Αποκτούσαν έτσι πρόσβαση στους κωδικούς ασφαλείας των διπλωματών στο ευρωπαϊκό εσωτερικό διπλωματικό δίκτυο επικοινωνίας -Coreu, και κατά συνέπεια μπορούσαν να διαβάσουν τις επικοινωνίες που αντάλλασσαν τα 28 κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με την Area 1 και παρά την έντονη φημολογία, οι Κινέζοι μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση μόνο σε έγγραφα περιορισμένης χρήσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές σχετικές διατάξεις, η διαρροή τέτοιων εγγράφων μπορεί να «ζημιώσει» τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Ενδέχεται να «επηρεάσει αρνητικά» τις διπλωματικές σχέσεις, να «θέσει σε κίνδυνο» άτομα, ή να «διευκολύνει» έγκλημα και «παράτυπο κέρδος», γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ