current views are: 9

19 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση17:30

Σύγκρουση ΝΔ – Μαξίμου για τις συνταγματικές τροπολογίες περί ιθαγένειας στα Σκόπια

Ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων

Δημοσίευση 17:30’

Ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή κυβερνητική διαρροή για τις συνταγματικές τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές της γείτονος. Σύμφωνα με τις τροπολογίες, που ωστόσο δεν έχουν ψηφιστεί ακόμη, διαχωρίζεται η «μακεδονική» εθνότητα από την ιθαγένεια.

Το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροή του, τόνιζε πως έπειτα από αυτή την εξέλιξη, «καταρρέει το αφήγημα του Κ. Μητσοτάκης και της Φ. Γεννηματά».

Σύγκρουση

Η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας, σημείωσε πως «οι πηγές του Μαξίμου στέρεψαν από ιδέες και καταφεύγουν ακόμη και στην αλβανική μειονότητα των Σκοπίων για να εξωραΐσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Δυστυχώς το κακό έχει ήδη γίνει και καμία τροπολογία δεν μπορεί να αλλάξει όσα υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς. Αν μπορούσε, ο κ. Ζάεφ και οι Σκοπιανοί συμπολίτες του, δεν θα πανηγύριζαν ήδη ότι τους αναγνωρίστηκε η δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Για όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η συμφωνία των Πρεσπών υποδαυλίζει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό, ας ρίξουν μια ματιά στο προοίμιο του Σκοπιανού Συντάγματος και στο άρθρο 36 το οποίο αναφέρεται ακόμη και σε “μακεδονικό” κράτος», κατέληγε η Πειραιώς.

Άμεσα απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δανείζεται επιχειρήματα από τη Χρυσή Αυγή».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης, αφού έπεσε στο τελευταίο σκαλί της αθλιότητας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα θα πέσει και στο τελευταίο της γελοιότητας, προκειμένου να υπερασπιστεί την ακροδεξιά γραμμή που του επέβαλαν ο κ. Σαμαράς με τον κ. Γεωργιάδη στο Μακεδονικό»

«Η προοπτική να διευκρινίζει το ίδιο το νέο Σύνταγμα της πΓΔΜ αυτό που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν ορίζει εθνότητα αλλά υπηκοότητα για τους πολίτες της, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ακύρωση του αντιπολιτευτικού αφηγήματος της ΝΔ, μετά τη μη περικοπή στις συντάξεις.  Ο κ. Μητσοτάκης ξέμεινε από επιχειρήματα και του έμειναν τα συνθήματα. Και αυτά δανεικά από τη Χρυσή Αυγή», κατέληξε το Μαξίμου.

Η διαρροή που προκάλεσε την κόντρα

Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου, έκανε λόγο για κατάρρευση του επιχειρήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Μετά τις τροπολογίες που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές της πΓΔΜ, με τις οποίες ζητούν να διευκρινιστεί στο Συνταγματικό Νόμο της γείτονος αυτό που ούτως ή άλλως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα αλλά μόνο υπηκοότητα, καταρρέει με πάταγο και το τελευταίο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν: 

«Όπως είχε καταρρεύσει προ ημερών αυτό περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας», με σχετική τροπολογία στα Σκόπια που κάνει ξεκάθαρα λόγο για «ομογένεια», εναρμονιζόμενη με το άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος. Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά, οι οποίοι εδώ και μήνες επικαλούνται τη δήθεν αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας ως άλλοθι για να μην στηρίξουν τη Συμφωνία, να πουν επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Ανακοίνωση είχε εκδώσει και ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος είχε κάνει λόγο για ατόπημα του κ. Τσίπρα, χτες στη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής προχώρησε σε δύο επισημάνσεις:

«α. Οι προτάσεις συνταγματικών-ερμηνευτικών διευκρινίσεων αποτελούν απόδειξη πως η συμφωνία των Πρεσπών πάσχει και θα δημιουργήσει πολλά και ποικίλα προβλήματα όταν ολοκληρωθούν η κύρωση και η επικύρωσης της.

β. Εάν οι προτάσεις δεν περάσουν, οι διευκρινίσεις δεν θα δοθούν. Σε αυτή την περίπτωση ο Έλληνας Πρωθυπουργός τί θα βγει να πει στον ελληνικό λαό; Πως οι προβληματικές συμφωνίες του θα αφεθούν να παράγουν προβληματικά αποτελέσματα;»

«Και τέλος, εάν αληθεύει ότι οι υπογράφοντες τις ερμηνευτικές τροπολογίες είναι όλοι αλβανικής καταγωγής, είναι δυνατόν να μεταχειρίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιχείρημα που αφορά τον δικό τους αυτοπροσδιορισμό;», διερωτάται ο κ. Λοβέρδος.


σχετικα αρθρα