current views are: 13

20 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:35

Ο «πόλεμος» των Πρεσπών και ο κλεφτοπόλεμος Τσίπρα – Καμμένου

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, το πάνε οι κυβερνητικοί εταίροι, στο ζήτημα του Σκοπιανού.

Δημοσίευση 10:35’

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, το πάνε οι κυβερνητικοί εταίροι, στο ζήτημα του Σκοπιανού.

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος του Μαξίμου με τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής για τη Συμφωνία των Πρεσπών με αφορμή τις τροπολογίες που κατέθεσαν οι Αλβανοί των Σκοπίων για τον διαχωρισμό της «μακεδονικής» εθνότητας από την ιθαγένεια, είναι σε εξέλιξη ένας κλεφτοπόλεμος μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.

Η ασάφεια που υπάρχει ως προς το αν η κυβέρνηση έχει ή όχι τους 151 βουλευτές που χρειάζεται για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ για την «Μακεδονία του Αιγαίου» και την προοπτική να διδάσκεται η «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα, δημιουργεί αποστάσεις μεταξύ των δύο εταίρων. Οι ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι αποχωρούν από την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία και δημιουργούνται άλλα δεδομένα εάν πραγματοποιήσουν την απειλή τους.

«Όχι ρε παιδιά δεν φεύγει, που να πάει ο Καμμένος, μην ανησυχείτε» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση δημοσιογράφων την ημέρα της συζήτησης του προυπολογισμού. Υπήρξε τετ α τετ των δύο ανδρών στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή το οποίο είχε αποτελέσματα όπως φάνηκε.

Μετά τους υψηλούς τόνους του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ το Σαββατοκύριακο οποίος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έσωσε την Συμφωνία αλλά έδωσε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, αναμενόταν ο Πάνος Καμμένος να είναι ακόμη πιο σκληρός για το σκοπιανό στην ομιλία του στον προϋπολογισμό. Αντίθετα κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους. «Όταν θα έρθει το εθνικό θέμα θα δούμε ποιος θα πάρει εθνική θέση, θα δούμε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη» είπε. «Εμείς εδώ είμαστε και ο λαός θα μας κρίνει» πρόσθεσε. Υποστήριξε μάλιστα ότι αν οι ΑΝΕΛ είχαν αποχωρήσει από την κυβέρνηση το καλοκαίρι, δηλαδή πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες, η χώρα δεν θα ψήφιζε τον πρώτο προϋπολογισμό εκτός μνημονίων.

Στο υπουργικό συμβούλιο όμως την επόμενη μέρα δεν συμμετείχε ο υπουργός Αμυνας. Δεν το ήθελε κανένας από τους δύο. Η δικαιολογία του ήταν ότι ο κ.Καμμένος θα επισκεπτόταν φυλάκια σε νησιά ενόψει των Χριστουγέννων. Το στρατιωτικό ελικόπτερο που τον μετέφερε θα μπορούσε πάντως να καθυστερήσει λίγες ώρες.

Στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο που συμμετείχε προκάλεσε το θερμό επεισόδιο με τον Νίκο Κοτζιά για το ποιος τα παίρνει από τον Σόρος για την συμφωνία των Πρεσπών και την επομένη ο υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε. Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο έγινε και πάλι συζήτηση για το πως πάει η Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια -ησύχως- και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολές με χρονοδιάγραμμα εννεάμηνου καθώς έδειξε και πάλι εκλογές τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2019. Σε μια τέτοια στρατηγική ο Πάνος Καμμένος δεν χωράει αφού δήλωσε ότι στις 15 Ιανουαρίου με την ψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στα Σκόπια θα παραιτηθεί για να το πάρει βέβαια και αυτό μετά πάλι πίσω.

Οι «τρομολάτρες»

Ο πρωθυπουργός άδειασε και με άλλον τρόπο τον κυβερνητικό του εταίρο. Αφησε αιχμές για τη ΝΔ ότι κατηγορούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17Νοέμβρη και έδωσε αφορμή στην Πειραιώς να του απαντήσει ότι «προφανώς ο πρωθυπουργός δεν έχει διαβάσει το βιβλίο του “Τρομοκρατία, Θεωρία και Πράξη”.

Η ΝΔ ανέφερε στην ανακοίνωση της ότι ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραφε ότι “Μήτρα της τρομοκρατίας θεωρείται η Νέα Ελλαδική Αριστερά την οποία συγκρότησαν διάφορες μικρές ομάδες εγχώριων σπουδαστών και διανοούμενων του εξωτερικού από τα τέλη της δεκαετίας του 1960”. “Οι τρομολάτρες συμπαθούντες προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, διότι μιλούν για ένοπλη λαϊκή βία, αλλά δεν είναι καθόλου λαϊκή. {…} » τόνιζε. «Δεν πρόκειται για επαναστατικό, αλλά για δολοφονικό αγώνα”. Ως “τρομολάτρες συμπαθούντες” κατονόμαζε: Την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Μανιό και τη σύζυγό του Μαργαρίτα Γιαραλή, τον υπουργό Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη, τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο και την πρώην σύζυγό του Λίνα Αλεξίου, και τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση».

Η ΑΟΖ

Με διαφορετική γραμμή εμφανίστηκε ο Πάνος Καμμένος από τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών (ναι, συνεχίζει να είναι και υπουργός Εξωτερικών ο κ.Τσίπρας) στο θέμα ανακήρυξης της ΑΟΖ. Ενώ ο κ.Τσίπρας επιχείρησε να μαζέψει την «Θεσσαλία» που δήλωσε ο απερχόμενος Κοτζιάς ότι επεκτείνει τη χώρα με Προεδρικά Διατάγματα που άφηνε πίσω του, λέγοντας ότι θα γίνει συζήτηση με τα άλλα κόμματα και θα κατατεθεί νομοσχέδιο, ο υπουργός Αμυνας έδωσε την εικόνα ότι είναι μια πολιτική που επισπεύδεται . Απευθυνόμενος στους εθνοφύλακες των ακριτικών φυλακίων δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Διασφαλίζετε τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία είναι διεθνώς κατοχυρωμένα και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Και προφανώς μιλάω για την ΑΟΖ. Η ΑΟΖ του Καστελόριζου έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της πατρίδας μας. Εντός των επομένων μηνών, η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα απελευθερώσει τη δυνατότητα απάντλησης του φυσικού αερίου για την πατρίδα μας, μεγάλων κοιτασμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες για τις επόμενες γενιές.»

Εν ολίγοις άδειασε τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών ο οποίος φαίνεται να έχει παγώσει το θέμα και να ετοιμάζει ταξίδι στην Τουρκία.

«Πόλεμος» και στη μέση οι Αλβανοί

Το Μαξίμου πανηγυρίζοντας για τις τροπολογίες που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές ώστε η μακεδονική εθνότητα να απαλειφθεί και να αντικατασταθεί από την ιθαγένεια – κάτι που όφειλαν να είχαν κάνει οι Τσίπρας και Κοτζιάς- δήλωσε ότι «καταρρέει το αφήγημα του Κ. Μητσοτάκης και της Φ. Γεννηματά».

Ειδικά για τον πρόεδρο της ΝΔ το Μαξίμου άφησε αιχμές ότι «ξέμεινε από επιχειρήματα και του έμειναν τα συνθήματα, και αυτά δανεικά από τη Χρυσή Αυγή». Η ΝΔ απάντησε ότι «για όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η συμφωνία των Πρεσπών υποδαυλίζει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό, ας ρίξουν μια ματιά στο προοίμιο του Σκοπιανού Συντάγματος και στο άρθρο 36 το οποίο αναφέρεται ακόμη και σε “μακεδονικό” κράτος».

Σκληρή απάντησε έδωσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝ.ΑΛ ο οποίος δήλωσε ότι «οι προτάσεις συνταγματικών-ερμηνευτικών διευκρινίσεων αποτελούν απόδειξη πως η συμφωνία των Πρεσπών πάσχει και θα δημιουργήσει πολλά και ποικίλα προβλήματα όταν ολοκληρωθούν η κύρωση και η επικύρωσης της.»


σχετικα αρθρα