ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναδρομική νομιμοποίηση δαπανών και για τα υπ. Άμυνας και Εξωτερικών προωθεί η κυβέρνηση

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 20 Δεκεμβρίου 2018, 12:00 / Ανανεώθηκε 20 Δεκεμβρίου 2018, 12:31
Αναδρομική νομιμοποίηση δαπανών και για τα υπ. Άμυνας και Εξωτερικών προωθεί η κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp

Οι τροπολογίες της κυβέρνησης για αναδρομική νομιμοποίηση δαπανών των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

 

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναδρομική νομιμοποίηση δαπανών των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών μέσω τροπολογιών που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή.

Οι επίμαχες ρυθμίσεις, που έρχονται να προστεθούν στις αντίστοιχες που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση, τακτοποιούνται διάφορες οικονομικές εκκρεμότητες οι οποίες προέκυψαν από την απαίτηση ταχείας ανταπόκρισης στη διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα των υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ που είναι επιφορτισμένες για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών στους τομείς σίτισης, διαμονής, μεταφοράς και υγειονομικής περίθαλψης» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με έτερη διάταξη του ΥΠΕΞ να μιλά για νομιμοποίηση δαπανών ύψους 550.000 ευρώ της διετίας 2017-2018.

«Κάνατε το νομοσχέδιο πλυντήριο», σχολίασε σε αυστηρό τόνο ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προσθέτοντας «πρόκειται για το μεγαλύτερο πλυντήριο αδιαφάνειας, φωτογραφικών ρυθμίσεων, πλυντήριο δαπανών και ευθυνών. Είναι ντροπή. Θα απολογηθείτε σε όλους».

Σε αντίστοιχο τόνο, ο Νότης Μηταράκης αναφερόμενος στο ΥΠΕΘΑ, τόνισε: «Να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιες δαπάνες θέλει να ξεπλύνει να ξέρουμε κι εμείς τι μας γίνεται Γιατί αυτό είναι παρωδία».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στη σχετική συζήτηση που είχε αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα στις επιτροπές (τουλάχιστον για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής), η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως πρόκειται για δαπάνες που πρέπει να καλυφθούν καθώς είχε γίνει «λάθος» (ημερομηνίες, ανάρτηση στη Διαύγεια κτλ).